Skocz do zawartości

[Korba] Uszkodzony gwint od pedała w lewym ramieniu

riv8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W Krosie A2 z 2011 (Shimano FC-M311) rozwalił mi się gwint w lewym ramieniu od pedała. Obszukałem internet, obdzwoniłem sklepy rowerowe w moim mieście i nie można dostać oddzielnie lewego ramienia, jednym słowem muszę wymienić całość. Moje pytanie do Was brzmi, czy można wymienić obydwa ramiona bez zębatek, na któryś z tych kompletów- http://allegro.pl/ramiona-korby-shimano-alivio-170mm-fc-m410-srebrne-i3297998348.htmlhttp://allegro.pl/korby-alivio-single-speed-ostre-170mm-fc-m430-sr-i3260461620.html Wiem, że lewe można bez problemu, ale nie chce by jedno ramię było pstre drugie łaciate. Prosiłbym o rady, ponieważ nie chcę wydawać ok. 100zł na całość, która będzie tylko "kurzyć się na strychu". 

PS. Jakie pedały doradzilibyście do ok 50-60zł?

Napisano

Zobacz czy zębatki masz na śruby czy przynitowane. Kolejna rzecz to musisz wiedzieć jaki masz suport a w zasadzie oś. Te ramiona są na kwadrat i dedykowane do osi 113mm.

Napisano

Nie można, ponieważ w FC-M311 zębatki są na stałe przymocowane do ramion. Natomiast przemyśl opcję tulejowania korby. Najtańsza i sprawdzona metoda na takie problemy.

Napisano

No niestety nie znam kogoś kto by mi to zrobił, czyli jestem skazany na kupno całej korby. Dzięki za rady.

Napisano

Tylko weź teraz znajdź ogarniętego tokarza, któremu będzie się chciało babrać w takich duperelkach...

Oprócz tulejowania można również zastosować heli-coila (tudzież którąś z jego podróB), czyli zestaw naprawczy polegający na przegwintowaniu na większy rozmiar i wkręceniu na stałe sprężynki z gwintem nominalnym. Ale komuś bez doświadczenia warsztatowego raczej bym nie polecał zabawy z tym samemu (pomijając, że cały zestaw na dany gwint wielokrotnie przewyższa cenowo wartość tej korby). Jednak ogarnięte serwisy rowerowe czasem się tym zajmują (lub mają kogoś, kto to dla nich robi).

Napisano

Będzie trudno znaleźć ramię do tej korby. Jeżeli nie masz w okolicy żadnego magika, który naprawi ci gwint za rozsądną cenę, to jedyne wyjście jakie pozostaje, to kupić nową korbę.

Napisano

Dolicz do ceny gwintownik – z 50-100 zł, przy zestawie podwójnym (zgrubny i wykańczający) może się obejść bez rozwiercania w aluminium, przy pojedynczym może być potrzebne wiertło za 20-40 zł, do tego oprawkę do gwintownika (z 30-40 zł), przyda się jeszcze imadło. To już powyżej wartości tej korby...

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witki opadają...

1. Ruszyć leniwy tyłek i uruchomić ostatnie szare komórki mózgu.

2. Zastanowić się, w jakim temacie się wypowiedziało.

3. Skorzystać z umiejętności czytania ze zrozumieniem w celu lektury wyżej wymienionego tematu.

• Mod Team
Napisano

pedała odpadła

To ona lesbijką była ?

Na pedale

czy jednak nie zdecyduj ta sie, ja wiem ze polski język jest trudny ale zazwyczaj jak ktoś nie umie mówić to tego nie robi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...