Skocz do zawartości

[1500zł] Rower gotowy czy lepiej złożyć samemu?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Znudziło mi się pożyczanie roweru od brata więc postanowiłem kupić wreszcie własny :) Mam 180 cm wzrostu i ważę około 70 kg, poszukuję roweru do wszystkiego (las, szosa itp więc raczej chyba mtb). Mój budżet to  max 1500zł i tu pada pytanie, czy warto zabrać się samemu za kompletowanie części i złożenie roweru czy lepiej kupić już gotowy. Jeżeli kompletowanie części to prosiłbym o pomoc w doborze wszystkiego, bo moja wiedza skłania się głównie do tego, że gdy rower ma części shimano to dobry (trochę śmiesznie to brzmi ale taka prawda :D), jednakże jeżeli wybór by padł na gotowy to wtedy jaki wybrać?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Napisano

Składanie roweru to długotrwały proces polowania na okazje wymagający dużej wiedzy nie tylko w tematach technicznych, ale też zakupowych.

W tej klasie cenowej lepiej skorzystać z gotowych korzystnych rozwiązań typu:

bardziej w teren:

http://allegro.pl/niezawodny-kands-energy-1300vb-sh-alivio-okazja-i3357388123.html

bardziej na beton:

http://allegro.pl/king-of-the-road-2013-lazaro-integral-v3-alivio-19-i3384148101.html

lepszy w teren:

http://www.decathlon.pl/rockrider-53-id_8206682.html

Napisano

Ten ostatni - Spartacus - ma wyraźnie gorszy osprzęt.

Co do Evolution i Integral. Evolution to typowy góral, lepszy w terenie gorszy na betonie, Integral to Cross, raczej do pomykania na betonie, ale i w lekkim terenie sobie poradzi.

W co drugim-trzecim temacie na tym forum się o nich piszę, więc możesz sobie pogrzebać. W strefie testów forum na dole masz ogromne tematy ich właścicieli.

Napisano

Ja bym na Twoim miejscu pojeździl jeszcze rowerem brata i dozbierał do czegoś lepszego ;)
Ale jak juz bym był zmuszony to wybralbym rockridera z decathlonu (2post)

Napisano

Rockrider przekracza mój budżet a 1500 to już i tak nadto dlatego wolałbym najlepiej się zmieścić w budżecie do 1300 :D Myślę, że i tak na moje jeżdżenie to ta kwota jest wystarczająca, najbardziej do gustu przypadł mi romet rambler 6.0 oraz romet orkan 2.0 chociaż rama 17 to chyba raczej trochę przymała i bym celował 18-21

Napisano

Składanie roweru to długotrwały proces polowania na okazje wymagający dużej wiedzy nie tylko w tematach technicznych, ale też zakupowych.

Dokładnie tak jest. Jeśli masz 1500 pln to możesz złożyć rower w klasie za ponad 3000 pln. Ale to jest proces długi i wymagający wiedzy. Aby rower był sprawny i dawał satysfakcje z jazdy nie musi mieć nowe wszystkie części. Są części takie jak sztyca, kierownica czy mostek, które praktycznie nigdy się nie zużywają a są części, które muszą być nowe bo ich proces zużywanie się jest jak najbardziej naturalny.

Nie mając tej wiedzy kupowałbym rower używany.

Napisano

W tej klasie cenowej lepiej skorzystać z gotowych korzystnych rozwiązań typu:

Można jeszcze kupić używany rower za część sumy, a pozostałą część przeznaczyć na zakup pewnych podzespołów.

To jest dobra opcja na skompletowanie roweru pod siebie za 1500 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...