Skocz do zawartości

[Pedały] Antypoślizgowe, czy to sie sprawdza ?

yhuyhu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To wszystko to tylko chwyt marketingowy. W warunkach absolutnej czystości, czyli czysty bucik na gumowej podeszwie i czysty pedał coś tam daje ale w praktyce o d.... otłuc. Ze swojego doświadczenia powiem tak.... Chcesz mieć pewne trzymanie zainwestuj w bloki, inwestycja spora bo buty itp.... ale jak spróbujesz nie bedziesz chciał innego systemu.

Zaraz padnie argument o wywrotkach , nieprawda jeszcze mi się nie zdarzyło żebym się nie zdarzył wypiąć nawet przy nagłej wywrotce.

Na początek bloki z wielokierunkowym wypięciem (póki nie wyrobisz sobie nawyku) i jest ok.

Napisano

Te pierwsze może i się sprawdzają, ale albo jest to twarda guma, która dużo nie da, albo miękka, która da dużo, ale przez bardzo krótko. Co do tych aluminiowo stalowych to mam coś w tym stylu. I noga trzyma się dobrze, ale jak już dużo pojeździsz to się wypoleruje tam gdzie ją masz i może Ci się ześlizgiwać noga. Mi to nie przeszkadza, bo umiem to opanować i bardzo rzadko się zdarza nawet przy ostrej jeździe.

Chcesz mieć pewne trzymanie zainwestuj w bloki, inwestycja spora bo buty itp.... ale jak spróbujesz nie bedziesz chciał innego systemu. Zaraz padnie argument o wywrotkach , nieprawda jeszcze mi się nie zdarzyło żebym się nie zdarzył wypiąć nawet przy nagłej wywrotce.

Dokładnie tak. Też się tego boję i nie mam tego systemu, ale wszyscy którzy mają to chwalą, więc coś w tym musi być. Niestety cena zaporowa. W dodatku jak gdzieś będę potrzebował tylko podjechać w normalnych butach to już nie wchodzi w grę. Rozwiązanie może i dobre, ale bardzo kosztowne i może być problematyczne.

http://www.kross.pl/pl/pedaly-rowerowe/pedaly-kross-pillar-al

Takie pedały polecam. ;) Jednak cena jest tutaj przesadzona. Ja za swoje dałem chyba 30 zł i też są aluminowo stalowe. Tylko, że bez żadnych uszczelnień. Te od KROSS'a chyba coś tam mają w sobie poza tylko kulkami, ale nie ma wzmianki o tym, więc warto się dowiedzieć. W tej cenie powinny być uszczelnione. Jeżeli nie są to nie warto.

Napisano

ja miałem pedały aluminiowe z plastikiem który miał zapobiegać poślizgom (tak wyglądały: http://sklep.ottlik.pl/images/PEDAL%20ALU%20ANTYPO.jpg) i często ześlizgiwała mi się z nich noga więc w pierwszym lepszym sklepie za całe 25pln kupiłem takie z zębami (takie coś: http://arkus.org.pl/170-230-thickbox/pedaly-aluminiowe.jpg) i z czystym sercem mogę je polecić, a jężdże w każdą pogodę i ani raz nie ześlizgnęła mi się noga z pedała

Napisano

Nie wiem czemu panuje przekonanie, że na spd'kach nie da się jeździć w normalnych butach...osobiście posiadam m520 i z powodu "awarii" butów zrobiłem na nich już sporo kilometrów w normalnych butach i nie narzekam. A tym bardziej jak ktoś chce pojechać małą odległość, do sklepu czy gdzieś..Na SPD da się jechać w normalnych butach 

Napisano

@lyndowss Zawsze do pedałów spd możesz dokupić nakładki.

Dokładnie.

A co do zaporowej ceny.....

Moze jak się ma rower za 600 to wydanie 100zł na pedały + 100 na buty to cena zaporowa, w innym przypadku to nie ma o czym mówić.

Napisano

Czy stopa będzie maiła dobrą przyczepność, czy trzeba będzie dużo uwagi poświęcać do kontroli jej położenia na pedale.

Zależy w jakim zastosowaniu. Miejskim/rekreacyjnym - dowolne pedały. Gdy jeździsz ostrzej lepiej z "piłą".

Zawsze do pedałów spd możesz dokupić nakładki.

Nakładki są o kant potłuc. Lepiej kupić Półplatformy - pół zatrzaski. Wtedy jest się przygotowanym na każdą okazję.   

Napisano

Ostatnio kupilem ojcu rower wlasnie z takimi pedalami "gumowymi" pierwsza rzecza ktora wymienilem w tamtym rowerze to byly wlasnie pedaly na takie z "zabkami" ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...