deF Napisano 11 Maja 2013 Napisano 11 Maja 2013 Tak się jakoś głupio złożyło, że gdzieś przez zimę posiałem w domu rękawiczki rowerowe, więc pierwsze parę jazd w tym sezonie zrobiłem bez. Ubocznym skutkiem mniejszego komfortu było moje zwrócenie uwagi na to jak obciążam kierownicę – wyszło, że większy nacisk idzie na zewnętrzne krawędzie dłoni, co przy dłuższej jeździe przekłada się na lekki ból nie tylko dłoni, ale i nadgarstków (pewnie efekt działania dźwigni na staw). Pozycję na rowerze mam nieco wyciągniętą i pochyloną (ale bez ekstremy), tak mnie wcześniej Gary F. przyzwyczaił i w sumie nie chciałbym jej zmieniać, więc eliminację problemu z nadgarstkami chcę załatwić zmianą profilu kierownicy – i tu dochodzimy do rzeczy. Obecnie mam "flatbara" Speca – zadecydowały względy wizualne oraz chęc eksperymentu, bo wcześniej zawsze miałem "risery", jego szerokość (660 mm) jest z grubsza w sam raz, ale wychodzi, że jego gięcie do tyłu (5°) jest za małe. Zresztą bezsensowna wydaje mi się moda na gięcie kierownic do góry – nie wiem z czego to wynika, ale zdecydowanie jest to wbrew zasadom ergonomi, przy naturalnym ułożeniu rąk kierownica powinna być gięta do dołu – podobnie jak ma to miejsce w większości motocykli. Tak więc potrzebuję kierownicy z większym backsweep'em, pewnie powyżej 10°, "flatbara" lub z gięciem przednim, o szerokości w okolicach 660 mm (raczej więcej niż mniej). Szybkie rozeznanie co jest w ogóle u nas osiągalne i wyszło mi, że mogę wybierać z: 1. Syntace Duraflite 7075 – 12° (niestety 2014 jest tylko z gięciem 8°) 2. Syntace Vector High 5 (trochę za szeroka) lub High 10 (12°) 3. Ritchey Pro lub WCS Flat 10D 4. On-One Fleegle Pro – 15° ad. 1 – ciut drogo, możliwe, że będę musiał wydłużyć mostek, wygląd – jak to flatbar, OK. ad. 2 – drogo, ale bardzo podoba mi się wizualnie, starsze 2014 jeśli by się udało gdzieś trafić – przyciężkawe, z mostkiem podobnie j.w. ad. 3 – dziwacznie wygląda to gięcie w przód, ale przełknę to z racji walorów użytkowych, nie wiem czy nie za mało wygięta, fajnie że nie trzeba wydłużać mostka, a może nawet da się go skrócić. ad. 4 – wygląd i mostek j.w., fajnie, że bez problemu wysyłają do Polski. Miał któryś z kolegów (bądź koleżanek ;-)) podobne dylematy? Miał ktoś okazję pojeździć na więcej niż jednej z wymienionych kierownic i przekonać się, czy czuć różnicę pomiędzy powiedzmy 10° a większym gięciem? Które Wy byście wybrali i dlaczego?
adrianello Napisano 12 Maja 2013 Napisano 12 Maja 2013 W wyborze Ci nie pomogę, co najwyżej jeszcze utrudnię Możesz dorzucić sobie kolejną propozycję: 3T model Extendo z back sweepem 12°, dość szeroka 740mm Link do strony producenta: http://www.3tcycling.com/mtbbars/extendo
deF Napisano 12 Maja 2013 Autor Napisano 12 Maja 2013 O fajna, podobna trochę do Vectora, ale widzę, że Airbike nie ma ich na stronie, a z przesyłką zza granicy wyjdzie pewnie w okolicach 300 zł – to przekracza już psychologiczną granicę kwoty, jaką jestem w stanie przeznaczyć na kawałek rurki ;-)
wojciecho Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Popatrz tu,dzwon,pytaj.http://www.wertykal.com/pl/c/MTB/58 a koszt tej kerowniczki ktora zaproponował kolego to pewnie gdziec około 500zł masz tm tansze.Troche rzeczy w Wertykalu osobiscie i i przez neta kupiłem.sklep sprawdzony nie tyklo prze ze mnie.
ukaniex Napisano 15 Maja 2013 Napisano 15 Maja 2013 Tymczasowo zastosuj krotszy mostek. AirBike powinien sprowadzic 3T ale czy kierownica 720 w rowerze innym niz 29er i przynajmniej sciezkowiec ma jakikolwiek sens? (Choc moze masz 29era tylko nie widze tego z poziomu telefonu) Uzupelniajac liste mozna dodac Bontragera Race Lite Big Sweep ktora ma (jesli dobrze pamietam) 17'. Sam kiedys myslalem o kupnie Syntace z duzym gieciem dla testu wiec jak sie zdecydujesz to podziel sie spostrzezeniami badz wyskocz wspolnie pokrecic to sam sie przekonam. Sent from my using
deF Napisano 15 Maja 2013 Autor Napisano 15 Maja 2013 Mam wątpliwości czy krótszy mostek pomoże, bo problemem raczej nie jest odległość rąk, tylko kąt ułożenia dłoni jaki wymusza kierownica. Mostek zresztą i tak chcę zmienić, ale jednak poczekam z tym do kupna nowej kierownicy, bo nie wiem jeszcze jak z długością. Jako maniak różnych ergonomicznych patentów, myślę o kupieniu mostka Speca z regulacją kąta pochylenia, co pozwoli na pokombinowanie z wysokością kiery. Co do szerokości kierownicy, akurat mam „ścieżkowca” (RR 9.1), ale nie jestem zwolennikiem zbyt szerokich kierownic, te circa 660 mm jest dla mnie w sam raz. Zresztą zbyt szeroką (prawie) zawsze można dociąć, gorzej w drugą stronę Na razie najbardziej skłaniam się do On-one Fleegle Pro, który z przesyłką wychodzi circa ~140 zł, co przy masie ~240 g (jeśli wierzyć producentowi, ale pewnie to wartość dla wersji cienkiej) i szerokości 660 mm sprawia, że ma bardzo fajny stosunek cena-jakość.
ukaniex Napisano 15 Maja 2013 Napisano 15 Maja 2013 Sprawdz w lemonbike far&near, sa calkiem tanie i lekkie ale niezbyt orientuje sie w ofercie. Znalazłem tanią (lecz już nie lekką) alternatywę która może Cię zainteresuję: http://bbbcycling.com/bike-parts/handlebars/BHB-61 http://www.ebay.com/itm/BBB-SWEEPBAR-31-8MM-CENTRE-MTB-BIKE-STRAIGHT-HANDLEBARS-WITH-BACKSWEEP-/271092763701?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR&hash=item3f1e634c35 Sent from my using
Cox Napisano 15 Maja 2013 Napisano 15 Maja 2013 Tak więc potrzebuję kierownicy z większym backsweep'em, pewnie powyżej 10°, "flatbara" lub z gięciem przednim, o szerokości w okolicach 660 mm (raczej więcej niż mniej). To jest jak z definicji Ritchey 10D, mam od zimy, wygodnie się trzyma, ręce nie drętwieją, przez wygieciu do przodu mogłem zamienić mostek z 110 na 100mm, bardzo trafiony pomysł ze strony producenta, ma wygięcie do góry 0 stopni więc raczej będzie ci pasować
jip Napisano 20 Maja 2013 Napisano 20 Maja 2013 Hej! Nie wiem czy ta półka sprzętu zainteresujecie: 1) Zoom - wznios ok. 50 mm, gięcie do tyłu 15 stopni (mam taką i mogę się pozbyć) ok. 265g z tego co pamiętam, 2) Borla Comfort - wznios 40mm, do tyłu ok. 15 stopni, ok. 265 g, 3) Borla Comfort - bez wzniosu, do tyłu ok. 20 stopni (mam taką i tej się nie pozbędę ) 233 g. Wszystkie dostępne na allegro za ok 60 zyka. Nr 2 i 3 od sprzedawcy "flybike". Używam z gripami Boptravel Comfort, które wyglądają identyko jak Accent Pro Ergo http://www.synkros.pl/product-pol-4134-Accent-Pro-Ergo.html , ciekawe czemu ? To a propos minimalizowania bolących nadgarstków.
deF Napisano 20 Maja 2013 Autor Napisano 20 Maja 2013 Ciekawe propozycje, ale niestety ciut za wąsko (chciałbym z 660 mm) oraz na 25.4, a ja mam OSa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.