Skocz do zawartości

[do 4000] 29er na beskidzkie singletracki

emcee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znajomy stoi przed wyborem nowego roweru i obiecałem mu pomóc, dlatego po wstępnym rozeznaniu zwracam się do Was o pomoc. Będziemy wdzięczni za wszelkie sugestie. Poniżej podaję niezbędne dane, oraz wytypowanych kandydatów jak na razie.

BUDŻET/STAN: Jak w temacie - do 4000zł - możliwe jest delikatne wyjście ponad budżet, ale tylko gdy będzie to robiło dużą różnicę w jakości roweru. Kumpel zdecydowanie składa się ku rowerowi nowemu, używka praktycznie nie wchodzi w grę, no chyba że dałoby się to obejrzeć w Warszawie i się przejechać.

WYMIARY: Znajomy ma 187cm wzrostu, z kalkulatora na competitive cyclist wychodzi coś takiego (fit na AM):
Standover Height Range 33.2 - 33.9 inches
Virtual Top Tube Length 22.7 - 23.1 inches
Stem Length 7.7 - 10.1 cm
BB-Saddle Position 72.4 - 78.5 cm
Saddle-Handlebar 54.1 - 55.9 cm

TYP ROWERU/ZASTOSOWANIE: Po kilku wstępnych jazdach wchodzi w grę tylko 29er, kumpel z racji wzrostu (i poprzedniego roweru - crossowego) źle się czuje na zwykłych kółkach 26". Z racji na budżet i chęć zakupu roweru nowego raczej skłaniamy się ku hardtailowi. Co do użytkowania to rower większość czasu będzie spędzał w górach (okolice Szczyrku). Chodzi o rower, który będzie dawał frajdę z jazdy, będzie przyzwoicie podjeżdżał i jednocześnie bezpiecznie rozwijał w miarę duże prędkości na zjazdach. Jeśli mam dobre pojęcie o stylach jazdy to będzie coś w stylu ostrego XC/lekkiego AM. Nie potrzeba tu super enduraka, ale z drugiej strony rower powinien wytrzymać małego dropa z jakiś korzeni po drodze. Zdecydowanie nie interesuje nas tutaj waga roweru (oczywiście w granicach rozsądku), nikt tym w maratonach nie będzie jeździł. Ważna jest fajna rama, dobry amortyzator i mocne hamulce.

NASZE TYPY (na razie):
Na razie faworyt to Specialized Rockhooper Comp -> http://www.sportsales.pl/rowery/29ers/3343-specialized-rockhopper-29-comp

Najlepiej jak na razie jeździło się kumplowi właśnie na tym. Zaletą jest dożywotnia gwarancja na ramę, opony też dawały radę. Wadą natomiast był bardzo słaby amortyzator - który prawie w ogóle nie pracował, ale biorąc pod uwagę spory zapas w budżecie padł pomysł wymiany go od razu na coś pokroju Recona.

Jeżdżony był także Kross B7 -> http://www.t-bike.pl/kross-level-b7-29er.html

Tutaj były na pewno lepsze hamulce i amortyzator, co w sumie nie dziwi patrząc na cenę. Problem był z wrażeniami kumpla, rower (chyba przez lajtowanie ramy) wydawał się mało solidny i przez to obawiamy się jak przetrzyma katowanie w górach.

Do tego znalazłem jeszcze Gianta Talona 1 -> http://w.swiatroweru.com.pl/item.php?show=product&pid=4339
Najlepszy osprzęt, ale jeszcze nie jeżdżony przez kumpla.

Poszukiwania są jeszcze w lesie, stąd tak mała liczba propozycji. Będę coś wrzucać na bieżąco, byłbym wdzięczny też za Wasze propozycje. Z góry wielkie dzięki, jakakolwiek pomoc będzie dla nas cenna!

Napisano

Dzięki za propozycje! Na razie wygląda to tak:

- Giant Talon 1 niestety jest już wyprzedany.

- Centurion nieakceptowalnie przekracza budżet.

- Kellys odpada z racji na stan i koła 26".

To pozostawia nas z takimi propozycjami (wielkie dzięki za propozycje Cube i Radona):

- Cube LTD Pro 29er

- Radon ZR Race 5.0 29er

- Spec Rockhooper Comp 29er

Najfajniej pod względem cena/osprzęt wygląda Radon, ale niestety nie możemy go znaleźć nigdzie w okolicach Warszawy, a zakup w ciemno nie wchodzi w grę... Poza tym, maksymalny rozmiar ramy to 20", chyba trochę zbyt mało.

Fajnie prezentuje się Cube, jesli uda się go jutro znaleźć w Warszawie to na pewno się przejedziemy. Cena trochę wzrasta po skorygowaniu rozmiaru do 21" (http://allegro.pl/rower-cube-ltd-pro-29er-rozmiar-21-i3300159508.html), ale nadal wydaje się rozsądna.

Bylibyśmy bardzo wdzięczni o jakieś opinie nt. ram ww. firm oraz geometrii konkretnych rowerów. Dzięki!

Napisano

Ješli musisz widzieć rower przed zakupem to raczej Radon odpada... A Ješli kumplowi dobrze ujeżdżało się Speca (i budżet pozwala od razu na wymianę amorka na Recona) to uważam że to dobra propozycja. Specjalized ma dobre i co ważne wytrzymałe ramy a reszta i tak z czasem się zużyje. Ew. przyjrzyj się jeszcze GT Karakoram- do katowania idealna ramka :laugh: lub Scott Scale960- spokojnie zmiescisz sie w budżecie. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wiem, wiem

zaraz mnie wszyscy zjedzą za przekroczony budżet, ale skoro kolega będzie sobie raźno poczynał głównie w górach (okolice Szczyrku itp.) to ja jednak skłaniałbym się do fula.

Na pewno wcześniej bym tego nie zaproponował ale producenci i sklepy zaczynają wyprzedaże. Np: MBike wyprzedaje Shottasa FSa za 5499. Może kolega rozważy dołożenie do "bujanego".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...