Artur94 Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Witam jest nowy i chcialbym sie zapytac ktore przezutki sa lepsze do roweru. Takie zchowane czy takie z takim "dzyndzlem" ?
BikoBiko Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Nie wiem z jakim dzyndzlem, ale wiem jakie sa najlepsze - tak schowane, że nawet nie wiesz że je posiadasz, bo tak płynnie działają. A w ogóle wsio zależy od roweru i jeźdźca.
Artur94 Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 2i regulaminu http://allegro.pl/jak-nowy-stevens-boulevard-nexus-8-roz-55cm-i3299159709.html a ten http://allegro.pl/rower-trekkingowy-stevens-deore-xt-magura-33-ktm-i3306943004.html Sa 2 typy przerzutek
Mod Team sznib Napisano 10 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2013 Po co wybierać? Zakładasz te z dzyndzlem i jedziesz, a jak zostawisz rower, przed sklepem na przykład, wykręcasz je i chowasz do plecaka, żeby złodzieje nie ukradli, i wtedy masz schowane. 2 w jednym
Artur94 Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 2i regulaminu a tak serio? Pytam bo caly czas szukam roweru ktory ma zchowane a moze sie myle i takie na wierzchu nie sa zle.
BikoBiko Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 @Artur94 Tak serio to jak pisałem wyzej - zalezy jakiego roweru potrzebujesz, a to zalezy od Ciebie, czyli jak jeździsz, gdzie, po jakim terenie itd. itp. Te schowane przerzutki to są w piascie najczęściej planetarne i są bardzo dobre do jazdy miejskiej i w takich rowerach są z reguły montowane. Mają wiele zalet w tym bezobsługowość dużo większą niż te nazwijmy zewnętrzne. Więc jak do jazdy po mieście, asfalcie z umiarkowanymi prędkościami to jak najbardziej tak
Piter233 Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Strzelam że pytasz o różnicę między planetarną (schowaną) a normalnymi. Planetarne nadają się tylko do jazdy po mieście, jeśli ktoś potrzebuje przede wszystkim bezawaryjności. Mam nexusa 7 i przy jeździe przeciętnej dla trenującego kolarza używam tylko biegów od 1 do 5, w tym przez 90% jazdy po płaskim używam 4 i 5; 6 i 7 są za twarde. Z kolei na dłuższych podjazdach (niekoniecznie stromych) zaczyna nam brakować biegu i musimy męczyć się na 1.Reasumując, jeśli myślisz o poważniejszej jeździe to kup rower z normalnymi przerzutkami, jeśli rower ma być tylko do miasta i jak najmniej awaryjny to weź piastę planetarną.
rybciasum Napisano 11 Czerwca 2013 Napisano 11 Czerwca 2013 a, i piasta planetarna potrafi zmieniać biegi w miejscu hehe ps jak do jazdy miejskiej? )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.