Skocz do zawartości

[przerzutka i manetka] Który zestaw wybrać?

Pawello12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamierzam wymienić sobie manetki i tylną przerzutkę. Z tyłu mam siedmiobiegowy wolnobieg. Myślałem nad zestawem Shimano Alivio RD-M410 + SHIMANO ST-EF51 lub SRAM MRX Grip Shift + SRAM X-4. Co będzie lepszym wyborem? Może jakiś inny zestaw. Nie chcę wydać za wiele, nie chcę też kupić jakiegoś najtańszego szmelcu. 

Napisano

Shimano, które podałeś to klamkomanetka, a SRAM to grip. Są to różne systemy, a w dodatku jedno to klamkomanetka, a jedno to tylko manetka. Klamkomanetki każdego rodzaju odradzam! Jak będziesz miał przerzutkę SRAM to nie przejdziesz łatwo na Shimano i na odwrót. Nie wiadomo co Ci powiedzieć.

Napisano

I tak muszę zmienić i przerzutkę tylną i manetkę, więc mam możliwość wyboru - albo Sram, albo Shimano. Jak do tej pory miałem Sram i byłem bardzo zadowolony, bo śmigało świetnie wiele lat. No ale w końcu się zepsuło. Manetki też miałem Srama, właśnie takie gripy, tylko chyba starszy model i też byłem zadowolony. To taki zestaw Srama będzie wart zakupu? Czy może wziąć inne manetki albo inną przerzutkę? Jakie manetki do Shimano, skoro nie brać klamkomanetek? 

• Mod Team
Napisano

Sram nie będzie działać bo MRX to 2:1 a x4 to 1:1. widzę ze celujesz w tanie manetki, ... nie mam pojęcia na ile biegów ale jak 7 to SL M310 a jak 8 to SL M410. No chyba ze chcesz srama to wtedy triggery np x4, x5 itd. ale to drogie zabawki i dostanie czegoś na 8 biegów o 7 nie wspominając zaczyna powoli graniczyć z cudem.

Napisano

Napisałem, że na siedem biegów. To nie kupię już gripów od Srama siedmiobiegowych? Może w takim razie jakieś manetki na osiem biegów i najwyżej ósemki nie będę używał. 

Możliwe jest, aby na miejsce mojego siedmiorzędowego wolnobiegu założyć ośmiorzędowy? Bo znalazłem info o takiej zmianie w przypadku kaset, ale o wolnobiegach nie udało mi się nic znaleźć Może jest to jakieś rozwiązanie, bo i tak w niedalekiej przyszłości czeka mnie wymiana wolnobiegu, więc zrobił bym to już teraz i miał bym jeden bieg więcej i możliwość większego wyboru manetek i przerzutek. Czy to dobry pomysł?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...