Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Problem z regulacją Deore M591

martinLGT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam następujący problem z wyregulowaniem przerzutki tylnej Deore RD-M591 (kaseta 8 rzędów)

W momencie zmiany biegów na wyższe, wszystko jest ok, natomiast przy próbie zrzucania biegów muszę na manetce zrzucić dwa razy i wtedy przerzutka schodzi o jeden bieg.

Sytuacja jest identyczna w drugą stronę, a mianowicie jak popuszczę linkę to biegi schodzą, ale już nie wchodzą w stosunku 1:1 (manetka, przerzutka) tylko dwa biegi na manetce= jeden bieg na przerzutce.

W pierwszym przypadku sytuacja się wyrównuje gdy jestem na biegu 7, czyli jak na manetce zrzucę z 6 na 7 to na kasecie schodzi mi o dwa biegi.

W przypadku drugim, w momencie gdy wrzucam na bieg 2 na manetce, to na kasecie wchodzi o dwa biegi.

Problem powstał po jednym z wypadów w góry, doprowadziłem rower do porządku i później już nie potrafiłem jej wyregulować

Wymieniłem już pancerze i linkę i teraz nie wiem czy problem leży w przerzutce czy manetkach, a może przyczyna jest banalna i pomożecie mi ją znaleźć.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Napisano

Sprawdź czy hak ramy masz prosty i wózek przerzutki.

Hak prosty, a wózek prostowany :)

Teraz ma ustawione tak, że zrzucam biegi od 1-8 w stosunku 1:1, natomiast później żeby wrzucić na 7 muszę mięć na manetce 5.

Gdy mam na manetce 7 przerzutka w ogóle nie reaguje, gdy mam 6 lekko drgnie, a gdy wrzucam na 5 zmienia bieg o jedną zębatkę.

• Mod Team
Napisano

Manetka i przerzutka mogą sie gubić o ćwierć, nooo pół biegu ale 2 to już ewidentnie jest coś nie tak. Sprawdzaj czy jak ciągniesz manetką bieg do góry, manetka ciągnie linki tyle ile potrzeba.

Napisano

Pokaż jak zamocowałeś linkę w przerzutce(jak przykręciłeś śrubkę) I pokaż zdjęcia też przerzutki w różnych rzutach. Jeśli wózek przerzutki był krzywy to naprostować idealnie jużmoże się nie dać

• Mod Team
Napisano

Jeśli wózek przerzutki był krzywy to naprostować idealnie już może się nie dać

Co nie zmienia faktu ze przerzuca aż o 2 biegi bo jeden bym jeszcze zrozumiał.

odkręć linkę od przerzutki, ona sama powinna automatycznie zjechać na sam dół kasety. Sprawdź na sucho, bez linki jak działa przerzutka, ręką, powinna płynnie po całej kasecie sie poruszać. następnie na manetce ustaw ostatni bieg, mocno nacią linkę i ją zakręć do przerzutki, w rowku który do tego służy nie okręcając linki wokół śruby, linka ma iść prosto.

• Mod Team
Napisano

No niby nie ma się do czego przyczepić, jest chyba lekko krzywo ale na pewno to nie wpływało by aż tak, podobnie jak 1mm luzu ... tyle to nowe alivio ma fabrycznie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...