lukeero Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Witam,Dostałem łancuch. Został rozkuty i nie wiem co to jest. Spinka czy nie?http://pro.zapodaj.net/uploads/bemar-bike/2984/DSC00884.JPGJak takie coś założyc.Z góry pozdrawiam,
deF Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Zakuwka. Do zakucia przy pomocy zakuwarki. Jeśli masz takie dylematy, może jednak oddaj to do serwisu, kombinacje z młotkiem i kombinerkami mogą się skończyć szybkim zerwaniem łańcucha gdzieś w polu.
tomiz1 Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Jak idzie do serwisu, to od razu warto kupić spinkę i założyć. Ułatwia to demontaż, choćby przy czyszczeniu.
beskid Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Jak nie masz skuwacza to nic nie zrobisz pomijając drobny fakt, że łańcuch się raczej zawsze delikatnie skraca.
lukeero Napisano 22 Maja 2013 Autor Napisano 22 Maja 2013 Mam rozumieć, że mogę tu zastosować spinkę i będzie po sprawie?
tomiz1 Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Jak nie masz skuwacza to nic nie zrobisz pomijając drobny fakt, że łańcuch się raczej zawsze delikatnie skraca. Dlatego pisałem, że przy okazji jak jedzie do serwisu, to niech poprosi o założenie spinki
Mod Team adamos Napisano 22 Maja 2013 Mod Team Napisano 22 Maja 2013 Ludzie zmiłujcie się! Toć to jakaś groteska zupełna jest, żeby wysyłać chłopaka z taką pierdołą do serwisu...Kup dobry skuwacz - będziesz miał na przyszłość, obejrzy ten filmik (lub jakiś inny, jest tego mnóstwo) i "zrób to sam". Poćwicz na kolejnych ogniwach łańcucha jak będziesz skracał łańcuch. Zrobisz kilka razy i na pewno się szybko nauczysz, a i grosz w kieszeni zostawisz. A łańcuch skraca się na odpowiednią długość do napędu, a nie "o jedno ogniwo".
tomiz1 Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 A łańcuch skraca się na odpowiednią długość do napędu, a nie "o jedno ogniwo". Skraca się kolego o jedno, jeśli rozkujesz rozkuwaczem i chcesz założyć spinkę.
Airsofter Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Nie, skraca się o daną długość + 1 ogniwo do spinki.
darek156 Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Polecam kalkulator długości łańcucha: http://www.moreactivities.com/kalkulator-dlugosci-lancucha-rowerowego/
lukeero Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 I tak zawsze jeździłem, nawet skracają o 5 ogniw czy ile i dawało radę. Ktoś odczuje, a ktoś nie.Mam rozumieć, że domowych sposobów niema? bo okazało się, że niema spinki.
kamfan Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 jedyny pewny domowy sposób to kupno skuwacza i skucie łańcucha za jego pomocą jak masz doświadczenie to możesz próbować za pomocą młotka i punktaka, ale mogę Ci zagwarantować, że jak to robisz pierwszy raz to prawdopodobnie skończy się to zerwaniem łańcucha
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.