Skocz do zawartości

[Amortyzator] jaki do ramy Krossa a6 2009?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam pytanie w sprawie ramy kross a6 2009- czy amortyzator SID RLT3 120mm z rurą sterową tapered 185mm będzie do niej pasował?  Obecnie zamontowany jest Dart 3, hamulce tarczowe 160mm, moja waga- 60 kg, jazda XC...

Napisano

Niestety nie będzie pasować. Rura tapered-potrzebujesz 1 1/8,a rama projektowana jest pod 100mm,a nie 120.

Jeśli kupisz wersję ze zwykłą sterówką i skokiem 100mm wszystko będzie ok

Napisano

Podłączam się pod temat.

Zmienilem Kross'a z 2008 roku (sprzedałem bratu) na 2009 i mam w nim amortyzator Rock Shock Dart 3 TK.

W poprzednim był Tora W318 , można było dopompować ciśnienie (mam pompkę do amorów) w zależnosci do wagi/preferencji.

Dart ma sprężyne i mimo mojej nienajmniejszej wagi jest za twardy.

Co polecicie nowego do max. 1000-1100 pln ?

Napisano

Ok, nigdy nie zmieniałem amortyzatora, na co zwrócić uwagę przy wyborze, chodzi mi np. o wymiary, które są istotne ?

Markę i model poszukam i dobiorę.

Pawel

Napisano

Zwróć uwagę na skok, w Twoim przypadku 100mm, i wymiary rury sterowej, u Ciebie musi być o średnicy 1 1/8 cala, minimalną jej długość musisz sam zmierzyć, bo zależy od wysokości mostka, sterów i główki ramy.

Napisano

Maksymalnej w sumie nie ma, możesz mieć 10 cm podkładek pod mostkiem :) , minimalna zależy nie tylko od główki, ale również od sterów i mostka.

Napisano

jaka musi być minimalna i max długość rury strerowej amora? Długość główki ramy w Krossie : 135 mm

Ja w swoim Krossie z główką ramy 135mm potrzebowałem 185 mm sterówki przy sterach VP A41AC półzintegrowane oraz mostku seryjnym krossa. Najlepiej będzie jak zdemontujesz swój amortyzator który obecnie masz w rowerze i zmierzysz długość sterówki. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Amor kupiony- RS Reba Team 2010r. . Na serwisie wstawili ze skokiem 120 cm i jeździ się super. Dziękuję za opinie i pomoc :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

A ja po przerwie przypominam się w sprawie amortyzatora.

Co polecicie dla amatora do Kross'a z 2009 roku, obecnie mam Rock Shock Dart 3 TK, wcześniej miałem w Krosie z 2008 Tora W318 i jak dla mnie wystarczał.

Pod tarcze jest spory wybór ale ja mam V-ki i nie planuję na razie zmieniać, na Allegro znalazłem jedynie (może źle szukałem) RST First Air za 900 pln.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...