Skocz do zawartości

[Kierownica] ze wznosem, bez gięcia?

Feroxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzam się nieśmiało do wymiany kierownicy w rowerze, zainteresowały mnie kierownice ze wznosem, okolo 30-40mm, ale bez żadnego gięcia. Najlepiej by rura tam gdzie będą grpiy była w jednej osi, robią w ogołe takie cuda? Ewentualnie gięcie do rowerzysty może być, ważne by nie było do góry, albo jakies minimalne.

Zrobiłem nawiet "wizualizację" o co mi chodzi ;)

311e2e2eb354454b.jpg

Napisano

No własnie, na foto wszytko ładnie pięknie, ale jak się przeczyta opisy tych pierwszych dwóch, to są podane gięcia w trzecim wypadku już nie wiadomo :)

Napisano

Własnie o coś takiego mi chodzi, tylko ze pod mostek z mocowaniem 31,8mm. No i niestety tej kiery z linka nigdzie nie moge znaleźć, tylko na archiwum allegro z 2006 roku :D

Napisano

Ogolnie zaswitał mi taki pomysł by przykręcic ją do dołu, by kierwonica była nizej nad ziemią, a takie typowe kierownice DH się nie nadają przez te wygięcia, mialbym wtedy nienaturalnie wykręcone nadgarstki. W sumie to aż dziwne ze praktycznie nie robią takich kierownic. O_o

Napisano

Na dniach bede miał taki +/-17, bardziej pogiętego już nie chce, bo według mnie to już nie wygląda ładnie, jak mostek jest wygięty poniżej poziomu. Wiec wpadłem na ten genialny pomysł z kierownicą. :D Teraz mam siodełko z 2cm powyżej gripów, z mostkiem powinienem urwać z 1,5cm, a pożniej się zobaczy czy mi starczy, czy bede chciał kombinować z kierą. O ile znajdę taką ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ogolnie zaswitał mi taki pomysł by przykręcic ją do dołu, by kierwonica była nizej nad ziemią, a takie typowe kierownice DH się nie nadają przez te wygięcia, mialbym wtedy nienaturalnie wykręcone nadgarstki. W sumie to aż dziwne ze praktycznie nie robią takich kierownic. O_o

No tak sobie wyobrażam jak byś miał nadgarstki na takiej kierownicy jakiej nie chcesz, i wydaje mi się że byłoby lepiej niż na prostej. Chyba sporo motocykli choperowatych ma właśnie tak kierownice ustawione ze względu na wysoki przód i nisko siedzącego kierowcę.

hd2009.jpg

Napisano

Mam kierownicę giętą do siebie i testowałem podobne ustawienie, w sumie nie jest źle, ale na dłuższym dystansie bardziej drętwieją ręce jak w ustawieniu sugerowanym dla tego typu kiery.

Napisano

Gięcie w tył to jeszcze nie taki problem, najgorsze jest to ze kierownice ze wznosem maja gięcie w górę i tył, co niestety nie daje ciekawych możliwości z ustawieniem ich w odwrotną stronę.

Napisano

Wystarczy obrócić na dół i przód do tyłu i powinno być ok. Chyba ze ktoś musi mieć napisy na kierownicy od strony czołowej roweru :P

Napisano

Riser obrócony na drugą stronę to lekkie nieporozumienie. Ritechy robi proste kiery 2x z opcją ustawienia na +- 5mm. Do tego mostek -17 i jakoś by to było. Ciekawą też rzecz wymyślił Syntace ze woim mostkiem. Nie dosć, że spory kąt ujemny, to jeszcze mocowanie kiery maksymalnie w dół. 

20120901-160125.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...