mfrankiewicz Napisano 28 Czerwca 2013 Napisano 28 Czerwca 2013 Witam,Z uwagi na fakt, że mojego trekinga nadgryza ząb czasu, a i mi się trochę preferencje zmieniły co do jazdy, chciałbym sobie złożyć nowy rower. Tym razem crossowy. Miałby być używany na co dzień do porannej jazdy, a po dołożeniu bagażnika miałby służyć przy okazji jakichś dalszych wypadów (choć teraz z małym dzieckiem, to pewnie trochę jeszcze czasu upłynie, zanim gdzieś na rowerach dalej pojedziemy). Generalnie mam opony (Schwalbe Marathon Cross 28x1.6) i siodełko. Reszta do skompletowania. I pytanie - kupować gotowca, czy raczej składać? W razie czego mam gościa, który podjąłby się złożenia roweru, chodzi mi o dobór podzespołów. Chciałbym, żeby rower był dość lekki, jeździło się na nim szybko, a osprzęt trochę wytrzymał. Myślałem też o pedałach SPD i lemondce, do której się przekonałem przy trekingu (ale stara diabelnie ciężka jest). Mam ok. 185 wzrostu, ważę w chwili obecnej 95 kg, jeżdżę w większości po asfaltach, rzadziej szutrach, jeszcze rzadziej leśnych dróżkach. Żadnego ciężkiego terenu nie przewiduję. Fajną opcją by było, żeby do ramy dało się w miarę bezproblemowo przyczepić bagażnik. Dobrze by było, gdyby koła były możliwie lekkie. Hamulcami tarczowymi specjalnie nie jestem zainteresowany. To co, poradzi ktoś coś?
zadra1965 Napisano 28 Czerwca 2013 Napisano 28 Czerwca 2013 Polecam złożenie roweru na ramie accent nordcap - rozmiar 20 cali. Swój rower trekingowy złożyłem na właśnie takiej ramie .Mam też 185 wzrostu i wielkość ramy jest idealna. 3-4 tyś zł będzie cię kosztowało złożenie na pełnym xt i w wadze około 10-11 kg
mfrankiewicz Napisano 28 Czerwca 2013 Autor Napisano 28 Czerwca 2013 A ta Nordkapp nie ma troche za bardzo wlasnie trekingowej geometrii? Tj. czy nie wymusza pozycji jak na turystycznej kozie? Myslalem ewentualnie o ramie Specialized, ludzie generalnie raczej pozytywnie się wypowiadaja. Pytanie tylko ktorej. Budzet mogę podciagnac do tych 4,5 - 5 tysiecy w razie czego. Generalnie chodzi o to, zeby rower mial wiecej z szosowki niz MTB, ale jednoczesnie umozliwial ewentualna instalacje bagaznika (pod sakwy czy fotelik dla synka). Natomiast na co dzien bedzie wykorzystywany do treningu i ustawicznego odchudzania się (a w zasadzie do odchudzania mnie), glownie po asfaltach. Jeszcze pytanie, czy jest sens montować amortyzator z przodu do tego typu zastosowań roweru? Natomiast odnośnie wagi, te 10 - 11 kg przy tej wielkości ramie jakoś mało możliwe mi się wydają, skoro Author na ramie carbonowej Synergy waży w tym rozmiarze ponad 11kg. A taki dajmy na to Radon Skill?http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/Skill-9-0_id_22255_.htm#ausstattung
kniaz Napisano 1 Lipca 2013 Napisano 1 Lipca 2013 Ja, z mojego doświadczenia mogę Ci polecić Empellę. Tzn. rama i widelec (sztywny). Jedne z najlepszych na świecie ram do przełaju. Do tego jak najlżejsze koła i lekkie ogumienie. Reszta osprzętu do uzgodnienia. Otrzymujesz świetny rowerek, który zaważy ok. 9-10kg. i którym wjedziesz wszędzie (no prawie wszędzie ) Jak chcesz więcej info, to pisz na priv. pozdrowienia.
robertrobert1 Napisano 1 Lipca 2013 Napisano 1 Lipca 2013 Wymagania masz konkretne. Ja bym składał. Na pewno bym od razu wyeliminował przełajówkę gdyż jest to rower o wąskim zakresie zastosowań. Moim zdaniem treking byłby najlepszy. Na cienkich oponkach potrenujesz na szosie a zakładając grubsze pojedziesz z dzieckiem do lasu. A pozycja... sam sobie dobierzesz przy użyciu odpowiednich komponentów. PS. A z lemondki zrezygnujesz tak jak ja gdy z dzieckiem pojedziesz na pierwszą wyprawę.
mfrankiewicz Napisano 1 Lipca 2013 Autor Napisano 1 Lipca 2013 Empella fajna, pytanie gdzie taka rame kupić. Zdecydowalem się na cos między crossem a przelajowka. Kola mam wymyslone (Mavic 719, szprychy sapim, piasty Novatec na lozyskach maszynowych, Schwalbe Marathon Cross). Osprzet tez, SRAM x7, 2x10. y takie jak sztyca, kierownica, mostki i inne jakoś nie spedzaja mi snu z powiek, nie popadalbym w jakis onanizm sprzetowy, kupi się w miare lekkie. Nie wiem natomiast jeszcze co z rama. Mam opcje kupna jakiejs ramy z Tajwanu, geometria crossowo - przelajowa, dosc lekkiej (ok. 1,5 kg), tyle ze no name, i to surowy (nawet nie polakierowana). Mozna kupić tego Accenta Nordkappa, ewentualnie Speca (nie mam pojecia gdzie to dostac) czy Empelle (j.w.). A pedaly beda Shimano. Crank Brothers olalem, dalem się przekonac opinii kogos, kto jezdzil i na takich i na takich.
mfrankiewicz Napisano 30 Lipca 2013 Autor Napisano 30 Lipca 2013 Proces budowy roweru dobiega końca, jutro odbieram. Ostatecznie wyszła hybryda, taki uszosowiony cross. Waga przyzwoita, ok. 10,5 kg. Na dość lekkiej (1,5kg) aluminiowej ramie 20'', sztywnym widelcu z włókna, z przodu napęd z szosy, z tyłu XTR, 2x10. Lekkie obręcze, tarczówki, łożyska maszynowe Novateca, toczyć to się będzie na Marathonach Cross 28x1.5. Dziękuję za podpowiedzi i naprowadzanie=)
mfrankiewicz Napisano 30 Lipca 2013 Autor Napisano 30 Lipca 2013 Najszybciej jutro, jak odbiorę rower. Zdecydowałem się na tą no-name'ową ramę z Tajwanu (ponoć wszystko się tam teraz rowerowego produkuje, więc to pewnie niepomalowana rama jakiegoś Scotta, Authora, Meridy, Gianta czy coś w ten deseń), bo lekka i dość tania, ale to było surowe aluminium. Zdecydowałem się na dość prosty wygląd roweru (wszystko czarne + białe owijki + białe siodło), więc rama dostała kolor czarny mat. Skończyłem się z budżetem trochę w kwestii napędu, który wybierany był ostatecznie na sam koniec (pierwotnie miał być Sram x9), więc docelowo wymienię przednią korbę na Dura Ace pewnie.
mfrankiewicz Napisano 9 Sierpnia 2013 Autor Napisano 9 Sierpnia 2013 To rower odebrany i przetestowany. Pierwsze 60km za mna. Diabelnie szybka maszyna (nie jezdzilem nigdy na szosowkach). Specyfikacja jako taka (nie jestem specjalnie biegly w technikaliach, a poki rower jezdzi jak jezdzi nie zamierzam się w nie zglebiac): - rama 21'' no-name, ok. 1,5 kg - widelec karbonowy - rurki Amoeba - tylna przerzutka 10 biegow Shimano XTR - przednia przerzutka 2 biegi Shimano 105 - hamulce tarczowe Shimano - obrecze 28'' Remerx stozkowe - 32 szprychy Sapim - opony Schwalbe Marathon Cross (w drodze nowe Continental Cyclocross Speed) - pedaly SPD Shimano - lemondka Calosc wazy poki co ok. 10,8 kg, na wymianie opon i detek waga spadnie o ok. 0,5 kg. Chcialem budowac na SRAMie x9 polaczonym z Red, ale wyszlo drozej, a do pracy przerzutek nie mam nic do zarzucenia, więc zostana. Wrazenia po pierwszej przejazdzce: - rower jest piorunsko szybki. 40km/h na prostej spokojnie jest w zasiegu - 50/34 z przodu daje szybkosc, ale utrudnia podjazdy w stosunku do korby trzybiegowej, ktora mialem w poprzednim rowerze - SPD to genialny wynalazek. Wczesniej jezdzilem na zwyczajnych pedalach i moje doswiadczenie z pedalami wpinanymi było mniej niz znikome, natomiast pare kilometrow wystarczylo, zebym wiecej nie chcial innego rozwiazania (minusem byl zakup butow, bo na moja stope - mam dosc szeroka - pasowaly wylacznie Specialized Comp w cenie sporo wyzszej niz sobie zalozylem) Docelowo zamierzam zmienic obrecze na cos lzejszego, poki co uznalem, ze z moja obecna waga lepiej pojezdzic na tych stozkowych Remerx'ach, niz zarznac cos drozszego. Musze jeszcze poprawic pozycje do lemondki, bo troche 'za krotka'. Ale generalnie petarda. Dzięki za wszystkie sugestie - te oficjalne i te na priv. Tak na przyszlosc - ktos ma 'recepte' na lekkie kola do tych Continentali Cyclocross Speed 1,3'' pod tarczowki w ludzkich pieniadzach? Opony beda, piasty Novateca na lozyskach maszynowych sa, kwestia obreczy i ewentualnie szprych (przynajmniej 28 lub 32).
Tomek21001 Napisano 10 Sierpnia 2013 Napisano 10 Sierpnia 2013 Gratuluję świadomego wyboru. Polecam odpuścić korbę Dura-ace,bo droga i blaty specyficzne i drogie,różnica w pracy w tym zastosowaniu prawie żadna. Sztyca - wskazana węglowa,jak pasuje to niewielki offset,doskonale zwiększy komfort tyłu. Koła - jak spadnie waga,bo 95kg trochę dużo : piasty dt 3.... i zaryzykowałbym szosowe,teoretycznie tylko podv-ki, Mavic OpenPro,opona 35 wchodzi,sprawdzone.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.