Ilythiiri Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Witam wszystkich,Jestem nowym użytkownikiem, to mój 1 post, mam nadzieję ,że nic nie zepsułem Do meritum:Chciałbym w ciągu ~2-3 miesięcy kupić swój pierwszy "prawdziwy" rower Mój poprzedni (który nawet nie wiem czy jeszcze mam) to ten który dostałem na komunie (dobre ponad 10 lat temu ?)Oczywiście rozpadł się i nawet rama była krzywa Generalnie jeżdżę/jeździłem głównie po mieście jednak zdarzały mi się wycieczki rowerowe także poza miasto. (a moje rodzinne miasto jest raczej małe, do lasu jest ~1,5km ?)Ulubionym miejsce wypadowym są oczywiście różne pola i lasy wokół mieściny.Jako ,że jestem studentem to własnie na okres wakacyjny chciałem zakupić rower --------------------------------------------------------------------Byłem dzisiaj w Go Sport i przeglądałem rowery Ten rower mi się spodobał.Zastanawiam się jednak czy to dobry wybór Doradźcie ---------------------------------------------------------------------Czy są jakieś wady/zalety kupowania w takiej sieciówce ? Jeśli tak to jakie ? :>(mam u nich kartę zniżkową na ~10% za założenie karty stałego klienta, to troszkę obniży koszty)Pozdrawiam serdecznie ps. ważę ~90kg i mam ponad 180 cm wzrostu (czy wobec tego rama będzie odpowiednich wymiarów ? Jakieś inne propozycje ?)
seraph Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Rama 21" dla Ciebie, ale ten rower to marny wybór. Cena taaaka, a nie dostajesz nic oprócz gwarancji posypania się tylnej piasty, bo tam wolnobieg jest - unikaj układów 3x7. Teraz jest masa tematów odnośnie cross'ów do 1500 zł i wszędzie pada jeden typ: Lazaro Integral V3. Możesz poszukać, poczytać na forum, allegro itd. On kosztuje 1100 zł, jak Ci zależy na bagażniku to sobie dokupisz i będzie i aniej i lepiej. Powodzenia.
PanWlodzimierz Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Witam, w temacie poniżej znajdziesz kilka propozycji roweru w podobnym przedziale cenowym: http://www.forumrowerowe.org/topic/136320-cross-do-1600-pln-unibike-crossfire-vs-merida-crossway-40v-vs-author-horizon/?mode=show Próbuję tam zogniskować dyskusję o uniwersalnych rowerach w przedziale cenowym 1500 - 1600 PLN. Zapraszam Dorzuć tam swoją propozycję, z czasem zmienię tytuł tamtego tematu na jakiś bardziej uniwersalny. Zgadzam się, że na początek warto odpuścić sobie bagażnik/błotniki i spokojnie, z czasem dostosować rower w tym zakresie do swoich potrzeb. Taki miałem zamiar kupując mojego wheelera cross 1600 kilka lat temu, ale z czasem okazało się, że "goła" wersja jest dla mnie optymalna. Pozdrawiam
Ilythiiri Napisano 13 Maja 2013 Autor Napisano 13 Maja 2013 ---Seraph---Ok, dzięki wielkie Rower wygląda spoko Widać markowy osprzęt, to budzi zaufanie w oczach laika Gdyby jednak ktoś podrzucił jeszcze jakąś propozycję będę bardzo wdzięczny ---PanWlodzimierz---Dzięki, na 100% zajrzę A jak kupię rower (zamierzam po sesji) to dopiszę swoje wrażenia gdzie trzeba ---Jedno pytanie: ponieważ nie jestem fanem machania przerzutkami, a raczej katowania własnych nóg i ciała to czy przypadkiem nie ma jakiejś propozycji roweru z mniejszą ilością biegów ? (ale takich bardziej konkretnych ?)Co prawda przykład z roweru miejskiego który posiada ktoś z mojej rodziny, ale myślę ,że zobrazuje o co mi chodzi Otóż widziałem rower z tylko (!) 3 biegami Lekki (pod górkę?) / Normalny ( ]:-> ) / Ciężki (muhah!)Uważam to oczywiście do Crossa za zbyt duże uproszczenie ale mnie spokojnie satysfakcjonowałoby (tak myślę) te 15 biegów nawet Czy jest jakiś rodzaj przerzutek na który warto spojrzeć w związku z powyższym ?Ma to dla mnie znaczenie gdyż myślę ,że im mniej przerzutek tym łatwiej o to zadbać potem A ja raczej do tych bardzo dbających o sprzęt nigdy nie należałem Pozdrawiam
seraph Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Pewnie chodzi Ci o piastę wielobiegową. Najprostsze mają 3 biegi, potem 5, 7 nawet do 11 górskie... Takie rozwiązanie jest rzeczywiście bezobsługowe i żywotniejsze bo łańcuch jest solidniejszy i zębatek też tak nie morduję. Może też warto i zainteresować jakimś rowerem z 1 biegiem (singiel). Ten gatunek wcale nie wymarł nawet rasowe górskie są takie. Wracając do piast z biegami w środku to wybór jest mały, a ustrojstwo swoje kosztuję. Głównie miejskie rowery takie mają, ale lekko jestem nie w temacie. Lubie grzebać to wolę bebechy ba wierzchu
Ilythiiri Napisano 13 Maja 2013 Autor Napisano 13 Maja 2013 "Singla" nie rozważam, aż tak się katować nie chcę Ponieważ przeczesałem internet i Crossa z piastą wielobiegową zwyczajnie nie ma to pewnie kupię gotowca który został mi zaproponowany w jednym z pierwszych postów.Niemniej - czy istnieje możliwość zamontowania w takim gotowcu piasty wielobiegowej czy to przeróbka całego roweru ?Zakładam ,że po roku lub 2 coś w rowerze zacznie szwankować albo przestanie mi się podobać i czy wtedy można zacząć się bawić ?
seraph Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 No pamiętając, że nie da to się tylko w Biedronce kartą płacić to da się i piastę wielobiegową włożyć To oznacza wymianę koła, łańcucha i korby. Montaż napinacza łańcucha i wymiana manetki biegów. Ale zostają Ci przerzutki, manetki, korba i tylne koło na sprzedaż. Może nawet kaseta z łańcuchem jeśli dożyją... Możliwe że procedura wyszłaby na 0 lub przy dobrych wiatrach na +. Zależy
Ilythiiri Napisano 13 Maja 2013 Autor Napisano 13 Maja 2013 Ok Dzięki wielki Seraph Myślę ,że chwilowo mam dość informacji Jak kupię to spróbuję się dowiedzieć jak dołożyć sobie jeden lub dwa błotniki + bagażnik ;-DPozdrawiam
Kluska Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 MÜSING Twinroad Alfine cross z piastą wielobiegową, cena też się zgadza 1599€ (tylko że euro) - strona producenta Jak kupię to spróbuję się dowiedzieć jak dołożyć sobie jeden lub dwa błotniki + bagażnik przed zakupem sprawdź czy posiada otwory montażowe dla błotników i bagażnika, bo później może być problem jak nie będzie miał otworów montażowych a może poszukać trekkinga z piastą wielobiegową, będziesz miał błotniki, bagażnik i piastę wielobiegową
seraph Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Proszę: Cross z 8biegową piastą: http://www.cube.eu/pl/tour/urban-life/hyde-pro/ I ten sam wyposażony lepiej deczko: http://www.cube.eu/pl/tour/urban-life/hyde-pro-fe/ Wszystko pięknie niestety pierwszy w Polsce rocznik 2013 za 3 tys zł, a drugi za 3,5 tys zł. Taka cena za mniej popularne i bardziej skomplikowane wynalazki, podobnie, albo jeszcze gorzej jest z rowerami, które mają zamiast łańcucha pasek lub wał. Zresztą ciężkie toto i za żywotne, więc komercyjnie nieopłacalne.
Ilythiiri Napisano 14 Maja 2013 Autor Napisano 14 Maja 2013 OK, dzięki Niestety jest to poza budżetem ;(Ten rower Lazaro Integral V3 za ~1200 wygląda ciekawie, nawet jestem skłonny podłubać żeby założyć te błotniki (nie ma nic gorszego jak jazda podczas deszczu bez błotnika )Niestety nigdzie go już znaleźć nie mogę :/Na allegro jest tylko w wersji damskiej Jest coś innego co jest godne polecenia ?Może jednak coś z Go Sport ? (łatwo trafić, raczej będzie na stanie )1200 to optimum, 1500 to max Proszę o rady Z góry dzięki (chodzi o rowery które w perspektywie 2 miesięcy nie znikną z rynku)
Tadeus Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Nikt ci nie przewidzi za ile będą chodziły rowery za 2-3 miesiące Integral zniknął bo te 120 wystawionych sztuk zostało wykupionych w bodajże 3-4 dni. Naprodukują to wstawią nowe (może akurat jak będziesz kupował?). Inne rowery w korzystnych cenach pojawiają się też tylko na chwilę - a po sugerowanych stałych cenach prawie nigdy nie warto ich kupować. Dlatego tematu w stylu "będę kupował za x miesięcy" to raczej czysta teoria, nadają się tylko po to by mniej więcej rozeznać się na rynku A i trochę droższym zamiennikiem Integrala jest Kands Maestro: http://allegro.pl/kands-maestro-treking-alu-full-alivio-suntor-2013-i3216436773.html To ta sama fabryka, tylko trochę droższy przy podobnym osprzęcie, więc wolniej schodzi. Jest duża szansa, że jak nie będzie jednego, to będzie akurat drugi.
platek71 Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Witam, Jak juz jestescie juz w temacie cross'ow, http://www.bikekatalog.pl/2012//rowery/1460/Hercules.SPYDER/, cos takiego mam do wziecia za 1650 i pytanie, bo marka raczej znanaczy nie przeplacam za sama marke w porownaniu do osprzetu...
seraph Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Kands Maestro ma wszystko identyczne jak Lazaro Integral z tym, że ma lepszy(?) amortyzator. 100 mm blokowanego skoku i to dźwignia obrotowa, więc może to nawet płynna blokada z regulacją jest platek71 Twój link nie działa...
platek71 Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Kurcze, cos namieszalem... Teraz powinno byc ok - http://www.bikekatalog.pl/2012//rowery/1460/Hercules.SPYDER/
seraph Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Całkiem ok, plus za napęd 3x9, minus za klamkomanetki. Dobra korba, ale mogłaby być na octalink. Dobre, całkiem lekkie opony ma. Całkiem całkiem rower w sumie. Taki trochę lepszy budżetowy i cena nie straszy, chociaż szczerze mówiąc kosmosu też nie ma.
platek71 Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Wielkie dzieki seraph , W tej cenie nie spodziewalem sie rewelacji. Mieli tez model 2011, caly na Alivio, rowniez klamki i hamulce, ale ktos sprzatnal mi sprzed nosa. Troche sie uparlem na tego Herculesa, bo czytalem dobre opinie i to niemiecki holding z bardzo dluga tradycja .
seraph Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Nie ma za co. Jak się podoba to brać i niech służy. Miłej jazdy i jak najmniej ślepych ścieżek na trasie
platek71 Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 Nie ma za co. Jak się podoba to brać i niech służy. Miłej jazdy i jak najmniej ślepych ścieżek na trasie Seraph, ratuj , okazało się, że jednak nie ma mojego rozmiaru i w tej samej cenie proponują mi model - http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/1915/Hercules.Spyder./ tegoroczny. Ale z tyłu nie ma nawet Alivio i nie wiem, jak te manetki... Już się skołowałem... Z tego wszystkiego zacząłem już myśleć o takim - http://www.ctm.sk/model/cross/bora-1-0/, bo nawet trochę taniej, za 1400 dostanę z wysyłką... Na tamtego przyznam się szarpnąłem, ale w cenie do 1500 tys. to jeszcze ten nieszczęsny wheeler cross 6.2 - http://www.wheeler.pl/cross-62-0 Kurcze, już człowiek kupił, witał się z gąską, a tu klops...
seraph Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 Ten, który Ci proponują w zamian ma lekko gorszy osprzęt, bo ma hamulce tarczowe w zamian. Manetki ma lepiej niż poprzedni, bo ma je osobno a klamki hamulcowe osobno, bo hydrauliczne. Rower ok tylko musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy potrzebne ci tarcze. Dwa ostanie to prawie to samo, pierwszy tańszy na klamkomanetkach, drugi droższy ma już normalnie w miarę. Niczym się nie różnią poza tym. Ja kiedyś też już za rower zapłaciłem i wycofano ofertę z braku rozmiaru Na szczęście to środek zimy był...
platek71 Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 CTM się różni tym od Wheelera, że ma blokowany amortyzator, ale gorszą przednią przerzutkę bo TX51. Wheeler ma przednią przutkę Altusa, a tylnią Acerę, natomiast CTM przednią, jak napisałem wyżej, a tylną Alivio. Jest jakaś różnica pomiędzy Alivio, a Acerą dla przeciętnego rowerzysty? I pytanie - czy blokowany amortyzator jest przydatny? Już zgłupiałem szczerze pomiędzy tymi dwoma, bo jak nie Hercules to któryś z tych... Który byś brał, obojętnie? (zawsze mi się wydawało, że blkowany amortyzator będzie przydatny, no i że Alivio lepsze od Acery). No i mam najzwyklejszego Jumpa do wzięcia na miejscu we Wrocławiu - http://www.bikekatalog.pl/2012//rowery/1463/Hercules.JUMP/ ale to chyba już wybitnie budżetowy rower... Szukałem wszędzie w sieci tego Spydera 2012, obdzwoniłem wszystkich, ale nikt już nie ma...:/
seraph Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 Alivio>Acera>Altus>Tourney Taka jest hierarchia osprzętu, ale dla przeciętniaka ciężko wyczuć różnicę w działaniu między sąsiednimi grupami. Masą się różnią i sztywnością... Blokady całkowitej raczej nie używam, ale lubię sobie utwardzić maksymalnie amortyzator na asfalcie, a zmiękczyć na bezdrożach. Jednak gdybym nie mógł tego robić bez zatrzymywania się to by mi się nie chciało.
platek71 Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 Ok, dzięki, to wiem, co sprawdzić (czy Suntour NEX 4610 można utwardzać podczas jazdy). Ostatnie pytanie - czy słyszałeś o korbach firmy Lasco? Bo ten CTM ją ma, a wybór padnie chyba na Niego...
seraph Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 Słyszałem, że takie coś jest. Pewnie to jest coś w stylu korb Suntour czy Truvativ, czyli mniej powszechne i tyle co nie znaczy, że złe. Na pewno tańsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.