Skocz do zawartości

[Amortyzator] Przekładanie manetki w Rock Shox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam 2 reby, pierwsza to 2012 26" RL z manetką Pop Lock, a druga to 2013 29" RL bez manetki i właśnie chciałbym przełożyć manetkę z jednej do drugiej. Jest taka możliwość? Jak tak, to jak to zrobić?

Napisano

Jeśli ma blokadę skoku to można. Linka przy blokadzie jest przykręcona małą śrubą imbusową. odkręcasz, wyciągasz linkę i wszystko. Zakładasz do drugiego naciągasz linkę przykręcasz.   

Napisano

Tak się nie da ponieważ, po pierwsze są inne pokrętła które można oczywiście zamienić razem z mocowaniem na pancerz, jednak problem polega na tym ze w tej rebie gdzie jest manetka blokada po jej przekręceniu "odbija", a w tej bez, nie.

Napisano

Więc prócz manetki będziesz musiał przełożyć także tłumik. Nie wiem, czy jest to gra warta świeczki, ale jeżeli chcesz, to wydaje mi się, że to jedyny sposób.

Napisano

aa, nie zauważyłem, że druga Reba jest 29". Myślę, że tak. Harfa sprzedaje tłumiki do Rock Shoxa i na ich stronie nie ma rozróznienia między wersjami 26" i 29". Zawsze możesz wyciągnąć oba i je porównać. Gdy będą się różniły długością, to po prostu  skręcisz jak było i będziesz musiał odpuścić sprawę

• Mod Team
Napisano

Jeśli ma blokadę skoku to można

A widziałeś rebe bez ?

Tłumiki będą "takie same", znaczy klucz nasadowy 24mm i kręcimy. Jeżeli model 26" jest nowożytny i nie ma mocowania pancerza w koronie, jak starsze wersje, wszystko można przełożyć i powinno to działać bez problemu.

• Mod Team
Napisano

Nie, bez manetki ciągle będzie "z" i tłumik ciągle będzie pracował, tylko nie da sie wtedy zablokować przepływu oleju :icon_cool:  ... inaczej, da się tylko trzeba pokrętło trzymać ręką albo np siłą woli :P

• Mod Team
Napisano

Wyjmij i zobacz czy mają taką samą długość, a raczej na pewno mają. jeżeli tak jest to po prostu przełóż tłumiki i po sprawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...