Skocz do zawartości

[napęd] Dlaczego napęd przepuszcza obrót na mrozie?

BeerBefore

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hey

Trochę nie w czasie się wpisuję z tym wątkiem, ale z pewnych powodów już powoli szykuję bika także pod kątem zimy.

Ostatnie mroźne pory roku zniechęciły mnie nieco do jazdy, ponieważ mó napęd, jak się dobrze schłodzi (po 15-20min obecności na mrozie) - "przepuszcza" na pedałach, tzn mam jałowy obrót pedałami, co szczególnie wkurza, kiedy chcę szybko wystartować na skrzyżowaniu i zdążyć przed zieloną falą z prostopadłej :/

Nie wiem, czy to skutek kurczenia się jakiś detali na zimnie (o rowerze piszę ;) ), czy może zmiany lepkości smarów tamże?

Czy ktoś z Was spotkał się z takim zjawiskiem? Wszystkie podzespoły to klikultnie shimano z przebiegiem max 10k.

Co wymienić?

Pozdr

• Mod Team
Napisano

Domniemam ze nie jest to piasta wielobiegowa ? W zwykłej piaście za napęd odpowiadają zapadki, które zahaczają sie o wyfrezowane ząbki. Może tak być ze smar użyty w zapadkach na tyle gęstnieje ze zapadki nie cofają sie do końca przez co mogą wyskakiwać z ząbków, dodatkowa każda substancja sie kurczy na mrozie :P Jeżeli jak piszesz piasta ma już spory przebieg, może tak być ze na mrozie dodatkowo zapadki sie kurczą i może przeskakiwać.

Trzeba rozebrać, i zobaczyć co tam sie dzieje.

Napisano

Domniemam ze nie jest to piasta wielobiegowa ? W zwykłej piaście za napęd odpowiadają zapadki, które zahaczają sie o wyfrezowane ząbki. Może tak być ze smar użyty w zapadkach na tyle gęstnieje ze zapadki nie cofają sie do końca przez co mogą wyskakiwać z ząbków, dodatkowa każda substancja sie kurczy na mrozie :P Jeżeli jak piszesz piasta ma już spory przebieg, może tak być ze na mrozie dodatkowo zapadki sie kurczą i może przeskakiwać.

Trzeba rozebrać, i zobaczyć co tam sie dzieje.

Rower to Haro Flightline Zero:

http://www.bikemia.com/p/haro-flightline-zero-czarny/618

piasta tył to Shimano FH-RM30

Zakładam, że nie ma możlwiości, aby była to kwestia suportu.

Zatem jak piszesz pewnie jest to wypadkowa zużycia elementów i smarów?

Kupić taką samą piastę (rekreacja+), czy to jakiś zupełny bubel "startowy"?

HA!

Dzięki Twojemu tropowi po modelu piasty znalazłem wątek na innym forum:

http://forumrowerowe.pl/viewtopic.php?f=11&t=937

i wszystko jasne :)

Dzięki

Napisano

To tylko wina smaru jeżeli już. Mam ta piastę i katuję już ją drugi rok ponad i nie mam żadnych zastrzeżeń. Zima, sól po prostu wszystko. Poza tym to nie masz czasami zajechanego napędu? Coś mi się wydaje, że w tym jest problem. I przesmaruj sobie bębenek jakimś smarem. Dobry może być biały smar, bo na mrozie nie gęstnieje. Ja używam zwykłego litowego do łożysk ŁT-43 i wszystko działa cacy.

Napisano

2i regulaminu

Hm, ciekawe to co piszesz

tylko, że rano kupiłem już koło navteca za 100

ale, zakładając, że nie mylisz się, zrobię sobie zapas

Dzięki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...