pikuas Napisano 25 Czerwca 2013 Napisano 25 Czerwca 2013 Czesc, mam takie małe pytanie. Posiadam fabrycznie zamontowana korbe Shimano Acera FC-M391 Octalink i chciałbym ją zmienić na Deore FC-M590 konkretnie rzecz biorąc to taką jak w linku -> Shimano FC-M590 Mam tylko takie wątpliwości. Ponieważ rower jest świeżo kupiony i w warunkach gwarancji jest napisane, że musze te wymiane przeprowadzić w sklepie, w ktorym kupiono rower, a sklep ten nie posiada tej korby to chce ją zakupić gdzie indziej. Czy to jest jakas dobra oferta na te korbe czy cos bede musial jeszcze dokupic? W innnych sklepach ok 315zł kosztuje i wiecej. Jak z kompatybilnością z tym co jest teraz wlozone (Acera)? Czy wystarczy zakupić taki mechanizm korbowy i oddać do serwisu czy musze jeszcze na cos zwrocic uwagę, cos dokupic? Ramiona w tym samym rozmiarze (175mm)
lesieque Napisano 25 Czerwca 2013 Napisano 25 Czerwca 2013 masz inny suport. W deorce masz HTII więc jest zupełnie inny suport, gdyż korba ma zintegrowaną oś.
pikuas Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Napisano 25 Czerwca 2013 czyli dokupic do tego suport jeszcze? a w tym zestawie juz jest wszystko, czy tak? http://twrsklep.eu/product-pol-830-Korba-Shimano-Deore-FC-M590-.html
maciej83 Napisano 25 Czerwca 2013 Napisano 25 Czerwca 2013 tak to jest komplet z suportem tylko ogarnij czy ci wszystko pasuje z wymiarami bo to chyba ważne:D
pikuas Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Napisano 25 Czerwca 2013 cos jeszcze poza dlugoscia ramion i iloscia zebow ? ten suport nie ma jakis roznych rozmiarow raczej.
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2013 Suport od deore ( HT2 ) jest przystosowany do mufy 68 i 73 ustawia sie to podkładkami. Brzegi mufy musza być gładkie i równe by nie było problemów. Poza tym dobierz tylko wielkość zębatek do przerzutki żeby pasowało i możesz zakładać ... znaczy jeżeli w sklepie nie będą mieli obiekcji ze nie u nich kupiłeś
pikuas Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Napisano 25 Czerwca 2013 Mufe mam 73mm. Ilość zębów dokładnie taką samą jak mam chce wziąć. (44-32-22) z ramiona 175mm. Rower jest nowiutki, nie jezdzony, wszystko jest rowne Problem jest tego typu, że w sklepie w ktorym kupowałem rower i gdzie musze je montować nie mają takiej korby, tylko inną ponad 100zł droższa :/
qwaq Napisano 25 Czerwca 2013 Napisano 25 Czerwca 2013 A nie możesz kupić przez Allegro, gwarancja chyba nie określa, gdzie muszą być kupione części? np. http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m590-175mm-czarna-i3335002025.html , po za tym HTII to system pustych w środku ramion korby, a nie zewnętrzne łożyska...
pikuas Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Napisano 25 Czerwca 2013 no jasne, że mogę kupić gdzie indziej ale z Allegro mi sie nie opłaca skoro w mudserwis mam ten zestaw za 260 (link w pierwszym poscie tematu). Tylko zastanawialem sie czy tam jest tez zestaw z suportem skoro gdzie indziej sa po 315 zł.
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2013 A poco chcesz zmieniać dobra korbę ?
pikuas Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Napisano 25 Czerwca 2013 chce ją wrzucić do innego roweru, który składam bratu. A wolałbym jednak porządniejszą korbe do mojego nowego. Reszta osprzętu jest deore tylko korba z innej grupy (troche mnie to zastanawialo przy zakupie ale taki juz byl set)
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2013 No to idź do sklepu, zapytaj czy zmienią ci w ramach "nie utraty świadczeń gwarancyjnych" korbę na inną i już. Jak tak, to kup tam gdzie będzie najtaniej i daj nich ci wymienią.
pikuas Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Napisano 25 Czerwca 2013 z tym to luz pisałem wyżej, że jedynie muszę u nich zmienić, żeby gwarancji nie stracić, a oni i tak jej nie posiadają wiec moge przynieść swoje komponenty.Dlatego, że mam tam kawałek drogi to wolałem sie upewnić czy ten zestaw tańszy ma wszystkie potrzebne elementy, żebym nie musiał za chwile znowu czegoś dokupić ale temat chyba już wyczerpany więc można zamknąc. Dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.