GrzesiekR Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Witam, Jest to mój pierwszy post więc chciałbym powitać wszystkich Mój problem polega na zaprzestaniu działania moich hamulców. Zjeżdżałem z Przehyby (Taki niezły kawałek góry ) gdzie dość mocno 'cisnąłem' przedni hamulec (tarcza 180, full-metallic). Na początku zacząłem czuć dziwne wibracje na klamce, następnie trochę śmierdziało przegrzanymi klockami, jednak nie było żadnych fajerwerków i innych dymów. Na następny dzień zauważyłem że hamulec nie działa - no może minimalnie. Sprawdziłem klocki i są całe, nie było nigdzie wycieku płynu. Wie ktoś co mogło się stać i jak bym mógł to naprawić (najlepiej we własnym zakresie) //A, i jutro zmieniam tarczę na lepiej wentylowaną ale tej samej wielkości
majql Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Spróbuj przejechać klocki delikatnie papierem ściernym, ponieważ mogły się trochę zeszklić.
Roonin Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Przypaliłeś klocki. Na takich zjazdach trzeba się starać hamować naprzemiennie obydwoma hamulcami.
GrzesiekR Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Napisano 3 Czerwca 2013 Spróbuj przejechać klocki delikatnie papierem ściernym, ponieważ mogły się trochę zeszklić. Niestety ale to nie pomogło @Roonin I co mogę zrobić?
GrzesiekR Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Napisano 3 Czerwca 2013 wymienić klocki ehh... cały czas wydatki, i jak tu na coś uzbierać . W każdym razie dzięki wszystkim. A jednak nie, klocki sa dobre. Zamienilem tyl z przodem i dalej nie hamuje. Na klamce nie czuc calkowitego oporu przy maksymalnym nacisku.
GrzesiekR Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Napisano 4 Czerwca 2013 Shimano, jaki model - nie mam pojecia --> nie ma nigdzie oznaczenia
stream Napisano 4 Czerwca 2013 Napisano 4 Czerwca 2013 Oznaczenie powinno być z tyłu zacisku. Zmieniałeś hamulce w rowerze, czy takie jak fabryka rowerowi dała? Jeśli nie zmieniałeś to podaj producenta, model i rocznik roweru : ). Pozdrawiam!
GrzesiekR Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Napisano 4 Czerwca 2013 Oscar Vis, kupiony tuz przed zima. Rowerek oddalem dzisiaj do serwisu, a sam zakupilem tarcze lepiej wentylowana (mam 160 - zle info na poczatku podalem) w sumie to zle postapilem. Mimo ze waze tylko 60kg przy 180cm (wiem...) to chyba powiniennem zmienic tarcze na 180 i styl hamowania
Roonin Napisano 4 Czerwca 2013 Napisano 4 Czerwca 2013 zmienic tarcze na 180 i styl hamowania Raczej to drugie Tarcza 180 nie zaszkodzi ale jak nie zmienisz stylu hamowania to będzie dalej tak samo.
GrzesiekR Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Napisano 4 Czerwca 2013 troche juz pozno na kupno wiekszej tarczy i adaptera w zwiazku z zakupem innej (ale lekko uzywana za 35zlotych polskich, nie jest zle ) wiec jak pogoda pozwoli to bede cwiczyl, wyrabial nawyki itd. itd... Dzieki wszystkim za zaangazowanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.