Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] acera i problem

mmiksa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam hexagona z acerą. Wymieniłem również na acere bo tamta mi sie skrzywiła. Przy okazji zmieniłem łańcuch na hg-40 (przedtem był kmc) oraz linke. Wyregulowałem przerzutke - tak mi się wydawało. Problem -  na 4-6 rzędzie skacze tzn jakby chciała zejść niżej/wyżej. Łańcuch spiąłem spinką. Możliwe, że 1 ogniwo mniej dałem. Czy to może mieć jakiś wpływ? Jutro będę dalej próbował regulować...

Napisano

2i regulaminu

Łańcuch nie jest za szeroki? W miejscu spinki nie przeskakuje? 

Ja miałem kiedyś za mocno skręcony łańcuch, podczas skuwania się taka sytuacja wydarzyła. 

Napisano

Przejechałem ok. 2200km i kaseta u mnie ledwo zipie. Wszystko przez sól i piach w zimę.

Mam ten sam problem co ty, nie da się wyregulować przerzutki po zmianie łańcucha. Praktycznie na pierwszych trzech, czterech najmniejszych  zębatkach przeskakuje przy mocniejszym naciśnięciu pedałami i nie da się jechać. U mnie jeszcze pękła wcześniej oś, wstawiłem nową i zastanawiam się, czy tam czegoś źle nie zrobiłem, w sensie ustawienia koła względem przerzutki.

Napisano

A ja dalej się będę upierał za podciągnięciem/popuszczeniem linki, przy zajechanej kasecie łańcuch nie przeskakuje między zębatkami tylko skacze po zębach na tym samym biegu :P 

Napisano

Właśnie "skacze" na 5 i 6 rzędzie. Więc pewnie kaseta będzie do wymiany. Trzeba bardziej dbać o ten napęd. Jaka kaseta będzie dobra. Obecnie jest 8 rzędowa sram 11-32 jakiś tam model. Łańcuch mam hg-40. Czy kaseta może być 11-30 ?

Napisano

Ok. Zmieniłem kasete na shimano hg-41 (46zł). Teraz nie skacze. Wstępnie wyregulowałem przerzutkę. Biegi działają ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...