Skocz do zawartości

[przerzutki] Numeracja przerzutek

Ansgar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak więc zabrałem się za ustawianie przerzutek i już na dzień dobry mam problem, we wszystkich filmikach mowa jest, że na manetce wrzucamy najniższy bieg a ja nie ogarniam tego :D Moje rozumowanie jest : (przerzutka tylnia 7 biegów) 1 = najmniejsza obręcz w kole, 7 = największa  obręcz (przerzutka przednia biegów) 1 = najmniejsza zębatka, 3 = największa zębatka. Dobrze rozumuje ?

Napisano

Źle :woot:  Tył to masz tak. Najniższy bieg, czyli najmniejsza zębatka i to ona jest oznaczana największym numerem czyli np 7ką w przodzie jest tak jak mówisz, czyli najwięskza ma 3 a najmniejsza 1

Napisano

googlowałem nie znalazłem...

dzięki lesieque ;) to już wiem dlaczego przednia jako tako mi idzie się ustawić a tylnia ni uja ;D

można zamknąć ;)

Napisano

A co to ma niby do rzeczy? Są manetki ponumerowane odwrotnie. Ja, jeżdżę całkowicie bez numerków na manetkach (jak spora grupa osóB) i też nic się złego nie dzieje. Średnio rozumiem co to za problem jaki numerek jest przypisany do jakiej koronki.

Napisano

Tak samo, jak są również przerzutki tylne z odwrotną sprężyną i wtedy "normalnie numerowane" manetki banglają odwrotnie  ;)

No i w takim przypadku powyższa metoda regulacji...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...