Skocz do zawartości

[piasta biegowa] - kilka pytań

wojnest

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W oparciu o zabytkową ramę i widelec(Mesko Olimp) zamierzam zbudować nowy rower - wiem że nie będzie to tanie.

Na szczęście mimo że konstrukcja pochodzi z lat 50-tych rower jest technicznie całkiem współczesny np. suport ma zwykły gwint angielski.

Zamierzam zastosować tylne koło z piastą biegową i hamulcem bębnowym, w związku z tym mam kilka pytań:

- Czy piasta biegowa wymaga napinacza łańcucha? - tak gdzieś przeczytałem ale chciałbym to zweryfikować

- Czy do piasty biegowej stosuje się specjalną zębatkę?

- Na co należy zwracać szczególną uwagę stosując piastę biegową, czy wymaga ona specjalnej korby i/lub suportu?

Pozdrawiam

Napisano

Kiedyś miałem taki rower na 26" kołach z klasycznym napędem jak to kiedyś było w składakach. Założyłem tam Sachs Pentasport 5 (było trochę kombinacji z długością szprych, ale się udało) i jeździłem na tym dość długo. Jedyne co zmieniłem, to łańcuch na taki od zwykłego górskiego.

Napinacza nie trzeba, korba też powinna być ok. Wujek już nie raz takie mixy robił (wstawiał też do składaków) i ludzie na tym jeżdżą.

Napisano

- Czy piasta biegowa wymaga napinacza łańcucha? - tak gdzieś przeczytałem ale chciałbym to zweryfikować - Czy do piasty biegowej stosuje się specjalną zębatkę? - Na co należy zwracać szczególną uwagę stosując piastę biegową, czy wymaga ona specjalnej korby i/lub suportu?

Nie wymaga napinacza. Wystarczy, żebyś miał ramę z możliwością napinania łańcucha. Bez też da się zrobić, ale nie wyregulujesz tego tak dobrze.

Nie jest to z tego co wiem zwykłą zębatka. Inaczej wygląda i pewnie jest trudniej dostępna. Nie znaczy, że trudno, ale ceny mogą być różne.

Korbę i suport możesz zastosować jaki chcesz. Tylko musisz zachować prostą linię łańcucha.

Ciekawy pdf znalazłem.

http://www.mt.com.pl/archiwum/03-2004_jak_to_dziala.pdf

Są piasty planetarne z hamulcem bębnowym? Podasz jakieś przykłady? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...