Skocz do zawartości

[Korba] ślizgający się łańcuch

polki911

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam korbę SHIMANO M371, 44/32/22 jest raczej nowa. Nie ma nawet dwóch tygodni a już mam z nią problem. Zazwyczaj gdy jadę na stojąco choć nie zawsze łańcuch się ślizga tzn. przeskakuje jakby o dwa/trzy ząbki i jest szarpnięcie. Jest to strasznie uciążliwe, dziś spadłem przez to z roweru. Nie wiem co to powoduje, macie jakieś pomysły?

Napisano

ta przerzutka tylna to jest dziwna bo jak jest za luźno to przy podskokach obija o ramę i musi być bardzo napięta, przynajmniej tak powiedzieli w serwisie

Napisano

Podepnę się pod temat. Mam podobny problem, tj łańcuch mi przeskakuje, ale zauważyłem pewne prawidłowości. Przeskakuje raczej gdy ciężej naciskam na pedały (jazda pod górę, czy ostre przyśpieszanie). Problem występuje zdecydowanie rzadziej gdy jadę na biegach, które ustawiają łańcuch równo (nie idzie pod kątem), gdy wrzucę np. największą zębatkę z przodu i najmniejszą z tyłu to mogę być pewien, że będzie przeskakiwał, ale gdy z tyłu podciągnę o jedną to już raczej poprawnie działa; chyba, że muszę "depnąć" ostrzej to też przeskoczy. Dodam, że jakieś 150 km temu zmieniłem łańcuch. Korba i kaseta są stare, ale raczej nie powinny być zjechane, bo problem występuje nawet na zębatkach mało używanych. Przerzutki ustawiałem już z trzy razy, ale problem zostaje... 

Pytanie za 100 pkt.: tak sobie jeżdżę na tym przeskakującym łańcuchu, nie chciałbym się zdziwić 30 km od domu - jest prawdopodobieństwo, że się przez to zerwie? Oczywiście oszczędzam go jak mogę, ale to nie robota, bo przyjemność z jazdy spada jak temperatura na weekend :-)

Proszę o pomysły....

Napisano

w serwisie powiedzieli że tak musi być bo tak jest rama zaprojektowana, i że musi obijać, dlatego wysunął ją na maksa bo tylko wtedy nie dotyka ramy. Przerzutka to deore. Zdjęcie dam jutro bo teraz po ciemku będzie mało widać

Napisano

@@KrzysztofK, Załóż stary łańcuch, albo wymień kasetę.

Kiciok, jesteś pewien że do wina kasety i pozostaje wymiana. Kaseta ma 1300-1400 km i nie była używana w jakiś ciężkich warunkach. Poza tym, przeskakiwał by kilku zębatkach,  czy tylko na tych wyeksploatowanych? 

Napisano

tak wyglądają współczesne korby, niektóre zęby są bardziej "wyszczerbione", żeby ułatwić zmianę biegów; nikt z nas nie jest wróżką daj zdjęcia napędu na forum, bo inaczej nikt nie powie na 100% w czym problem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...