Skocz do zawartości

[kierownica] Kierownica Wielopozycyjna.Porady potrzebuje.

wicher123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.Zabrałem w Bieszczady rowery min.mój Romet Wagant 3.0

Zauważyłem i rozmawiałem z turystami,którzy bardzo dużo jeździli rowerami,trekkingami,na temat ich rowerów,wyposażenia itp.100% z nich mieli zamontowane w swoich trekkingach kierownice wielopozycyjne tego typu http://allegro.pl/kierownica-wielopozycyjna-super-wygodna-trekking-i3421078216.html

Każdy z nich,czy Niemiec,czy Holender nie wyobrażali sobie jazdy dalej na takiej kierownicy jak ja mam czyli zwykła łamana,standardowa jaka jest w Romecie.Jak sądzicie,taka moda,czy faktycznie te kierownice są najwygodniejsze w długich podróżach rowerowych?Może ktoś z Was poradzi jak faktycznie jest?Może sam bym się na nią skusił ;)

Napisano

Wiesz, downhillowcy nie wyobrażają sobie jazdy bez tarcz 203mm i czterotłoczkowych hamulców hydraulicznych...

Jeżeli planujesz dalsze podróżowanie to taka kierownica jest podobno bardzo wygodna, można zmieniać chwyt co nie męczy nadgarstków :)

Napisano

Wlasnie o nadgarstki mi chodzi.Trasy robie niewielkie,niekiedy wypad ok 60km moze wiecej.Dokuczaja mi nadgarstki do tego stopnia,ze kupilem rekawiczki dla sportowcow z pasami na nadgarstek by je usztywnicnPowaznie mysle o takiej kierownicy.P.S nie uzywam teraz pl znakow bo pisze z telefonu :)

Napisano

Ja bym zaczął od wyregulowania pozycji na rowerze. skoro masz problemy z nadgarstkami, to coś nie tak jest z pozycją. Np. jesteś zbyt pochylony i zbyt duży ciężar ciała idzie na ręce.

Czyt takie kierownice są najwygodniejsze ciężko powiedzieć, ale na pewno pozwalają na zmianę sposobu trzymania. Przy długich trasach jest to bardzo przydatne, bo nie uciska się ciągle tych samych miejsc.

Napisano

Kurcze pozycja wydaje mnie siębyć dobra.Specjalnie kupiłem rower trekkingowy bo na góralu było mi niewygodnie(Kellys Salamander) i szukałem roweru gdzie sylwetkę będę mieć prostą.Teraz kręgosłup ok ale boląnadgarstki :(
Zobacz na zdjęciu.

90uv.jpg

Uploaded with ImageShack.us

naw4.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

Kierownica wielopozycyjna wcale ci nie odciąży nadgarstków. Za to znacznie się przybliży do ciebie a widzę, że już i tak jesteś blisko kierownicy. Przy kierownicy giętej jaką posiadasz swobodnie ci wystarczą długie rogi.

A jeśli już chciałbyś kupować kierownicę wielopozycyjną to nie owijaj ją gąbką, tak jak jakiś cudal ci radził, lecz owiń ją owijką korkową jaką sie stosuje do baranków szosowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...