Skocz do zawartości

Stary rower, a modernizaca.

toksiag

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :) Od razu pisze, że nie miałem pojęcia, szukałem, lecz nie znalazłem innego działu który lepiej pasuje. 

A więc posiadam mtb Esperia 838 I chciałbym go zmodernizować pod jazdę w terenie, ale nie posiada on amortyzatorów co jest chyba największym problemem, osprzęt jest od shimano więc nie jest źle lecz i tak mam zamiar wymienić na coś nowego. 

Rama z tego co wiem to stalowa w miare chyba solidna niestety jest trochę rdzy.. Ale postanowie się tym zająć. 

Czy modernizacja tego  pod rame jest opłacalne? Mam zamiar wymienić łańcuch,przerzutki,gripy(straszne odciski po dłuższej trasie),hamulce v-brake bo akutalne są naprawdę bardzo kiepskie, armotyzatory ponieważ mam zamiar jeździć w terenie,lesie wiecie coś w dh, pedały, kasety no i pewnie kilka rzeczy mi umkneło ale czy jest sens w ogóle modernizacja tego? Zależy mi na pieniądzach w szczególności bo aktualnie kiepsko z kasą u mnie tak więc pomoże ktoś? 

PS: Na razie wymieniłem opony i linki niby nic, ale zawsze coś.

Nie mam zbytnio pojęcia o sprzęcie, jestem początkującym więc proszę o wyrozumiałość.

post-167091-0-61989800-1373550942_thumb.jpg

post-167091-0-74359700-1373550944_thumb.jpg

Napisano

To co masz to zwykły markeciowy złom. Rama zardzewiała bo to jest wytworzona ze słabej jakości stali weglowej, zwanej potocznie hi-ten. Solidna? tego bym nie powiedział. Ciężka cholernie jest ale nie jest to równoznacznę z tym, że jest solidna. Raczej duze prawdopodobieństwo, że po paru hopkach sie połamie a podjazdy będą koszmarem.  Na rozsadniejsze co możesz zrobic to nie inwestować ani złotówki z ten rower i popatrezc na allegro bo można za 500-700pln kupić świetny sprzet z amortyzacją typu na ramie cromo albo alu z osprzetem klasy deore LX a nawet XT. Oczywiście mowa i rewarach z przedziału lat 90-96', które niczym nie ustępują nooczenym maszynkom a czesto nawet nija je o głowę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...