caveman Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Witam, Ze względu na krótką rurę sterową, poszukuję mostka do XC/AM z możliwie jak najniższym mocowaniem do rury sterowej. W obecnej chwili używam Tioga Task Force, w którym wysokość wspomnianego mogowania wynosi 30mm. Problem polaga na tym, że jest to mostek FR. Jest dość krótki i masywny, a co za tym idzie pozcyja na rowerze jest dla mnie odrobine nie wygodna, przez co musiałem mocno cofnąć siodełko. Czy przerabiał już ktoś ten temat i jest w stanie polecić mostek spełniający moje wymagania? Z innych rozwiązań jakie do tej pory przychodzą mi do głowy znalazłem: 1. Truvativ XR lub Truvativ Team - mostek mocowany na jadną mocną śrubę - w tym rozwiązaniu mostek ściskałby rurę sterową tuż przy samym jej końcu i nie jestem do końca przekonany tym rozwiązaniem. 2. Ritchey WCS C260 - mostek mocowany do rury sterowej trzema śrubami. Tu również zastanawiam się, czy przykręcenie dolnej i środkowej śruby rozwiązałoby mój problem i czy będzie to rozwiązanie stabilne i bezpieczne? Wyprzedzając inne pytania: Istnieje możliwość wymiany rury sterowej+korona+golenie - koszt 250zł - ku tej opcji skłaniam się, gdy nie znajdę oppowiedniego mostka. Dospawyanie kawałka sterówni raczej nie wchodzi w gre, bo jest aluminiowa. Zabawa w przedłużanie rury sterowej wszelakimi adapterami odpada. Moje obence stery maja wysokość 9+14mm, czyli już są niskie i na ewentualnej wymianie zyskam max 2mm Pozdro L.
topol Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Nie rozumiem tego lamentu.Bez względu czy sterówka jest ze stali czy alu mozna ją przedłużyć. Jak ? Spawając. Ważna sugestia.Spaw raczej nie powinien byc usytuoawany na wysokości,koniec sterów-początek mostka.ZAchowaj te porady a amor dobrze pospawany / punktowo / wytrzyma. Jestem spawaczem i wiem co pisze. Osobiscie tak sobie juz dwa amory "naprawiłem" . Pierwszy to bomber,stal.Następny to reba,alu.Śmigam już hm.................... ze dwa sezony. PS: Spawacz musi być spawaczem.Nie cukiernikiem który kiedyś miał kurs.
Lumperator Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Większosc moze się za głowę złapac z tym spawaniem sterówki. Chyba lepsze to niż przedłużanie adapterami :/
caveman Napisano 23 Lipca 2013 Autor Napisano 23 Lipca 2013 Na temat spawania i adapterów mam już swoją opinie. Czekam na odpowiedzi związane z tematem, czyli niskim mostkiem.
nieborak Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Może KCNC, miałem fly ride a obecnie st-63 - wysokość 39 mm, ale 4 cm to chyba norma?
vitesse Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 wg mnie mozesz dac nizsze stery, gorna i dolna czesc moze miec tyle samo mm, wiec mozesz urwac conajmniej 5 mm
Rulez Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Na temat spawania i adapterów mam już swoją opinie. Czekam na odpowiedzi związane z tematem, czyli niskim mostkiem. To jest dobre rozwiązanie : 2. Ritchey WCS C260 - mostek mocowany do rury sterowej trzema śrubami. Tu również zastanawiam się, czy przykręcenie dolnej i środkowej śruby rozwiązałoby mój problem i czy będzie to rozwiązanie stabilne i bezpieczne? Te dwie śruby wystarczająco mocno zacisną mostek, jednak żeby mostek w górnej części nie tworzył stożka - po dokręceniu 3 śruby, wystarczy tam wsadzić kawałek sterówki ( powinna się znaleźć w jakimś sklepie /warsztacie), sterówki nie trzeba spawać, po prostu ją tam wsadzić.
caveman Napisano 24 Lipca 2013 Autor Napisano 24 Lipca 2013 To jest dobre rozwiązanie : Te dwie śruby wystarczająco mocno zacisną mostek, jednak żeby mostek w górnej części nie tworzył stożka - po dokręceniu 3 śruby, wystarczy tam wsadzić kawałek sterówki ( powinna się znaleźć w jakimś sklepie /warsztacie), sterówki nie trzeba spawać, po prostu ją tam wsadzić. Dzięki za odpowiedź. Prawdopodobnie będę kombinował w tym właśnie kierunku. Ewentualnie mogę wymienić w amorku zestaw golenie+korona+rura_sterowa. Jednak dylemat jest bo WCS to wydatek +/- 230zł i jeszcze będę musiał wymienić kierownicę na 31.8. Z drugiej strony wymiana sterowej w moim amortyzatorze to +/- 280zł, do tego nowy mostek do 100zł i spokój na długie lata.
caveman Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Napisano 1 Sierpnia 2013 No i wyszło na to, że będę wymieniał rurę sterową. Bezpieczeństwo przede wszystkim. Mostek i przy okazji kierownicę też zmienię, ehh...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.