piotreksob Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Witam serdecznie, nie wiem jaki dokładnie jest mój problem, bo nie wiem co się mogło zepsuć.Rower przed zimą działał normalnie, po zimie mój rower już nie jeździ.Problem opisuje filmik [9sekund] http://youtu.be/BR9hF3qa728
Mod Team safian Napisano 25 Maja 2013 Mod Team Napisano 25 Maja 2013 Jeżeli masz wolnobieg to trzeba go zdjąć i raczej wymienić, chociaż można próbować otwierać i naprawiać. W przypadku kasety to coś z zapadkami w bębenku, więc trzeba otworzyć i zobaczyć.
beskid Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Twój problem to zapadki w i tu chyba raczej w wolnobiegu. Raczej mało opłacalna zabawa dla kogoś kto nigdy nie rozbierał takiego czegoś.
piotreksob Napisano 25 Maja 2013 Autor Napisano 25 Maja 2013 tzn, problemu mam szukać w tej korbie, gdzie są pedały, czy w tylnim kole?
szybkilopez Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Sprawdza się powiedzenie ... kto smaruje ten jedzie zapiekły się zapadki w bębenku lub cały bębenek. Tanim kosztem popsikać wd 40 może puści, ale rozebrać i przesmarować trzeba.
piotreksob Napisano 25 Maja 2013 Autor Napisano 25 Maja 2013 Dziś rano z nudów odkręciłem koło, z dwóch stron złapałem kluczami śrubę i odkręciłem to.Niestety tej zębatki mi się nie udało odkręcić, a nasmarowane jest bardzo dobrze wszystko bo dbam o rower Łożyska w bdb stanie, całośc wyglądała okej... Jak nie naprawię, to najprościej wymienić tylnie koło ?
beskid Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Jeśli to wolnobieg to do przeczytania;http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?p=160613
kinder85 Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Sprawdza się powiedzenie ... kto smaruje ten jedzie zapiekły się zapadki w bębenku lub cały bębenek. Tanim kosztem popsikać wd 40 może puści, ale rozebrać i przesmarować trzeba. smarujesz zapadki w bębenku?? A nawet jeżeli to uważasz że jest to operacja która powinien wykonywać przeciętny zjadacz rowerowego chleba?? Bez potrzeby, nikt nie ingeruje we wnętrze bębęnka....
piotreksob Napisano 25 Maja 2013 Autor Napisano 25 Maja 2013 Wszystko to co na wierzchhu to WD-40 psikałem, nie wiem jak funkcjonuje akurat ten mechanizm, wiec nie wiem też, czy coś z tego WD-40 spłynęło do tego bębenka czy nie Ale dziękuję wszystkim za odpowiedzi, spróbuję naprawić
Kiciok Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Sprawa wygląda tak. Musisz zdjąć wolnobieg używając odpowiedniego klucza i dość sporej siły. Następnie rozebrać piastę, wyciągnąć oś, nasmarować, sprawdzić bieżnie itd. Wolnobieg najlepiej wymienić, te najtańsze shimano nie są drogie. Nie możesz psikać wd40, bo wypłukasz smar z piasty i będzie lipa. Pamiętaj, żeby dobrze skasować luzy i skontrować konusy.
piotreksob Napisano 25 Maja 2013 Autor Napisano 25 Maja 2013 Dobrze, dziękuję w takim razie jeszcze raz
beskid Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Ośka nie jest winna temu, że wolnobieg się kręci do przodu. Tu są winne zapadki i albo uda się to naprawić albo nie a wtedy lepiej kupić nowy bo kosztuje grosze. Te obecne i tak są lipne więc moim zdaniem szkoda na serwis zachodu.
szybkilopez Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 smarujesz zapadki w bębenku?? Jak nie jak tak polecam piastę fulcruma z koła red zone. Wyjęcie bębenka z kasetą to sekunda
zefir15 Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 Musisz zrobic mniej wiecej to, co ten chlop w tym video . Oczywiscie kupic nowe jest latwiej i przyjemniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.