m16 Napisano 17 Lipca 2013 Napisano 17 Lipca 2013 Witam Wiele naczytałem się odnośnie za i przeciw jazdy w SPD - do tego stopnia, że postanowiłem sam spróbować. Zakupiłem pedały shimano m520 i buty turystyczne CRANE (angielski aldi). Dzisiaj pierwszy raz przetestowałem zestaw i w związku z tym mam 2 pytania: 1) Moja wizja mówiła, że nogi w SPD są jak przyspawane do pedału a tutaj mam spory "luz" na boki - czy to normalne ? 2) Czy są jakieś zasady odnośnie ustawienia bloków tak aby zminimalozować ból kolan ?
premier2 Napisano 17 Lipca 2013 Napisano 17 Lipca 2013 http://www.forumrowerowe.org/topic/134420-kolana-o-spd-raz-jeszcze/ http://www.forumrowerowe.org/topic/113522-pedaly-spd-problem-z-nauka-jazdy/ http://www.forumrowerowe.org/topic/127189-bol-kolana-spd/ http://www.forumrowerowe.org/topic/34888-spd-ustawienie-blokow/ http://www.forumrowerowe.org/topic/48126-pedaly-regulacja-spd-itp/
adamm Napisano 17 Lipca 2013 Napisano 17 Lipca 2013 Witam, Ad.1 tak to normalne, but, czyli noga ma luz na boki. W pedalach szosowych mozna kupic bloki o roznym stopniu luzu, od zera do chyba kilkunastu stopni. Ad.2 ja mam takie same pedaly. Bloki ustawiam tak zebym nie czul nienaturalnego oporu w bok. Czyli noga moge poruszac w bok, ale naturalnie. Opor czuje dopiero wtedy gdy chce sie wypiac. Tutaj musisz to ustawic pod siebie metoda kolejnych prob. Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 4
twojastara Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 1. takie bloki 0st sa dosc rzadko uzywane/ trzeba byc na prawdo dobrze zfitingowanym do roweru, zeby moc sobie na nie pozwolic... cialo jest zbyt niedoskonale i gdybys sie "zesprawal" z rowerem zrobilbys sobie tylko krzywde; W 520kach luz jest nieduzy i pod kontrola; Mozna troche mocniej skrecic sobie sprezyny w pd. Inna sprawa czy masz bloki/pd nowe czy uzywki? 2.jezdzij z allenem 5mm i poprawiaj bloki tak zeby nie bolalo; Stopa ma byc ulozona naturalnie, sprobuj kopiowac ulozenie ze zwyklych pd platformowych (moze ktoras tope miales bardziej skrecona? inaczej oddalona od osi roweru? jedna bardziej na palcach, druga na srodstopiu?) powodzenia w probach
Kranczi Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Ja bym zostawil sobie z maks 10mm luzu. sam mam dokladnie 8mm i jestem zadowolony
Mod Team michuuu Napisano 27 Lipca 2013 Mod Team Napisano 27 Lipca 2013 Ja bym zostawil sobie z maks 10mm luzu To znaczy jak ma zostawić?
Kranczi Napisano 27 Lipca 2013 Napisano 27 Lipca 2013 ja mialem cos takiego w pedalkach ze moglem sobie zostawic luz, niestety musialem je sprzedac bo rachunki same sie nie zaplaca
Mod Team michuuu Napisano 27 Lipca 2013 Mod Team Napisano 27 Lipca 2013 Te pedały mają luz i już, regulujesz siłę trzymania/wypięcia. Nie ma ustawiania luzu.
m16 Napisano 27 Lipca 2013 Autor Napisano 27 Lipca 2013 Hej. Dzieki wszystkim za odzew. Z spd juz sie zaprzyjaznilem. Co do pytania "twojastara" to wszystko jest nowe. Pokombinowalem z ustawieniami i jest ok. Kolana nie daja o sobie znac nic a nic. Okazalo sie ze lepsze dla mnie jest ustawienie bardziej do tylu niz do przodu. Pozdrawiam
MokryxD Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Czytam ten temat i naszło mnie takie pytanie. Czy jeśli w dolnym położeniu zaczynem ciągnąć to może wystąpić delikatny luz (ale jednak wyczuwalny)? Luz w sensie góra-dół.
marpok Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Luz w sensie góra-dół. Luz na boki jak najbardziej tak ale gora dol nie, przynajmniej u siebie po jakichs 13kkm w spd nie zauwazylem. Moze sprobuj podciagnac sprezyne na plus, trudniej bedzie sie wypiac ale powinno pomoc.
Mod Team michuuu Napisano 28 Lipca 2013 Mod Team Napisano 28 Lipca 2013 MokryxD im dłużej będziesz użytkował tym ten luz będzie się powiększał. Bloki się zużywają.
Jeremiach Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Witam To ja mam kolejne pytanie od początkującego. Kupiłem sobie pedały M540 i do tego buty na szosę R088. W butach na szosę bloki są odsłonięte, ale w instrukcji znalazłem taką nakładkę że w miejscu bloków robi z nich buty do MTB. Czy ktoś wie jak ta nakładka się nazywa lub jaki ma symbol producenta?
MokryxD Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Ale jestem trochę zdziwiony, ponieważ cały set SPD ma przebieg około 600km, a sprężyny gdzieś w połowie zakresu.
Mod Team michuuu Napisano 28 Lipca 2013 Mod Team Napisano 28 Lipca 2013 ponieważ cały set SPD ma przebieg około 600km To nie jest połączenie bezluzowe pedał-blok, fabrycznie luz jest większy lub mniejszy. A w miarę zużywania bloków rośnie.
MokryxD Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Dzięki za wyjaśnienie. Myślałem, że mam jakiś problem, którego nie mogę zdiagnozować.
Jeremiach Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Witam To ja mam kolejne pytanie od początkującego. Kupiłem sobie pedały M540 i do tego buty na szosę R088. W butach na szosę bloki są odsłonięte, ale w instrukcji znalazłem taką nakładkę że w miejscu bloków robi z nich buty do MTB. Czy ktoś wie jak ta nakładka się nazywa lub jaki ma symbol producenta?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.