Skocz do zawartości

[linki i pancerze] Accent vs Clarks

Marcint96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Accent i Clarks są to jedne z polecanych i w miarę rozsądnych cenowo firm, jeśli chodzi o linki i pancerze.

Ceny pancerzy Clarks-a są kosmiczne, ale ceny linek dobre 

Natomiast jeśli chodzi o Accenta to ceny pancerzy są dobre a ceny linek kosmiczne. 

Ogólnie są to kwoty rzędu około 80 zł. / komplet na cały rower 

Myślałem żeby zastosować mix-a czyli linki Clarks-a a pancerze Accenta = około 50 zł. za komplet na cały rower. 

Wydaje mi się że w niczym to nie przeszkodzi, prawda czy nie ? 

Napisano

W niczym nie szkodzi...

PS. Przytoczona linka Accenta jest w teflonowym powlekaniu, więc to normalna cena za taką linkę.

Napisano

Czyli wychodzi na to, że Pancerze Clarks-a mają teflonową powłokę a linki nie

A u Accenta, teflonową powłokę mają linki, ale nie mają jej pancerze. 

Czyli lepiej będzie chyba kupić zestaw Clarks-a... 

Jeśli kupię mix-a najtańszego, to nie będę miał teflonu nigdzie, ani na lince ani w pancerzu. 

A ten teflon to dużo zmienia czy nie ? Czuć lepszy poślizg ? 

Napisano

Sprawdź jeszcze ceny za zestaw Shimano XTR. Mam taki zestaw w jednym z rowerów i sprawuje się znakomicie. W drugim używam Jagwire Ripcord i pod względem pracy nie widzę żadnych różnic.

Napisano

Jeżeli chodzi o teflonowe linki Accenta to mogę śmiało polecić. Właśnie wymieniłem komplet, który miał już dobre 3 sezony w błocie i śniegu i powłoka teflonowa jest jak nowa, choć myślałem, że się zetrze po kilkuset km.

Ja kupuję zestawy Accent Supreme bo nie ma na rynku sztywniejszego pancerza w tej cenie.

Napisano

Tylko ja chcę linki w kolorze, a z tego co widzę, nie są dostępne zestawy Accenta supreme w kolorze, chodzi mi o czerwoną barwę.

Napisano

Od siebie polecam jagwire - sam dobrałem sobie komplet szarych pancerzy (są też różne kolory), czerwonych końcówek + linki nierdzewne szlifowane i zmieściłem się w cenie 40zł.

Jakbym teraz szukał to pewnie brałbym pancerze i linki najtańsze jakie znajdę bo nie widzę specjalnie różnic w działaniu, a końcówki pancerzy jakieś lepsze metalowe. Podobno unex robi też niezłe tanie pancerze.

Napisano

A bawił się ktoś może  systemem pełnego prowadzenia w pancerzu?
I jak takie coś w ogóle zamontować do klasycznych otworków?  Bo słyszałem, że wtedy dużo mniej się linki brudzą.

Napisano

Ja mam pełne pokrycie linek pancerzami. I wg. się syf nie dostaje.

Najlepiej, to chyba zmodernizować te otworki, albo przyczepić linki paskami zaciskowymi. 

Napisano

A tego nie wiem. Ale wydaje mi się że rozpiłowanie nie wiele pomoże,i tam nie ma co piłować. Trzeba by lekko odgiąć przelotkę aby pancerz mógł w nią wejść, ale też tak aby z niej nie wypadł.

Wydaje mi się że nawet bez rozginania pancerz by przeszedł.

Napisano

W moim Accencie niestety niezbyt da się rozgiąć.

Chyba kupię końcówki z noskami i puszczę od noska do noska w folii termokurczliwej.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...