Skocz do zawartości

[rama] do 2000pln aluminium xc

PeGie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolego, ja zniosę dużo ale tego się nie da czytać. Znaleźć, nie znaleźć. Zdecyduj się na płeć: "mogłam znalesc az tu pewnego razu znalazłem" i popracuj nad składnią. Przepraszam, ale jako humanista nie dałem rady,

pisałem w wręcz w biegu to czysta literówka humanisto :002: tak to wyglada w tym kraju....ze ahh..

Konkrety panie, konkrety...za tysiaka też da się kupić karbona

no to poka panie te ramy:)) moze kolega jednak sie da namowic na carbon. :icon_wink:
Napisano

Mało ich na aju? Może przy obecnym kursie nie wyjdzie z przesylka 1000 ale za 1200 już się znajdzie tylko, że za tyle to zdecydowanie whipett będzie najlepszym wyborem.

Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, teraz to mam dopiero temat do przemyśleń... a myślałem że będzie łatwiej :P Swoją drogą to znalazłem takie filmiki o ramach karbonowych, że jednak skłaniał bym się ku aluminium. Czy karbon da radę rzeczywiście tak łatwo naprawić jak tutaj było napisane i ktoś w ogóle to w naszym kraju robi?

Napisano

http://allegro.pl/rama-carbon-wheeler-eagle-nowa-16-40-taniej-i3299826707.html

Ja znalazłem coś takiego. Waga czołgowa więc będzie zdecydowanie mocniejsza i sztywniejsza od lekkiego Alu, ze ściankami grubości puszki po piwie :) Do tego firma znana i nobliwa . na której można polegać. No i rozmiar super 16" będzie w sam raz. Moim zdaniem 17,5" Speca to stanowczo za duża rama dla Ciebie, ja mam 182, i na mostku 110 i sztycy 40-stce z offsetem 1" mieszczę się wygodnie i bez problemowo.  Karbonowa rama, to oprócz lepszej wagi, lepszej wytrzymałości (porównując ramę carbon 1200-1400g do alu 1500-1600g) , to również wyraźnie lepszy komfort jazdy, na ramie która tłumi wibracje. 

Ramy karbonowe, naprawia w pl kilka firm, i jest to już wielokrotnie testowane - z powodzeniem, zazwyczaj rama po takiej reanimacji jest w naprawianym miejscu znacznie mocniejsza (dokłada sie znaczą ilość materiału). Ramy z alu praktycznie nie pospawasz (wyjątniem są proste nie cieniowane konstrukcje), a już takiej lekkiej i wycieniowanej to zapomnij - jak pęknie to na skup metali kolorowych się jedynie nadaje -  a jak już Ci ktoś to pospawa jakimś cudem, to możesz się liczyć że zaraz pęknie w tym samym miejscu. 

Jak chcesz mieć święty spokuj i lekki sprzęt, kup " ciężkiego karbona " , mam i polecam :)

Napisano

Jesli sam nie wezmę to będę miał dla Ciebie idealną ramę, Cube GTC 16" nowy z węgla, 2 lata gwarancji za 1700 zł. Jak się przypomnisz w przyszłym tyg to Ci dam cynk czy wziąłem.

Napisano

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, teraz to mam dopiero temat do przemyśleń... a myślałem że będzie łatwiej :P Swoją drogą to znalazłem takie filmiki o ramach karbonowych, że jednak skłaniał bym się ku aluminium. Czy karbon da radę rzeczywiście tak łatwo naprawić jak tutaj było napisane i ktoś w ogóle to w naszym kraju robi?

Większość ram da się w taki czy inny sposób uszkodzić i materiał nic do gadania nie ma. Istotne jest miejsce i opłacalność takiej operacji. Jak pęknie rama z alu to się wymienia dlatego wydawanie sporej kasy na taka ramę jest dla mnie bez sensu. Wtedy faktycznie lepiej pójść w stronę karbonu.

Napisano

Jeszcze dla zachety w kierunku węgla oto moja rama która ma tylko lub aż taki uraz...

Dołączona grafika

Czy ktoś by na tym jeździł czy nie to już pozostawiam mniej lub bardziej odważnym, na razie po płaskim jeżdżę jednak na zlot zmieniam ramę gdyż jazda na takim zbuku po górach nie będzie komfortowa, przynajmniej psychicznie.

Wysłane z mojego Dołączona grafika za pomocą Dołączona grafika

Napisano

http://allegro.pl/rama-carbon-wheeler-eagle-nowa-16-40-taniej-i3299826707.html

Ja znalazłem coś takiego. Waga czołgowa więc będzie zdecydowanie mocniejsza i sztywniejsza od lekkiego Alu, ze ściankami grubości puszki po piwie :) Do tego firma znana i nobliwa . na której można polegać. No i rozmiar super 16" będzie w sam raz. Moim zdaniem 17,5"

Niezły staroć, model z 2009 ...

Napisano

Jak dla mnie to mega zaleta :)  Ja katuję karbon, który "zaprojektowany", był chyba w 2006r i produkowany  do 2011 - dla mnie te ramy mają zasadniczą przewagę nad nowymi - mają na tyle grube rury, że bez stresowo można na tym jeździć w każdym terenie, a w dalszym ciągu, są zdecydowanie lżejsze od ramy Alu a juź bez porównania mocniejsza od lekkiego alu. Do tego, takie ramy to już rzadkość , jak generalnie "wypasione wheelery" w naszym kraju, moim zdaniem fajnie mieć coś oryginalnego, co jest już w zasadzie nie do kupienia, niż ram jakich na pęczki na byle ogórku. :)

Napisano

Znajomi jeżdżą u golonki na ramach wazacych 1000 g i nic i nie dolega, może bym miał poczucie dyskomfortu gdybym miał jeździć na scale 899 ale ramy powyżej 1kg są dopracowane na tyle by jeździć swoje nie przejmujac się sprzętem. Nie mniej powyższego wheelera traktować można jako alternatywę a nie cel.

Napisano

Dokładnie.  Moim zdaniem jest w pełni wartościowa,  zwróciła moją uwagę, bo mały rozmiar , które ciężko upolować. 

Napisano

Nie bierz tego osobiście Rulez ale dali taką cenę za tą ramę, że wolałbym kupić Kross'a aniżeli Ridley'a ważącego tonę za ponad 300Ł.

Napisano

Spokojnie poczekam do przyszłego tygodnia. Oglądałem i czytałem o GTC Reaction i wygląda na całkiem fajną ramkę, tak więc poczekam na info od Ciebie :)

Napisano

Nie bierz tego osobiście Rulez ale dali taką cenę za tą ramę, że wolałbym kupić Kross'a aniżeli Ridley'a ważącego tonę za ponad 300Ł.

To jest tylko przykład ramy innej niż to co oklepane i pękające ..., w dodatku CRC podaje wagę ramy w rozm. 23" ...

Napisano

Cholercia :) Miałem okazję pojeździć w weekend na Giant Anthem X3 i powiem szczerze, że jak byłem pewien że rama FS to przerost formy nad treścią, tak teraz już nie jestem. Czy budżet 2500pln pozwoliłby na zakup jakiejś w miarę dobrej ramki FS 16"-17" z damperem? Wiem że to więcej waży, ale akurat moja sytuacja jest taka, że bez problemu mogę zrzucić parę kilo z siebie :) i nie płakać że rower będzie 1,5-2kg cięższy. Aż mi głupio bo tyle tu osób mi pomagało znaleźć coś dobrego z HT, a teraz zmieniam preferencje :/

Napisano

Jasne, że kupisz, jak dobrze poszukasz to nawet będzie to rama z węgla ale pojawia się nowy aspekt jak rodzaje zawieszeń i ich rozwiązania co jest tematem na dłuuuugą dyskusję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...