maszmol Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Koledzy mam taki problem. Podczas jazdy kiedy pedałuje z okolic rury sterowej (ale nie jestem do końca pewien) słychać trzaski. Dziwne to trochę bo ostatnio wymieniałem łożyska w sterach i nie pomogło a dziś jeszcze raz wyczyściłem je i nasmarowałem.Nie pomogło. Jadąc wpadłem na pomysł i tu pytanie? Czy te odgłosy aby nie wydobywają się z goleni amortyzatora? Miał ktoś podobny przypadek?
Janooch Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 U mnie strzelały szprychy a dźwięk też jakby ze sterów albo amortyzatora.
maszmol Napisano 22 Lipca 2013 Autor Napisano 22 Lipca 2013 Co było tego powodem? I jak do tego doszedłeś?
Janooch Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Postawiłem rower na widelcu i próbowałem bez koła. Kiedyś przy hamowaniu usłyszałem cos podobnego, sprawdziłem hamulec i na końcu jakoś wpadłem przypadkiem na szarychy a dźwięk roznosil się po całej przedniej części roweru. Zobacz czy szarychy są napięte.
lyndowss Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Spróbuj nasmarować też podkładki i te nakładki, którymi kończy się nakładanie sterów. U mnie są stery maszynowe, a przyczyną skrzypienia i to dość mocnego jak starego roweru była podkładka sprężynująca. Zazwyczaj jest koloru metalicznego/srebrnego z uciętym kółkiem. Mimo, że to maszynowe to przesmarowałem obficie tą podkładkę i wszystkie dystanse, które mam przy okazji i prewencyjnie. I wreszcie cisza. Najwidoczniej materiał rury sterowej, albo innego elementu na sucho nie współgrał z ta podkładką.
maszmol Napisano 23 Lipca 2013 Autor Napisano 23 Lipca 2013 Chyba znalazłem przypadkiem problem!Otóż rano wracając rowerkiem zrobiłem pauzę i lekko podniosłem siodełko , skręciłem zacisk i jazda. KU MOJEMU ZASKOCZENIU NASTAŁA CISZA. Winą obarczyłem ziarenko piasku! temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.