Skocz do zawartości

[bębenek] 9s a 10s

siimon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Założyłem kasetę XT 10s na bębenek, który był pod 9 przełożeń. Po dokręceniu nakrętki mam delikatny luz na kasecie.

To oznacza, że powinienem wymieć bębenek? 

Dzięki.

Napisano

Skręcone mocno i luz jest na pewno na kasecie.  Co prawda nie jest duży, początkowo nawet myślałem, że nie będzie to przeszkadzało ale pierwszy raz w życiu mam problem z wyregulowaniem przerzutki. 

Może potrzebna jest jakaś podkładka, której nie założyłem...?

Napisano

dokładnie potrzebujesz podkładki powinna być dodana do kasety ma ona bodaj 0,25mm podkłada się ją od strony największej koronki i po problemie (przynajmniej w szosowych w mtb mam tanią 62 i oma ma oryginalnie tą podkładkę dodaną )

edit. nie takiej jak kolega przesłał taka dosłownie cieniutka jest jak będę w pracy to zmierzę 

Napisano

Nie mam starej kasety, po za tym tam są podkładki ponad dwa razy za grube.

Najpierw popytam w serwisach, może przy okazji planowania mufy suportu coś mi wymyślą. 

• Mod Team
Napisano

To nic nowego ze masz luz. Niektórzy mówili ze szerokość 10tki jest minimalnie mniejsza dlatego jest luz. Wystarczy podkładka pod kasetę lub pod lockring i po problemie.

• Mod Team
Napisano

@@siimon, ale paradoks. Mam ten sam problem u siebie. Piasta Novatec na której do tej pory miałem zamontowaną kasetę Srama 8rz., a wczoraj chciałem zamontować nową kasetę 8 rz. XT CS-M737 8rz. Po mocnym skręceniu okazało się, ze jest luz na kasecie.
Mam taką podkładkę do kupienia w sklepie rowerowym 1 mm grubości. Kupić dwie i jedną Ci wysłać listem? Jesteś czymś takim zainteresowany?

Napisano

@siimon nie potrzebujesz żadnych podkładek pod dynasys, nie wiem skąd koledzy wyczytali te informacje, chyba z Pudelka  :icon_lol:

@netta1987 Twoja kaseta składa się z: zespołu znitowanych koronek i dwóch najmniejszych koronek, nie ma tam żadnej oddzielnej podkładki.

@Pixon jakoś trudno mi w to uwierzyć ze Twoja kaseta XT jest nówka sztuka, nawet w Bangladeszu zdarzyli by ją przez tyle lat sprzedać, może być prawie nowa, a tu pewności nie masz czy któraś z koronek nie pochodzi z 9 rzędowej kasety czy tez sama podkładka, proponuje pomierzyć dokładnie i zlokalizować gdzie i jaką dać podkładkę.

@Puklus kurcze jestem miłośnikiem owego napoju ale nie widziałem butli z takim kapselkiem co by można było z niego wyciąć podkładkę pod kasetę ;)

Zeby nie było ze się wszystkich czepiam, bo w końcu Modzie mnie zbanują :voodoo: , to co do problemu autora tematu.

Skręciłeś mocno? Jesteś pewny, ze to jest luz między kasetą a bębenkiem, a nie luz na bębenku?

Jestem pewny ze to strzał w 10.

• Mod Team
Napisano

@Puklus kurcze jestem miłośnikiem owego napoju ale nie widziałem butli z takim kapselkiem co by można było z niego wyciąć podkładkę pod kasetę ;)

Byłem niejako do tego zmuszony :D mając bębenek 7 rzędowy, chcąc wcisnąć tam 9 rzędowa kasetę :D wyrzuciłem 11t ( i tak nie używałem ) a po lockring trzeba było coś wsadzić :P

• Mod Team
Napisano

@Pixon jakoś trudno mi w to uwierzyć ze Twoja kaseta XT jest nówka sztuka, nawet w Bangladeszu zdarzyli by ją przez tyle lat sprzedać, może być prawie nowa, a tu pewności nie masz czy któraś z koronek nie pochodzi z 9 rzędowej kasety czy tez sama podkładka, proponuje pomierzyć dokładnie i zlokalizować gdzie i jaką dać podkładkę.

Wierzyć nie musisz... wystarczy poszukać. Nie, nie musi to być bangladesz, w którym wydawało mi się co najwyżej można taki rower spotkać

bangladesz_zdjecia_08.jpg

Tu masz linki gdzie spokojnie możesz dostać nówki sztuki...

http://www.ebay.com/itm/ONE-NOS-SHIMANO-DEORE-XT-8-SPEED-CASSETTE-CS-M737-11-28-BRAND-NEW-IN-BOX-/190857727129?pt=US_Cassettes_Freewheels_Cogs&hash=item2c7001cc99

http://www.ebay.com/itm/NOS-SHIMANO-DEORE-XT-8-SPEED-CASSETTE-CS-M737-11-30-BRAND-NEW-IN-BOX-/220965921527?pt=US_Cassettes_Freewheels_Cogs&hash=item33729862f7

Problem rozwiązany, podkładka 1 mm za 3zl załatwiła sprawę.

Napisano

Rower jak rower, tylko szkoda ze nie na nasze polskie drogi :laugh:
Pewnie tam cala wieś przy nim sesje robiła, to nie to co bogacze w Polsce przy Mercedesie sołtysa :icon_wink: , co oby cala nasza klasa widziała jak to się powodzi :icon_cool: .
@Puklus zakładając podkładkę tylko na lock ring nie dociśniesz kasety, musi znajdować się ona na bębenku a tu już większa średnica i chyba braknie, nawet jak rozwalcujesz ząbki kapsla, choć mogę się mylić, i manetka musiała by być na 9 żeby to jakoś chodziło,
swoją drogą miłośnicy wysoko procentowych napojów mają łatwiej w tym temacie, bo mogą wyciąć z wieczka po ogórkach lub puszki po śledziach, w zależności od menu zagrychy :icon_wink:

• Mod Team
Napisano

@Puklus zakładając podkładkę tylko na lock ring nie dociśniesz kasety

A niby dlaczego ? To jeden pies czy ja dam podkładkę pod kasetę i ją przesunę ku lockringowi, czy podkładkę sam pod lockring powierzając jego pole manewru ... :P

Choć możesz mieć rację w pewnych przypadkach, bo 11t opiera sie na bębenku i jak różnica będzie zbyt wielka, zębatka sie oprze, i trzeba będzie podłożyć pod resztę i przeprowadzić rekalibracje napędu :P

Napisano

Dobre pytanie, koronki i podkładki (kaseta) na bębenku muszą wystawać poza długość bębenka, inaczej nie dociśniesz kasety lockringiem z podkładką czy bez, owa podkładka pod lockring zmienia tylko to że o jej szerokość mniej wkręcisz gwintu, a dzięki niej nie skasujesz nawet najmniejszego luzu na kasecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...