Pawello12 Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Zamierzam wymienić sobie manetki i tylną przerzutkę. Z tyłu mam siedmiobiegowy wolnobieg. Myślałem nad zestawem Shimano Alivio RD-M410 + SHIMANO ST-EF51 lub SRAM MRX Grip Shift + SRAM X-4. Co będzie lepszym wyborem? Może jakiś inny zestaw. Nie chcę wydać za wiele, nie chcę też kupić jakiegoś najtańszego szmelcu.
lyndowss Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Shimano, które podałeś to klamkomanetka, a SRAM to grip. Są to różne systemy, a w dodatku jedno to klamkomanetka, a jedno to tylko manetka. Klamkomanetki każdego rodzaju odradzam! Jak będziesz miał przerzutkę SRAM to nie przejdziesz łatwo na Shimano i na odwrót. Nie wiadomo co Ci powiedzieć.
Pawello12 Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Napisano 21 Czerwca 2013 I tak muszę zmienić i przerzutkę tylną i manetkę, więc mam możliwość wyboru - albo Sram, albo Shimano. Jak do tej pory miałem Sram i byłem bardzo zadowolony, bo śmigało świetnie wiele lat. No ale w końcu się zepsuło. Manetki też miałem Srama, właśnie takie gripy, tylko chyba starszy model i też byłem zadowolony. To taki zestaw Srama będzie wart zakupu? Czy może wziąć inne manetki albo inną przerzutkę? Jakie manetki do Shimano, skoro nie brać klamkomanetek?
Mod Team Puklus Napisano 22 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 22 Czerwca 2013 Sram nie będzie działać bo MRX to 2:1 a x4 to 1:1. widzę ze celujesz w tanie manetki, ... nie mam pojęcia na ile biegów ale jak 7 to SL M310 a jak 8 to SL M410. No chyba ze chcesz srama to wtedy triggery np x4, x5 itd. ale to drogie zabawki i dostanie czegoś na 8 biegów o 7 nie wspominając zaczyna powoli graniczyć z cudem.
Pawello12 Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Napisano 22 Czerwca 2013 Napisałem, że na siedem biegów. To nie kupię już gripów od Srama siedmiobiegowych? Może w takim razie jakieś manetki na osiem biegów i najwyżej ósemki nie będę używał. Możliwe jest, aby na miejsce mojego siedmiorzędowego wolnobiegu założyć ośmiorzędowy? Bo znalazłem info o takiej zmianie w przypadku kaset, ale o wolnobiegach nie udało mi się nic znaleźć Może jest to jakieś rozwiązanie, bo i tak w niedalekiej przyszłości czeka mnie wymiana wolnobiegu, więc zrobił bym to już teraz i miał bym jeden bieg więcej i możliwość większego wyboru manetek i przerzutek. Czy to dobry pomysł?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.