Rob99 Napisano 30 Lipca 2013 Napisano 30 Lipca 2013 Mogę mieć w tej samej cenie: 1. Spec Crosstrail Comp Disc 2. Scott Sportster 10 - model z 2012 roku Za Scottem przemawiają: amortyzator powietrzny blokowany z kierownicy, przerzutki (t/p) XT oraz korba XT. Natomiast za Specem rama (z dożywotnią gwarancją), bo wymieniony osprzęt ma trochę gorszy. Macie jakieś sugestie?
Darek14 Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 Czy jesteś pewien, że Scott ma amortyzator powietrzny? Bo wg mojej wiedzy nie - powietrzny ma oznaczenie NCX-E.
Rob99 Napisano 31 Lipca 2013 Autor Napisano 31 Lipca 2013 Powietrzne mają też oznaczenia: NCX-D RL, według strony: http://www.eurobike.pl/sr-suntour/amortyzatory-przednie/ncx
Rob99 Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Napisano 1 Sierpnia 2013 Napiszę krótko o moich odczuciach - być może komuś się przydadzą. Udało mi się przejechać na rowerach obu firm, przy czym Spec był w "słabszej" wersji: Crosstrail Sport. W stosunku do Crosstrail Comp Disc (który chcę kupić) różnica jest w osprzęcie i ramie (A1 vs. M4). Co najważniejsze, geometrie obu ram Speca są identyczne, więc porównanie Scotta i Speca pod względem tego kryterium jest miarodajne. Scott ma bardziej sportowy charakter. Nachylenie rowerzysty jest większe. Z kolei Spec jest bardziej komfortowy. Pozycja jest dużo bardziej wygodna, a rower sprawia wrażenie odrobinę mniej zwrotnego. Może wpływ na zwrotność (a raczej odczucia z nią związane) miały opony, bo w Specu były szersze i miały grubszy bieżnik. Na samym początku chciałem kupić rower trekingowy, ale lekkość i zwinność roweru crossowego przemówiła do mnie. W kontekście tej uwagi uważam, że Spec jest po prostu idealnym - z mojego punktu widzenia - wyborem. Jeśli komuś zależy na bardziej "sportowej jeździe" i nie pokonuje tras w mieście, wtedy Scott może być lepszym rozwiązaniem. Nie porównuję osprzętu, gdyż w ostateczności można go kiedyś wymienić. Rama jednak zostaje.Zakończę zapożyczoną od użytkownika forum (nie pamiętam nicka) frazą: Specialized or Die
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.