nopel Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Witam.Kupiłem nowego elixira 3, zamontowalem, klocki oczywiscie tez nowe, tarcza clarks 180mm tez nowa, adapter shimano 180mm.Zamontowałem, i klocki lekko ocierają o tarcze, nie zbyt znacząco, ale jednak. Jest to tarcie zwiazane z tym że zacisk jest źle wyregulowany na lewo/prawo - to mój pierwszy raz jak montuję hamulec, bo zawsze miałem v brake i mechaniczny z tyłu.Jak wyregulować położenie zacisku?Dodaję zdjęcie, bo może nie wiem do góry nogami czy coś go założyłem Śrube od adaptera dłuższą do góry krótszą na dół dałem.PS: Przepraszam za wielkość zdjęcia...
redbull1 Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 poluzuj śruby od zacisku naciśnij klamkę (trzymaj zaciśniętą) i dokręć śruby
nopel Napisano 22 Lipca 2013 Autor Napisano 22 Lipca 2013 Zrobiłem tak, nic to nie dało.Zastanawiam się, czy może tarcza nie jest za gruba (?)Bo raczej nic nie jest zepsute, bo tak jak mówię, nie jest to wielki opór, koło kręci się może z kilka sekund krócej niż zawsze jak sie jest zakręci, ale no martwiesię że mi się klocki zjadą od takiej jazdy.
jasinski21444 Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Poluzuj te śrubki (nad szarymi podkładkami pod zaciskiem) i wyreguluj tak aby odległość klocków od tarczy z obu stron była taka sama. Przydaje sie mocne światło . Metoda z zaciskaniem klamki rzadko kiedy działa
szybkilopez Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Da się wszystko wyregulować tylko trzeba czasu Zobacz, która strona tarczy ociera możesz wsadzić kawałek kartki papieru i zobaczysz czy jest luz czy nie i tak jak kolega wyżej pisał poluzować śruby zacisku i najlepiej dźwignię hamulca czymś zablokować ja do tego używam zacisku stolarskiego jest pewność, że nic się nie poluzuje i próbować. Czasem trzeba poprawić już na czuja jak dalej piszczy tylko wiedzieć trzeba, w którą stronę przesunąć zacisk czy trochę górę czy dół bo nie zawsze trzeba centralnie.
ugupu Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Podkładki masz źle założone. Te srebrne powinny być z obu stron zacisku tak na górnym jak i na dolnym mocowaniu. Dokładnie tak: http://www.bike-advisor.com/reviews/avid-elixir-3-2012.html
nopel Napisano 22 Lipca 2013 Autor Napisano 22 Lipca 2013 To już jutro Panowie, dzięki za szybkie odpowiedzi,ale dzisiaj komary mnie zjedzą, także jutro z rana się wezme za to i napiszę jak mi wyszło EDIT: Aaaa, no to co innego :E, nie sądziłem że aż tyle tych podkładek ma być, no ale cóż.
szybkilopez Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Fakt, podkładki muszą być z obu stron zacisku wypukłymi końcami skierowane do wewnątrz i wtedy się da wszystko ustawić jak trzeba.
Mod Team Puklus Napisano 22 Lipca 2013 Mod Team Napisano 22 Lipca 2013 Pamiętaj że przewód jak nie jest idealnie zakręcony to będzie sprężynował cały zacisk
nopel Napisano 22 Lipca 2013 Autor Napisano 22 Lipca 2013 Zrobiłem teraz, działa, podkładki zrobiłem jak na foto ijest ok.Za to mam pytanie, bo tarcza musi być leciutko w jednym miejscu krzywa, bo raz na obrót kołem tarcza jakby zarysuje klocki, wygięcie tarczy nie jest widoczne gołym okiem raczej, brać się za to czy zostawić jak jest? To przycieranie jest superdelikatne, nie zwalnia w ogóle koła. PS:Co masz na myśli że nie jest przewód idealnie zakręcony? Masz na myśli tą śrubę na zacisku do której wchodzi przewód hydrauliczny? Aha panowie zauważyłem że obciera czasem a czasem nie, jak pochylam się mocno w zakręt, albo dam mocno po hamulcu to ociera, a czasem nie - czy to nie jest jakoś związane ze sztywnością amora-ośki piasty??
Mod Team Puklus Napisano 22 Lipca 2013 Mod Team Napisano 22 Lipca 2013 Jak jest do wewnątrz daj podkładkę z puszki po piwie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.