Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] BB5 z jaka tarczą na center lock ?

mozg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pewien problem otoz dalem do przeplecenia kolo powniewaz chce zmienic hamulec z v`ki na tarczowy. Pan w sklepie namowil mnie na piaste z mocowaniem tarczy center lock. Wszystko byloby ok gdyby nie fakt ze hamulec jaki chcialem zalozyc czyli Avid BB5 jest sprzedawany z tarcza na sruby. Jaka tarcze (oczywiscie na center lock) powinienem dobrac do tego zacisku?-mowa o hamulcu na tyl.

Napisano

Hmm mysle ze mozesz miec maly problem- centerlock to patent shimano i jest kompatybilny tylko z ich hamplami, nie orientuje sie dokladnie jak to ma byc i czy to sie sama tarcze przykreca[nigdy nie widzialem tarczy zamontowanej :)], ale jak juz to shimanowska.

Napisano

Też tak myślę...

Ja mając hamulce XTR używam byle jakich tarcz na 6 śrub, więc w drugą stronę też będzie pasować - kup dowolną tarczę na centerlock, byle średnica posowała...

Napisano

Wlasnie na forum doradzano mi mocowanie na 6srub, ale facet w sklepie troszke mna zamotal no i juz troszke za pozno. Chodzi mi wlasnie o tarcze shimano oczywiscie w tym samym rozmiarze czyli 160mm, ktora bylaby najbardziej kompatybilna z zaciskiem avida bb5? Moze ktos z was mocowal do tego typu zacisku tarcze na lock`a?

Napisano

Nie mam pojecia czy bedzie pasowac :) ale wydaje mi sie ze moze byc problem - jak sie popatrzy na piasty na centerlock

hubs18xm.th.jpg

a potem na standard

hubs21ar.th.jpg

to wydaje mi sie ze tarcza przy piastach na centerlock osadza sie troche glebiej ( blizej srodka piasty )

i to moze byc problem... ale ja sobie tylko gdybam :)

Ale nie dowiesz sie poki nie sprawdzisz :D - jak najbardziej zycze zeby to wszystko sie ze soba solidnie spasowalo ;) . Oczywiscie napisz jakie jest rozwiazanie - bedzie to ze soba "gralo" czy nie.

Napisano

Rzeczywiscie na pierwszy rzut oka moze tak byc ale wszystko zalezy tez od tego jaka dlugosc jest korpusu piasty. Okaze sie w praniu i przynajmniej bedzie to informacja dla innych czytelnikow forum :). Ktos musi przecierz byc tym pierwszym :P. Cos wykombinuje i sprawdze jak dziala, w razie niepowodzenia bede po prostu zmuszony na zakup drozszego hamulca-hydraulika sh 535...

Pozdro i dzieki na pewno nie zapomne poinformowac co i jak :)

Napisano

Nie mam pojecia czy bedzie pasowac :) ale wydaje mi sie ze moze byc problem - jak sie popatrzy na piasty na centerlock

Dobrze główkujesz, ale jednak będzie to współgrało. Zobacz to od drugiej strony, jeżeli zacisk byłby bardziej przysunięty w stronę środka piasty to by ocierał o szprychy.

Poza tym dużo ludzi kupiło 535 (standardowo na CL) i wsadziło tarczę od XT na 6 śrub i jest wszystko si.

Napisano

Dobrze główkujesz, ale jednak będzie to współgrało. Zobacz to od drugiej strony, jeżeli zacisk byłby bardziej przysunięty w stronę środka piasty to by ocierał o szprychy.

Poza tym dużo ludzi kupiło 535 (standardowo na CL) i wsadziło tarczę od XT na 6 śrub i jest wszystko si.

Widac za slabo glowkowalem <_< bo wogole nie pomyslalem o tym ze zacisk nie moze juz byc bardziej przesuniety w kierunku szprych.

Easyrider - easy ... easy ... :excl: pokombinowac sobie trzeba :excl:

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Rzeczywiscie na pierwszy rzut oka moze tak byc ale wszystko zalezy tez od tego jaka dlugosc jest korpusu piasty. Okaze sie w praniu i przynajmniej bedzie to informacja dla innych czytelnikow forum :blink:. Ktos musi przecierz byc tym pierwszym :D. Cos wykombinuje i sprawdze jak dziala, w razie niepowodzenia bede po prostu zmuszony na zakup drozszego hamulca-hydraulika sh 535...

Pozdro i dzieki na pewno nie zapomne poinformowac co i jak :D

Czy już się coś wykluło z tymi tarczami ?

Bo składam dodatkowy komplecik kół - zastanawiam się czy kupować droższe oryginały do BB5 czy najtańsze tarcze Deore (w moim przypadku na 6 śrub).

Pozdrawiam

Napisano

Skoro Kellys daje tarcze na CL do hampli HFX 9 hayesa to tu też powinno pasować, według mnie nie ma żadnej możliwości żeby nie pasowało, tylko żeby srednica była odpowiednia.

Pozdorwer

Napisano

Racja Putek. Zakładać i nie gadać! Jak kelly's zakłada Hayesy na tarcze Shimano to ty mozesz zalozyc Avida na tarcze Shimano...

glupote zrobiles biorac center lock

A ja tam mysle ze center lock jest lepszy od srob :) . Piasty Centerl Lock sa lżejsze i nie trzeba bawic sie w dokrecanie srobek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...