Mefisto Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Jaką przerzutkę przednią proponujecie wybrać do napędu 3x8? Na tył będę zakładał Sram x9 i manetki x7. Z przodu w tym momencie jest Alivio ale zastanawiam się czy przerzutki z wyższych grup będą kompatybilne z 8-rz napędem (chodzi o grubość łańcucha). Budżet powiedzmy do ok. 100zł przy czym możliwa używana.
Mod Team Puklus Napisano 10 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2013 Możesz zostawić tą co masz, albo kupić co ci sie żywnie podoba, unikaj przerzutek 2 blatowych.
Mod Team Pixon Napisano 10 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2013 Zepsuła mi się 3 letnia XT M770. Nie miałem kasy i kupiłem nowe budżetowe Alivio w cenie takiej jak 3 lata temu XT. Stwierdziłem, ze skoro w tej chwili Alivio kosztuje tyle ile kiedyś XT to i poziom działania/jakości etc. musiał się zrównać do XT... Niestety jakie było moje wielkie rozczarowanie na maratonie, a później na wyścigu. Kiedy przerzutka nie chciała zrzucać łańcucha, cały czas coś rzęziło. Szybko się rozregulowywała. Nigdy więcej... Także polecę Ci XT M770 która u mnie było, działała super i nie było z nią problemów.
ugupu Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Na twoim miejscu, jeśli budżet pozwala, założyłbym manetki x9 i przerzutkę x7. Edit: zakładasz 3x8 a mnie coś się przywidziało, że 3x9. Sorki za zamieszanie.
Mefisto Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 Budżet być może i by pozwolił, żeby nie to, że po prostu te części już mam kupione i tylko czekają na zamontowanie w rowerze. Przerzutkę chcę wymienić bo wtedy pełną grupę Alivio bym oddał do roweru mojego brata a sam mógłbym pójść w coś wyższego. Czyli mówicie, że 9-rz łańcuch nie będzie za szeroki do przerzutek pracujących w grupach 3x9?
Mod Team Puklus Napisano 10 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2013 Ja mam pierwsze deore m511 i jest ono znakomite moim zdaniem jak za 20zł
Mefisto Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 A jak oceniacie przerzutki Srama? Kiedyś spotkałem się z opinią, że nie są zbyt dobre ale może coś się zmieniło?
Mod Team Pixon Napisano 10 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2013 Słyszałem opinie, że Sram to na tył, a na przód lepiej Shimano. Jednak sam tego nie sprawdziłem, o właśnie za każdym razem miałem to w głowie więc wybierałem Shimano z obawy o gorsze działanie tego drugiego.
Mod Team Puklus Napisano 10 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2013 Ja miałem z przodu 3 shimano, ty10 ( młaahahaha) LX M571 zacny sprzęt i obecnie deore M511 równie robry sprzęt. LX, szybki lekki (tylko 135g gdzie teraz XT 170g) sztywny i jako ze don swing powoli łapał luzy. Deore podobnie, choć trochę cięższe jest.
ugupu Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Ja od lat mam w rowerze przerzutkę SRAM Quartz (zabytek już) i działa bezproblemowo.
afly Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Polecam Shimano LX M571 down swing (obecnie na allegro jest jedna sztuka)
Mefisto Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 No mi akurat będzie potrzebna top swing, i też właśnie nad LXem się zastanawiam (sporo ich na allegro i na forum w niskich cenach). A czym się różnią poszczególne wersje - chodzi o numerki? Może jest gdzieś jakaś strona z modelami i różnicami między wersjami?
Fenthin Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Numerki i literki u Shimano to oznaczenia rodzaju osprzętu, grupy i generacji. Masz sporo informacji na ten temat nawet na wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Oznaczenia_Shimano oraz u źródeł, czyli tu: http://techdocs.shimano.com/techdocs/index.jsp A Sram... zmieniłem przednią Alivio na starego X-Gena. Niebo, a ziemia.
Mefisto Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 No jest właśnie kilka x-genów na allegro, i to w całkiem niezłych cenach. Lepiej wybrać ją czy np. LX/XT?
afly Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 No mi akurat będzie potrzebna top swing, i też właśnie nad LXem się zastanawiam (sporo ich na allegro i na forum w niskich cenach). A czym się różnią poszczególne wersje - chodzi o numerki? Może jest gdzieś jakaś strona z modelami i różnicami między wersjami? U mnie M571 down swing działa z górnym ciągiem. A według ogólnej opinii (down swing) później łapia luzy.
Fenthin Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Nie wiem tylko, czy zauważyłeś, ale X-Gen to Down Swing.
Mefisto Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 Prawdę powiedziawszy to nie zwróciłem na to uwagi, zobaczyłem w opisie, że jest dual pull, więc przyjąłem, że zadziała i z top. Z resztą, logika by nakazywała żeby producent nie ograniczał się tylko do jednego rozwiązania, zwłaszcza, że chyba wcale jedno nie jest bardziej popularne od drugiego.
Fenthin Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Mieszasz pojęcia. Down/Top Swing odnosi się do sposobu mocowania samej przerzutki, Top/Bottom/Dual Pull do sposobu prowadzenia linki.
Mefisto Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 Faktycznie, dawno nie dłubałem przy rowerze, pozapominało się podstaw:P Ok, w takim razie czy ta przerzutka to na pewno down swing: http://allegro.pl/przerzutka-przednia-sram-x-gen-i3312139336.html
Fenthin Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Down Swing, Dual Pull. Natomiast popatrz na Allegro, że za całe 5zł więcej masz nowy egzemplarz. I pomyśleć, że 1,5 roku temu kosztowała 2x tyle... I oczywiście LX też jest do rozważenia. Ja wziąłem przerzutkę Srama głównie dlatego, by pozbyć się ostatniego elementu od Shimano w rowerze. Choć nie znaczy to, że żałuję
Mefisto Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 U mnie w zasadzie też ta przerzutka by była ostatnim elementem shimanowskim. Ale nie ma tutaj żadnego podłoża ideologicznego. Po prostu chciałbym wybrać najlepszą możliwą przerzutkę, w możliwie dobrej cenie
kojott Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Czy ten X-Gen będzie się nadawał do 8 rzędowego napędu? W specyfikacji wyczytałem, że ona jest do 9rz. (i teoretycznie nie obsłuży korby 42/32/22).
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2013 by pozbyć się ostatniego elementu od Shimano w rowerze To kaset shiamno tez nie używasz? A X gen nada sie na 8 rzędów, tylko więcej troski trzeba będzie poświęcić regulacji.
Fenthin Napisano 11 Czerwca 2013 Napisano 11 Czerwca 2013 Tak jakoś wyszło, że mam z tyłu PG-970. Dylematy zaczną się, gdy ją zajadę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.