Skocz do zawartości

[Co kupić?] Przerzutka tył dh/fr?

nopel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, potrzebuję kupić przerzutkę tył zastosowanie dh/fr teraz mam kasete 8 biegów shimano + acera + manetka altus czy tam acera, przerzutka zjechana, mam ok 100zł więc używka wchodzi w grę.
Pisałem juz taki wątek, ale że jednak robię rower tylko pod dh/fr, to trocvhe się to zmieniło. Podobno najlepsze są Sramy do tych celów, ale wtedy bym kupił używaną manetkę i nową przerzutke x3 czy tam x4, bo te od siemano nie pasują jak czytałem w podpiętym temacie.

Czy może jednak coś innego do tego celu? 
Pozdrower :)

Napisano

U mnie kupa znajomych trzaska na zjazdach tanie Sora czy inne tanie szosowe zmieniary. Dlaczego ? Jak mi to jeden  z nich tłumaczył - tak samo szybko na dh padają tanie jak i drogie zmieniarki. I w sumie takie mam zdanie.

Niemniej jednak za stówkę i tak niczego powyżej Deore/Sora nie wyhaczysz, więc...

Napisano

Nigdy nie miałem bliższego kontaktu z SRAMem, ale moim zdaniem jak za 100zł masz kupić manetkę i przerzutkę SRAM to będzie to kiepskie rozwiązanie, podpowiem, że za 100zł możesz kupić przerzutkę Shimano XT w bardzo dobrym stanie, co jakiś czas pojawiają się nawet do sprzedaży na forum. (Druid, jak to czytasz przesyłam serdeczne pozdrowienia)

W tej chwili na allegro jest kilka ciekawych ofert tych XT-ków więc warto się zorientować

Napisano

Cokolwiek, byle z krótkim wózkiem (ew. średnim). Idealnej zmiany przełożeń raczej nie będziesz potrzebował. Będziesz natomiast jeździł w trudnym terenie, gdzie łatwo zahaczyć wózkiem o gałęzie/kamienie i szybko można przerzutkę stracić. Dlatego polecam coś z używek. Ja dziś skończyłem składać swojego pierwszego HT do fr i wrzuciłem do niego starego LX'a. Chodzi bardzo dobrze, a kosztował tylko 30 złotych. Także nawet jak się urwie, nie będzie szkoda :D

Napisano

100zł i komplet od Srama? Praktycznie niewykonalne. Jakbyś miał ze 150-200zł, można by już spokojnie o takich rzeczach rozmawiać.

Skoro DH/FR to pewnie jeden blat z przodu i ciasno zestopniowana kaseta? W takim razie szukaj czegoś szosowego.

Napisano

Mi się wydaje że to całkiem dobry pomył z tym SRAM`em. Sam jeżdżę fr i po przesiadce z Shimano czuć ogromną różnicę na plus dla SRAM`a. Jeśli masz konto na fb to obserwując grupy rowerowe można się natknąć na ogłoszenia o sprzedaży manetki w dobrej cenie. Co do przerzutki to poszukaj 4,0. Idzie wyrwać taniej niż X4 a praca i wytrzymałość bardzo zbliżone.

Napisano

Powiedziałbym, że nawet lepsze. Szczególnie manetki z nowych niskich grup Srama to jakieś nieporozumienie. Ze starymi X7, jakie posiadam dogaduję się bez problemów. Gdybym dostał rower z nowymi X5, byłyby pierwszym elementem do wymiany.

Napisano

U mnie manetka Trigger X4 sprawuje się całkiem dobrze. Jestem z niej zadowolony i mi wystarcza choć nie twierdzę że wyższe grupy są gorsze. 4.0 czy X4, w fr/dh i tak rozwali niezależnie od tego co to będzie dlatego lepiej zwrócić uwagę na cenę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...