Skocz do zawartości

[Łańcuch] Spinka czy nie?

lukeero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakuwka. Do zakucia przy pomocy zakuwarki. Jeśli masz takie dylematy, może jednak oddaj to do serwisu, kombinacje z młotkiem i kombinerkami mogą się skończyć szybkim zerwaniem łańcucha gdzieś w polu.

Napisano

Jak idzie do serwisu, to od razu warto kupić spinkę i założyć. Ułatwia to demontaż, choćby przy czyszczeniu.

Napisano

Jak nie masz skuwacza to nic nie zrobisz pomijając drobny fakt, że łańcuch się raczej zawsze delikatnie skraca.

Dlatego pisałem, że przy okazji jak jedzie do serwisu, to niech poprosi o założenie spinki ;)

• Mod Team
Napisano

Ludzie zmiłujcie się! Toć to jakaś groteska zupełna jest, żeby wysyłać chłopaka z taką pierdołą do serwisu...

Kup dobry skuwacz - będziesz miał na przyszłość, obejrzy ten filmik (lub jakiś inny, jest tego mnóstwo) i "zrób to sam". Poćwicz na kolejnych ogniwach łańcucha jak będziesz skracał łańcuch. Zrobisz kilka razy i na pewno się szybko nauczysz, a i grosz w kieszeni zostawisz. :)

A łańcuch skraca się na odpowiednią długość do napędu, a nie "o jedno ogniwo".

Napisano

A łańcuch skraca się na odpowiednią długość do napędu, a nie "o jedno ogniwo".

Skraca się kolego o jedno, jeśli rozkujesz rozkuwaczem i chcesz założyć spinkę.

Napisano

I tak zawsze jeździłem, nawet skracają o 5 ogniw czy ile i dawało radę. Ktoś odczuje, a ktoś nie.

Mam rozumieć, że domowych sposobów niema? bo okazało się, że niema spinki.

Napisano

jedyny pewny domowy sposób to kupno skuwacza i skucie łańcucha za jego pomocą ;) jak masz doświadczenie to możesz próbować za pomocą młotka i punktaka, ale mogę Ci zagwarantować, że jak to robisz pierwszy raz to prawdopodobnie skończy się to zerwaniem łańcucha

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...