Skocz do zawartości

[napęd tył] osłona szprych

LukaszBike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, 

wie ktoś może czy można lepiej przymocować plastikową osłonę, która jest pomiędzy tylnymi zębatkami a kołem? Chodzi mi o ten cienki okrągły plastik. Ostatnio zauważyłem, że jest luźniejszy i w terenie hałasuje. Dzięki

Napisano

Pytasz jak przymocować, jeżeli lata to pewnie gdzieś pękł i nie trzyma się jak trzeba. Jeżeli Ci na nim tak bardzo zależy to pewnie można wymienić, na allegro można znaleźć pod "osłona na szprychy". Żeby się do niego w ogóle dostać to trzeba zdjąć tylne zębatki.

• Mod Team
Napisano

niby tak, ale "strzeżonego..." 

interesuje mnie jednak jak ją przymocować a nie jak zdemontować :)

Te osłonki są montowane tylko w tanich rowerach i są potrzebne tak jak odblaski na szprychach:D Rowery do Enduro czy dyscyplin ekstremalnych, które muszą znieść naprawdę sporo katowania w trudnym terenie, nie mają żadnych osłonek i łańcuch nie wpada. Zbędny gadżet i tyle.

Napisano

Te osłonki są montowane tylko w tanich rowerach

no wiesz, taniość jest dość względna. Ja mam Trance X3, który, przynajmniej dla mnie, do tanich nie należy a osłonka i tak jest.

tyrytkami

- hmm, muszę sprawdzić czy jest taka opcja. Swoją drogę musiałem w google sprawdzić, co to jest. Nie znałem tej nazwy
Napisano

Te osłonki są montowane tylko w tanich rowerach i są potrzebne tak jak odblaski na szprychach:D Rowery do Enduro czy dyscyplin ekstremalnych, które muszą znieść naprawdę sporo katowania w trudnym terenie, nie mają żadnych osłonek i łańcuch nie wpada. Zbędny gadżet i tyle.

Osłony te są po prostu mocowane w rowerach, bez względu na cenę. 

Osłona ma chronić szprychy nie tylko przy złej regulacji przerzutki - chroni koło także wtedy, gdy hak się skrzywi np w wyniku upadku.

Osłona siedzi gorzej bo zapewne pękła lub złamały się lub nadłamały ząbki które trzymają ją na miejscu. 

Jak złożysz wizytę w lokalnym sklepie rowerowym to może nawet dostaniesz taką, my je wyrzucamy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...