siimon Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Założyłem kasetę XT 10s na bębenek, który był pod 9 przełożeń. Po dokręceniu nakrętki mam delikatny luz na kasecie. To oznacza, że powinienem wymieć bębenek? Dzięki.
Mod Team Pixon Napisano 3 Lipca 2013 Mod Team Napisano 3 Lipca 2013 Skręciłeś mocno? Jesteś pewny, ze to jest luz między kasetą a bębenkiem, a nie luz na bębenku?
siimon Napisano 3 Lipca 2013 Autor Napisano 3 Lipca 2013 Skręcone mocno i luz jest na pewno na kasecie. Co prawda nie jest duży, początkowo nawet myślałem, że nie będzie to przeszkadzało ale pierwszy raz w życiu mam problem z wyregulowaniem przerzutki. Może potrzebna jest jakaś podkładka, której nie założyłem...?
dovectra Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 no to lipa, jeśli było by odwrotnie , to rozumiem ale tak?? ściągnij, pogmeraj, sprawdź bębenek...
ugupu Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Wydaje mi się, że potrzebujesz podkładki, np takiej jak ta http://www.cyklotur.com/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-wolnobiegi-rowerowe/koronki-kaset-i-czesci-zamienne/p,podkladka-dystansowa-cs-hg70-shimano,5829.html
siimon Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 No właśnie wygląda na to, że kaseta 10s jest węższa niż 9. Jak będę rozbierał to zmierzę żeby porównać.
netta1987 Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 dokładnie potrzebujesz podkładki powinna być dodana do kasety ma ona bodaj 0,25mm podkłada się ją od strony największej koronki i po problemie (przynajmniej w szosowych w mtb mam tanią 62 i oma ma oryginalnie tą podkładkę dodaną ) edit. nie takiej jak kolega przesłał taka dosłownie cieniutka jest jak będę w pracy to zmierzę
siimon Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 Poszperałem i rzeczywiście na szosowych forach jest to opisane. Według tego podkładka ma 1mm. http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/CS/EV-CS-7800-2253_v1_m56577569830608753.pdf tylko gdzie teraz taka dostać. Chyba będę musiał sobie wyrzeźbić.
dovectra Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 ze starej kasety wyciągnij przeważnie bywa pomiędzy najmniejszymi koronkami.
siimon Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 Nie mam starej kasety, po za tym tam są podkładki ponad dwa razy za grube. Najpierw popytam w serwisach, może przy okazji planowania mufy suportu coś mi wymyślą.
Mod Team Puklus Napisano 5 Lipca 2013 Mod Team Napisano 5 Lipca 2013 To nic nowego ze masz luz. Niektórzy mówili ze szerokość 10tki jest minimalnie mniejsza dlatego jest luz. Wystarczy podkładka pod kasetę lub pod lockring i po problemie.
Mod Team Pixon Napisano 12 Lipca 2013 Mod Team Napisano 12 Lipca 2013 @@siimon, ale paradoks. Mam ten sam problem u siebie. Piasta Novatec na której do tej pory miałem zamontowaną kasetę Srama 8rz., a wczoraj chciałem zamontować nową kasetę 8 rz. XT CS-M737 8rz. Po mocnym skręceniu okazało się, ze jest luz na kasecie.Mam taką podkładkę do kupienia w sklepie rowerowym 1 mm grubości. Kupić dwie i jedną Ci wysłać listem? Jesteś czymś takim zainteresowany?
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2013 Mod Team Napisano 12 Lipca 2013 Ja podkładki robiłem z kapsli po piwie
VTT Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 @siimon nie potrzebujesz żadnych podkładek pod dynasys, nie wiem skąd koledzy wyczytali te informacje, chyba z Pudelka @netta1987 Twoja kaseta składa się z: zespołu znitowanych koronek i dwóch najmniejszych koronek, nie ma tam żadnej oddzielnej podkładki. @Pixon jakoś trudno mi w to uwierzyć ze Twoja kaseta XT jest nówka sztuka, nawet w Bangladeszu zdarzyli by ją przez tyle lat sprzedać, może być prawie nowa, a tu pewności nie masz czy któraś z koronek nie pochodzi z 9 rzędowej kasety czy tez sama podkładka, proponuje pomierzyć dokładnie i zlokalizować gdzie i jaką dać podkładkę. @Puklus kurcze jestem miłośnikiem owego napoju ale nie widziałem butli z takim kapselkiem co by można było z niego wyciąć podkładkę pod kasetę Zeby nie było ze się wszystkich czepiam, bo w końcu Modzie mnie zbanują , to co do problemu autora tematu. Skręciłeś mocno? Jesteś pewny, ze to jest luz między kasetą a bębenkiem, a nie luz na bębenku? Jestem pewny ze to strzał w 10.
Mod Team Puklus Napisano 13 Lipca 2013 Mod Team Napisano 13 Lipca 2013 @Puklus kurcze jestem miłośnikiem owego napoju ale nie widziałem butli z takim kapselkiem co by można było z niego wyciąć podkładkę pod kasetę Byłem niejako do tego zmuszony mając bębenek 7 rzędowy, chcąc wcisnąć tam 9 rzędowa kasetę wyrzuciłem 11t ( i tak nie używałem ) a po lockring trzeba było coś wsadzić
Mod Team Pixon Napisano 13 Lipca 2013 Mod Team Napisano 13 Lipca 2013 @Pixon jakoś trudno mi w to uwierzyć ze Twoja kaseta XT jest nówka sztuka, nawet w Bangladeszu zdarzyli by ją przez tyle lat sprzedać, może być prawie nowa, a tu pewności nie masz czy któraś z koronek nie pochodzi z 9 rzędowej kasety czy tez sama podkładka, proponuje pomierzyć dokładnie i zlokalizować gdzie i jaką dać podkładkę. Wierzyć nie musisz... wystarczy poszukać. Nie, nie musi to być bangladesz, w którym wydawało mi się co najwyżej można taki rower spotkać Tu masz linki gdzie spokojnie możesz dostać nówki sztuki... http://www.ebay.com/itm/ONE-NOS-SHIMANO-DEORE-XT-8-SPEED-CASSETTE-CS-M737-11-28-BRAND-NEW-IN-BOX-/190857727129?pt=US_Cassettes_Freewheels_Cogs&hash=item2c7001cc99 http://www.ebay.com/itm/NOS-SHIMANO-DEORE-XT-8-SPEED-CASSETTE-CS-M737-11-30-BRAND-NEW-IN-BOX-/220965921527?pt=US_Cassettes_Freewheels_Cogs&hash=item33729862f7 Problem rozwiązany, podkładka 1 mm za 3zl załatwiła sprawę.
VTT Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 Rower jak rower, tylko szkoda ze nie na nasze polskie drogi Pewnie tam cala wieś przy nim sesje robiła, to nie to co bogacze w Polsce przy Mercedesie sołtysa , co oby cala nasza klasa widziała jak to się powodzi .@Puklus zakładając podkładkę tylko na lock ring nie dociśniesz kasety, musi znajdować się ona na bębenku a tu już większa średnica i chyba braknie, nawet jak rozwalcujesz ząbki kapsla, choć mogę się mylić, i manetka musiała by być na 9 żeby to jakoś chodziło,swoją drogą miłośnicy wysoko procentowych napojów mają łatwiej w tym temacie, bo mogą wyciąć z wieczka po ogórkach lub puszki po śledziach, w zależności od menu zagrychy
Mod Team Puklus Napisano 14 Lipca 2013 Mod Team Napisano 14 Lipca 2013 @Puklus zakładając podkładkę tylko na lock ring nie dociśniesz kasety A niby dlaczego ? To jeden pies czy ja dam podkładkę pod kasetę i ją przesunę ku lockringowi, czy podkładkę sam pod lockring powierzając jego pole manewru ... Choć możesz mieć rację w pewnych przypadkach, bo 11t opiera sie na bębenku i jak różnica będzie zbyt wielka, zębatka sie oprze, i trzeba będzie podłożyć pod resztę i przeprowadzić rekalibracje napędu
VTT Napisano 14 Lipca 2013 Napisano 14 Lipca 2013 Dobre pytanie, koronki i podkładki (kaseta) na bębenku muszą wystawać poza długość bębenka, inaczej nie dociśniesz kasety lockringiem z podkładką czy bez, owa podkładka pod lockring zmienia tylko to że o jej szerokość mniej wkręcisz gwintu, a dzięki niej nie skasujesz nawet najmniejszego luzu na kasecie.
siimon Napisano 15 Lipca 2013 Autor Napisano 15 Lipca 2013 @@Pixon, Dzięki za pomoc. Podkładka rozwiązała problem. Niestety nie wiem jakiej grubości bo założyli mi ja w serwisie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.