toma78ad Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 Jest to mój pierwszy post więc najpierw chciałbym się przywitać. Posiadam dość leciwy (jakieś 12 lat) rower oparty na ramie madison by author i podstawowych przerzutkach sis. Z braku funduszy na nowy rower chciałbym go nieco odświerzyć i jeszcze trochę na nim pojeździć. Pomyślałem, że zacznę od przerzutek i stąd moje pytanie: czy przerzutki shimano altus rd-m310 będą współpracowały ze zwykłym 6-rzędowym wolnobiegiem i klamkomanetkami shimano st-ef51 3x7, które również chcę kupić? Nie chcę wymieniać całej piasty by zamontować kasetę a montowanie tourney mija się z celem. Czy te manetki będą odpowiednie do przednich sis-ów czy je również muszę wymienić na altusy? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
mklos1 Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilno%C5%9B%C4%87-nap%C4%99d%C3%B3w-6-11s/ Teoretycznie powinno się dać wyregulować na 6-rzędowej kasecie 7-rzędową manetkę. Trenowałem dawno temu taki układ. Działało, ale jakoś nie byłem zbyt szczęśliwy. Miałem problemy z regulacją i płynną pracą, w szczególności, gdy napęd się zużył...
toma78ad Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Napisano 1 Czerwca 2013 Czyli najrozsądniej będzie zmienić wolnobieg na 7-rzędowy by wszystko było ok. Dzięki za odpowiedź.
mklos1 Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 Sprawdź najpierw czy 7-rzędowy wolnobieg wejdzie w ramę, bo jest on o jedną zębatkę większy od 6-rzędowego.
lyndowss Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 W ramę pewnie wejdzie. Ewentualnie będziesz musiał kupić dystans dłuższy, albo nawet zrobić. Zero problemu, albo groszowe sprawy.
CzarnyMario Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Ja przez kilka sezonów używałem bezproblemowo zestawu: wolnobieg 6, manetki Alivio SL-MC40 (3x7).
mklos1 Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 @@lyndowss, No własnie nie jest to takie oczywiste. Miałem kiedyś rower 6-rzędowy. 7-biegowy wolnobieg wszedł, ale łańcuch na najmniejszej koronce praktycznie ocierał o ramę... Wszystko było "na super styk".
toma78ad Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Napisano 2 Czerwca 2013 A pomijając manetki, które zawsze mogę kupić 6-biegowe, czy wyżej wymienione przerzutki (altus rd-m310) da się bez problemu wyregulować do 6-rzędowego wolnobiegu? Pytam, ponieważ we wszystkich specyfikacjach tej przerzutki jest napisane że kompatybilna z napędami 7/8-rzędowymi. Przepraszam, jeżeli zadałem lamerskie pytanie, ale chciałbym się upewnić
mklos1 Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Przy 6-rzędowej kasecie i 7-rzędowej manetce trzeba ograniczyć wychylenie przerzutki, tak żeby w razie przerzucenia na 7-bieg nie rzuciła łańcucha z kasety. Pytanie czy wystarczy regulacji wkrętem, aby ograniczyć ten ruch. Może starczy. Dawno nie bawiłem się takimi napędami. Zapytaj autora linku, który podesłałem. On ogarnia takie tematy dość szczegółowo.
lyndowss Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 A pomijając manetki, które zawsze mogę kupić 6-biegowe, czy wyżej wymienione przerzutki (altus rd-m310) da się bez problemu wyregulować do 6-rzędowego wolnobiegu? Pytam, ponieważ we wszystkich specyfikacjach tej przerzutki jest napisane że kompatybilna z napędami 7/8-rzędowymi. Przepraszam, jeżeli zadałem lamerskie pytanie, ale chciałbym się upewnić Da radę bez problemu. @lyndowss, No własnie nie jest to takie oczywiste. Miałem kiedyś rower 6-rzędowy. 7-biegowy wolnobieg wszedł, ale łańcuch na najmniejszej koronce praktycznie ocierał o ramę... Wszystko było "na super styk". To trzeba było dać podkładki dłuższe i nie byłoby problemu. Pytanie czy wystarczy regulacji wkrętem, aby ograniczyć ten ruch. Wystarczy. Zawsze jeszcze można go trochę zwiększyć wsadzając dłuższe śrubki. Poza tym wolnobieg 7 rzędowy i 6 rzędowy ostatnią zębatkę (tą najmniejszą) będzie miał w tym samym miejscu w stosunku do ramy, więc nie jest to żadnym problemem. 6,7 i 8 rzędowe zębatki z tyłu mają z tego co wiem takie same odległości między zębatkami. Jedyne co to mogą się różnić dziesiątkami czy nawet setkami dziesiątych milimetra.
CzarnyMario Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Poza tym wolnobieg 7 rzędowy i 6 rzędowy ostatnią zębatkę (tą najmniejszą) będzie miał w tym samym miejscu w stosunku do ramy No nie koniecznie, przecież wolnobieg 6 rzędowy jest węższy od 7 rzędowego, a dokręcany jest do piasty - w sensie do środka roweru.Co nie zmienia faktu, że przerzutkę powinno się bezproblemowo ograniczyć śrubkami.
lyndowss Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 No nie koniecznie, przecież wolnobieg 6 rzędowy jest węższy od 7 rzędowego, a dokręcany jest do piasty - w sensie do środka roweru. Dobrze wiem jak jest dokręcany wolnobieg. Powtarzam to już w trzecim poście! Jeżeli odległości będą nie tak, albo 7 rzędowy wolnobieg będzie ocierał o ramę, albo się nie zmieści to dorabiamy sobie dystanse, albo kupujemy nowe. Wszystko będzie działać! A 6 rzędowy jest węższy, bo ma o jedną zębatkę mniej, ale odległości miedzy poszczególnymi zębatkami w 7 i 6 rzedowych wolnobiegach są TAKIE SAME!
Mod Team Puklus Napisano 2 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 2 Czerwca 2013 Dokładnie trzeba kilka mm dodać do ośki i nie ma problemu zwłaszcza jak rama stalowa.
lyndowss Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Pamiętać tylko, że jak dodamy trochę mm od strony zębatek to z drugiej też powinniśmy to zrobić, żeby koło było po środku widełek i nie zahaczyło nam. Najlepiej jak najdokładniej i tą samą wartość.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.