BeerBefore Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 hey Trochę nie w czasie się wpisuję z tym wątkiem, ale z pewnych powodów już powoli szykuję bika także pod kątem zimy. Ostatnie mroźne pory roku zniechęciły mnie nieco do jazdy, ponieważ mó napęd, jak się dobrze schłodzi (po 15-20min obecności na mrozie) - "przepuszcza" na pedałach, tzn mam jałowy obrót pedałami, co szczególnie wkurza, kiedy chcę szybko wystartować na skrzyżowaniu i zdążyć przed zieloną falą z prostopadłej :/ Nie wiem, czy to skutek kurczenia się jakiś detali na zimnie (o rowerze piszę ), czy może zmiany lepkości smarów tamże? Czy ktoś z Was spotkał się z takim zjawiskiem? Wszystkie podzespoły to klikultnie shimano z przebiegiem max 10k. Co wymienić? Pozdr
Mod Team Puklus Napisano 24 Lipca 2013 Mod Team Napisano 24 Lipca 2013 Domniemam ze nie jest to piasta wielobiegowa ? W zwykłej piaście za napęd odpowiadają zapadki, które zahaczają sie o wyfrezowane ząbki. Może tak być ze smar użyty w zapadkach na tyle gęstnieje ze zapadki nie cofają sie do końca przez co mogą wyskakiwać z ząbków, dodatkowa każda substancja sie kurczy na mrozie Jeżeli jak piszesz piasta ma już spory przebieg, może tak być ze na mrozie dodatkowo zapadki sie kurczą i może przeskakiwać. Trzeba rozebrać, i zobaczyć co tam sie dzieje.
BeerBefore Napisano 24 Lipca 2013 Autor Napisano 24 Lipca 2013 Domniemam ze nie jest to piasta wielobiegowa ? W zwykłej piaście za napęd odpowiadają zapadki, które zahaczają sie o wyfrezowane ząbki. Może tak być ze smar użyty w zapadkach na tyle gęstnieje ze zapadki nie cofają sie do końca przez co mogą wyskakiwać z ząbków, dodatkowa każda substancja sie kurczy na mrozie Jeżeli jak piszesz piasta ma już spory przebieg, może tak być ze na mrozie dodatkowo zapadki sie kurczą i może przeskakiwać. Trzeba rozebrać, i zobaczyć co tam sie dzieje. Rower to Haro Flightline Zero: http://www.bikemia.com/p/haro-flightline-zero-czarny/618 piasta tył to Shimano FH-RM30 Zakładam, że nie ma możlwiości, aby była to kwestia suportu. Zatem jak piszesz pewnie jest to wypadkowa zużycia elementów i smarów? Kupić taką samą piastę (rekreacja+), czy to jakiś zupełny bubel "startowy"? HA! Dzięki Twojemu tropowi po modelu piasty znalazłem wątek na innym forum: http://forumrowerowe.pl/viewtopic.php?f=11&t=937 i wszystko jasne Dzięki
lyndowss Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 To tylko wina smaru jeżeli już. Mam ta piastę i katuję już ją drugi rok ponad i nie mam żadnych zastrzeżeń. Zima, sól po prostu wszystko. Poza tym to nie masz czasami zajechanego napędu? Coś mi się wydaje, że w tym jest problem. I przesmaruj sobie bębenek jakimś smarem. Dobry może być biały smar, bo na mrozie nie gęstnieje. Ja używam zwykłego litowego do łożysk ŁT-43 i wszystko działa cacy.
BeerBefore Napisano 25 Lipca 2013 Autor Napisano 25 Lipca 2013 2i regulaminu Hm, ciekawe to co piszesz tylko, że rano kupiłem już koło navteca za 100 ale, zakładając, że nie mylisz się, zrobię sobie zapas Dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.