nopel Napisano 16 Lipca 2013 Napisano 16 Lipca 2013 Witam.Mam nie lada bardzo duży problem z napędem - przeskakuje, łańcuch się blokuje, spada.Cóż, przerzutka ma luz - wydaje mi się że jest on na śrubie mocującej ją do haka (dokręcenie nic nie pomaga, po prostu przerzutka jest po potężnym uderzeniu przy którym urwało hak i wygieło wózek).No ale, luz ten, na końcu wózka sięga uwaga ok 5cm! Tak, 5cm! Przerzutka lata sobie cała podczas jazdy w terenie.No, na pewno takźe do wymiany jest łańcuch. Ten ma przebieg jakieś 6-7kkm, i jest do wywalenia.Ale czy też kaseta?Nie mam zbyt dużo pieniedzy, ponieważ właśnie zamówiłem elixira 3 i tarcze.Możliwości są 2: a) Przerzutka altus (64zł) + łancuch HG50 (36zł) = 100zł (ceny podaje ze sklepu w pobliżu. Jeśli ktoświe czy w Łodzi można te części kupić taniej to proszę napisać) Przerzutka Shimano RDTZ50 (26zł) + łańcuch HG40 (30zł) + kaseta HG41 7rz (40zł) = 96złOpcja B nie jest korzystna, ponieważ z przodu mam napinacz i środkowy blat który był z korbą. Więc 7rz na strome podjazdy to chyba za mało.Zresztą,co to może być za przerzutka, jeśli kosztuje 26zł..Wolałbym opcję B, oczywiście ma ona sens, jeśli kaseta którą teraz mam (HG30) jest w dobrym stanie. Niżej zdjęcie owej kasety. To że napęd przez kilkanaście km będzie przeskakiwać - ok, musi sie dopasować.
dovectra Napisano 16 Lipca 2013 Napisano 16 Lipca 2013 ile masz trybóow 7? nie 8 ? jaka to kaseta? popytaj , pewnie każdy ma tu w piwnicy co nie co, jakąś używkę moaże znajdziesz za parę złotych, sam mam patrz galeria pozdro
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Napisano 16 Lipca 2013 Wiec powiadasz ze przegoniłeś ten łańcuch i ta kasetę ponad 7kkm ? Po jej wyglądzie to chyba z górki miałeś całe zycie Nie mam zbyt dużo pieniedzy, ponieważ właśnie zamówiłem elixira 3 i tarcze. niestety przykro mi z tego powodu ... Kaseta jest w stanie nawet nie najgorszym, będzie przeskakiwać ale powinno sie ułożyć za jakiś cza, dodatkowo jeżeli jesteś lekki może wcale nie przeskakiwać. Przerzutki oznaczone znakiem diabła TZ tłumaczone z wolna na polski - To Złom, omijaj szerokim łukiem.
nopel Napisano 16 Lipca 2013 Autor Napisano 16 Lipca 2013 Czyli mogę kupić altusa i łańcuch hg 50 i nie powinno być większych problemów? Lekki raczej jestem, 61kg w ubraniach
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Napisano 16 Lipca 2013 Z tego co widzę używasz raczej góry kasety od 3ki. 5ki nie widzę ale im większe koła sa zużyte tym większa szansa ze skakań nie będzie. Najpierw kup sam łańcuch, jak będzie ok dokup resztę. Jak nie zrealizuj plan b tylko nie TZ ... poszukaj TY18.
nopel Napisano 16 Lipca 2013 Autor Napisano 16 Lipca 2013 Wybrałemwersje a kupielm przerzutke lancuch juz zalozone przeskakuje czasem i ijest to wkur*****...Jak długo takie coś bedzie siędziać zanim łańcuch dopasujesie do kasety?
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Napisano 16 Lipca 2013 Jeżeli tylko czasem to zniknie po jakimś czasie. Zawsze można zrobić szlif kasety i będzie prawie jak nowe ... tylko to ... no długi proces i trzeba mieć czym. Mówiłem żebyś najpierw kupił łańcuch teraz będziesz musiał cierpieć trochę
nopel Napisano 16 Lipca 2013 Autor Napisano 16 Lipca 2013 Niestety.Kupiłem altusa za 65zł i łańcuch za 33 (ten co pisałem),wiec sie oplacalo.Teraz musze przeboleć. mam nadzieje że za jakieś 20km się to dopasuje..Jakoś specjalniejeździć/coś robić żeby sie szybciej dopasowało?
dovectra Napisano 16 Lipca 2013 Napisano 16 Lipca 2013 kaseta którą teraz mam (HG30) już widże to nie powala trwałością
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Napisano 16 Lipca 2013 20 Km nie ma szans 200 już prędzej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.