toksiag Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Witam Od razu pisze, że nie miałem pojęcia, szukałem, lecz nie znalazłem innego działu który lepiej pasuje. A więc posiadam mtb Esperia 838 I chciałbym go zmodernizować pod jazdę w terenie, ale nie posiada on amortyzatorów co jest chyba największym problemem, osprzęt jest od shimano więc nie jest źle lecz i tak mam zamiar wymienić na coś nowego. Rama z tego co wiem to stalowa w miare chyba solidna niestety jest trochę rdzy.. Ale postanowie się tym zająć. Czy modernizacja tego pod rame jest opłacalne? Mam zamiar wymienić łańcuch,przerzutki,gripy(straszne odciski po dłuższej trasie),hamulce v-brake bo akutalne są naprawdę bardzo kiepskie, armotyzatory ponieważ mam zamiar jeździć w terenie,lesie wiecie coś w dh, pedały, kasety no i pewnie kilka rzeczy mi umkneło ale czy jest sens w ogóle modernizacja tego? Zależy mi na pieniądzach w szczególności bo aktualnie kiepsko z kasą u mnie tak więc pomoże ktoś? PS: Na razie wymieniłem opony i linki niby nic, ale zawsze coś. Nie mam zbytnio pojęcia o sprzęcie, jestem początkującym więc proszę o wyrozumiałość.
Kiciok Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Kompletnie nieopłacalne. Lepiej kupić nowy rower.
toksiag Napisano 11 Lipca 2013 Autor Napisano 11 Lipca 2013 Kompletnie nieopłacalne. Lepiej kupić nowy rower. A jaka rama cena/jakość? Nowa,używana obojętnie.
Kiciok Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Musisz się zdecydować do czego chcesz ten rower i poczytać na forum, lub założyć temat. Ten i tak wywalą, bo brak taga w nawiasie
lukaspecrh92 Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 To co masz to zwykły markeciowy złom. Rama zardzewiała bo to jest wytworzona ze słabej jakości stali weglowej, zwanej potocznie hi-ten. Solidna? tego bym nie powiedział. Ciężka cholernie jest ale nie jest to równoznacznę z tym, że jest solidna. Raczej duze prawdopodobieństwo, że po paru hopkach sie połamie a podjazdy będą koszmarem. Na rozsadniejsze co możesz zrobic to nie inwestować ani złotówki z ten rower i popatrezc na allegro bo można za 500-700pln kupić świetny sprzet z amortyzacją typu na ramie cromo albo alu z osprzetem klasy deore LX a nawet XT. Oczywiście mowa i rewarach z przedziału lat 90-96', które niczym nie ustępują nooczenym maszynkom a czesto nawet nija je o głowę.
Mod Team Puklus Napisano 11 Lipca 2013 Mod Team Napisano 11 Lipca 2013 Temat został usunięty. Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu - podobny temat już istnieje - narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności. Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.