pierwiastek9 Napisano 29 Maja 2013 Napisano 29 Maja 2013 W nowo zakupionym rowerze, bo dość mocnym skoku ze schodów, uszkodziłem gwint w lewym ramieniu (od strony pedałów). Niestety nie zauważyłem w porę i zeszlifowałem gwint na płasko. Nie chciałbym się bawić w gwintowanie, tulejki itd., ale kupno nowej korby jest bezsensowne (ta ma przejechane 200 km). Czy mogę kupić nowe ramiona do korby? Czy będą pasowały od innego modelu? Posiadam korbę fc-m131, a chciałbym założyć ramiona od alivio (są na aukcjach) taka wymiana będzie bardzo prosta, obejdzie się bez ściągania korby. Wiem, że sensownie jest wymienić całą korbę z mojej słabej na coś lepszego, ale aktualnie chciałbtm jedynie przywrócić podstawową funkcję...poruszanie się rowerem :-)
pierwiastek9 Napisano 29 Maja 2013 Autor Napisano 29 Maja 2013 Czy nie będzie problemu, żeby zamonotwać takie ramiona: http://allegro.pl/ramiona-korby-shimano-alivio-170mm-fc-m410-srebrne-i3248314188.html Pytanie, czy w każde ramiona shimano, mają identyczny rozstaw śrub?
rzezniol Napisano 29 Maja 2013 Napisano 29 Maja 2013 Jaki rozstaw śrub ? Masz tą korę to na nią popatrz. FC-M131 jest nierozbieralna nie da się zdjąć zębatek. Pozdro
pierwiastek9 Napisano 29 Maja 2013 Autor Napisano 29 Maja 2013 Rozumiem, więc kupię całą korbę z alivio, reszta osprzętu jest z alivio, więc będzie pracowało w "rodzinie" :-) Mam nadzieję, że nowa korba będzie bardziej wytrzymała...
pierwiastek9 Napisano 29 Maja 2013 Autor Napisano 29 Maja 2013 Żebyśmy mieli jasność, nie skaczę na "takim" rowerze... Skok był przymusowy :-)Korba była totalym papierowym śmieciem dlatego tak szybko się zniszczyła. Mam świadomość, na czym można skakać, a co służy do jazdy... mój rower służy do jazdy :-)
lyndowss Napisano 29 Maja 2013 Napisano 29 Maja 2013 Nie chciałbym się bawić w gwintowanie, tulejki itd. Dlaczego nie? Jeździłem na takiej i żadnych negatywnych skutków nie było. Owszem, na początku się obawiałem, że będzie to się luzowało i złapie luzy. Jednak po paru miesiącach nic nie zauważyłem. Musi to być tylko dobrze zrobione. Ja na szczęście w swoim mieście mam bardzo dobry serwis. Kosztowało mnie to 15zł. Nagwintowanie, tulejka i gotowe, można wkręcać. Na pewno lepiej na tym wyszedłem niż na kupnie ramienia, albo nowej korby.
pierwiastek9 Napisano 31 Maja 2013 Autor Napisano 31 Maja 2013 Korba zakupiona, padło na Alivio fc-m411 (48-38-28), mam nadzieję, że w normalnych warunkach będzie się dobrze sprawować :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.