Skocz do zawartości

[wolnobieg/kaseta] wymiana kasety na wolnobieg

RhyneAka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Mam mały,a w sumie teraz to przeistoczyło się  w mojej głowie to na duży problem,a mianowicie,dostałem od znajomego rower za darmo,w prawdzie mówiąc w cale go nie potrzebowałem,bo mam swój,który jeszcze jakoś daje rade tzn. dawał radę,wprost mówiąc,zepsuł mi się ;) I pomyślałem,no kurde,przecież mam rower od znajomego,to na nim mogę jeździć i dzisiaj jak zszedłem do piwnicy,zobaczyłem,że tam zębatki latają luźno,rower jest 6 biegowy,a zębatek jest pięć,czyli mogę znałożyć,że raz - jest to kaseta i dwa,że znajomy ściągnął zębatkę najmniejszą ;) TU SIĘ POJAWIA PIERWSZE PYTANIE - Czy mogę zdobyć coś czym dokręcę chociaż  te  5 zębatek? Przynajmniej nie będę wrzucał biegu na najmniejszą zębatkę ;P A pytanie drugie jest takie,że kupiłem dzisiaj klucz do ściągania kasety/wolnobiegu z zamiarem,ściągnięcia wolnobiegu z innego koła i założenia go na to koło gdzie myślałem,że też jest wolnobieg,ale okazało się że jest to kaseta ;p  Czy jest możliwa taka zamiana? Prosiłbym o szybką odpowiedź,w miarę możliwości zrozumiale napisaną,z góry dziękuję ;)

• Mod Team
Napisano

Czyli pewnie masz kasetę w systemie UG, już nie produkowanym. Tam kasetę w przeciwieństwie do obecnych HG kontruje sie ostatnią zębatką a więc musisz taką zdobyć, bo kasety 6 rzędowej chyba nie znajdziesz  :P

Odnośnie 2 pytania - nie, nie można załozyć wolnobiegu na ta piastę. A całego koła nie możesz ze swojego przełożyć?

Napisano

Ja bym się jednak upewnił czy to kaseta. Wolnobieg można rozkręcić tak, że są luźnie zębatki.

Jak możesz to wstaw zdjęcia jak to wygląda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...