Skocz do zawartości

[korba] wymiana ramiom (gwint)

pierwiastek9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W nowo zakupionym rowerze, bo dość mocnym skoku ze schodów, uszkodziłem gwint w lewym ramieniu (od strony pedałów).

Niestety nie zauważyłem w porę i zeszlifowałem gwint na płasko. Nie chciałbym się bawić w gwintowanie, tulejki itd., ale kupno nowej korby jest bezsensowne (ta ma przejechane 200 km). Czy mogę kupić nowe ramiona do korby? Czy będą pasowały od innego modelu?

Posiadam korbę fc-m131, a chciałbym założyć ramiona od alivio (są na aukcjach) taka wymiana będzie bardzo prosta, obejdzie się bez ściągania korby.

Wiem, że sensownie jest wymienić całą korbę z mojej słabej na coś lepszego, ale aktualnie chciałbtm jedynie przywrócić podstawową funkcję...poruszanie się rowerem :-)

Napisano

Rozumiem, więc kupię całą korbę z alivio, reszta osprzętu jest z alivio, więc będzie pracowało w "rodzinie" :-)

Mam nadzieję, że nowa korba będzie bardziej wytrzymała...

Napisano

Żebyśmy mieli jasność, nie skaczę na "takim" rowerze... Skok był przymusowy :-)
Korba była totalym papierowym śmieciem dlatego tak szybko się zniszczyła. Mam świadomość, na czym można skakać, a co służy do jazdy... mój rower służy do jazdy :-)

Napisano

Nie chciałbym się bawić w gwintowanie, tulejki itd.

Dlaczego nie? Jeździłem na takiej i żadnych negatywnych skutków nie było. Owszem, na początku się obawiałem, że będzie to się luzowało i złapie luzy. Jednak po paru miesiącach nic nie zauważyłem. Musi to być tylko dobrze zrobione. Ja na szczęście w swoim mieście mam bardzo dobry serwis. Kosztowało mnie to 15zł. Nagwintowanie, tulejka i gotowe, można wkręcać. Na pewno lepiej na tym wyszedłem niż na kupnie ramienia, albo nowej korby. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...