Skocz do zawartości

[szytka MTB]opłacalność "przedsięwziącia"

lesieque

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was. Chciałbym dowiedzieć się od Was jak to jest z szytkami do MTB. Mam szosówkę z szytkami, więc wiem na czym polega klejenie (ucze się, ale już je kleiłem, uszczelniałem więc jest OK) i zastanawiam się jak sprawa szytek ma się w przypadku MTB.
Ogólnie chodzi mi o to, kto może się w coś takiego bawić. Wiadomo, że czołówka światowa w CX i XC która ma po 3 komplety kół na każdy start nie musi się obawiać gdy złapie kapcia. Ale co w przypadku zwykłego zjadacza chleba?

Wiadomo, że szytka mimo niskiego ciśnienia i wręcz klejenia się do podoża ma dość niskie opory toczenia, ale czy przejście z opony ma sens w przypadku maratonów MTB, gdzie nie ma szans na zmianę szytki(a raczej calego koła) na trasie, oraz gdy zdarzają się długie odcinki po asfalcie, gdzie wydaje mi się, że większe ciśnienie daje większy komfort, w sensie prędkości i daje wytchnienie dla nóg, o ile ktokolwiek się ogranicza na zawodach i odpuszcza kiedykolwiek ;)

Napisano

Czy jest sens montazu szytki w przypadku roweru do maratonu, gdzie kapeć=koniec wyścigu na ogól, gdzie jest dużo asfaltu, a szytka ma małe ciśnienie.

Napisano

?? Są oczywiście szytki mtb, jednak bardzo drogie, a przebicie szytki nie oznacza końca wyścigu jeśli masz zapasową oponę i dętkę i obręcz na której możesz to zainstalować. Ew. można wozić zapasowe koło z naklejoną nową szytką.

• Mod Team
Napisano

IMO sensu nie ma, po pierwsze w cene 1 szytki kupisz 2 fajne opony + uszczelniacz i masz TLR, co prawda na uszkodzonej szytce (nie mówię tu o dużym rozcięciu) jesteś w stanie dotoczyć się do mety, są też turbo kleje do zaklejania dziur, ale to już i tak po zawodach (zresztą przy przebiciu opony też już po zawodach)

BTW. opona na niskim ciśnieniu będzie czymś lepszym od szytki z podobnym ciśnieniem? Raczej nie :>

I polecam jeszcze http://banachbrothers.pl/index.php/2-pulpit/156-szytki-mtb

Napisano

Szytka moze bezpiecznie sie toczyc na nizszym cisnieniu niz klasyczna opona. Generalnie finansowo sie nie oplaca, ale jak finanse nie sa problemem to bierz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...