Skocz do zawartości

[Łańcuch] Jaki kupić?

lostek815

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam już przejechaną odpowiednią ilość kilometrów i pora na wymianę łańcucha. Chciałem kupić na Allegro, ale nie znam się na tym. Nie wiem co to znaczy 114 ogniw na 9 biegów. Liczy się wewnętrzne i zewnętrzne ogniwa? I jedno ogniwo zawiera dwa swożnie, tak? Czy spinka liczy się jako dodatkowe ogniwo czy jeśli posiada się spinkę, to jedno ogniwo z łańcucha powinno zostać usunięte? Generalnie mam z przodu 3 biegi, a z tyłu 8. Czyli ilo rzędowy łańcuch? I wiem, że wystarczy, że policzę te ogniwa w aktualnym, ale chciałbym też wiedzieć jak się sprawdza, czy długość jest odpowiednia. Na jakich tarczach się sprawdza i skąd wiadomo, że jest odpowiednio długi albo, że jest za krótki? W jakim położeniu powinien być ten mały kołowrotek z tyłu? :D Z góry dzięki za pomoc. :)

Napisano

Liczy się każde ogniwo, bez podziuału na zewnętrzne i wewnętrzne. Jeśli chodzi o samo skracanie to: podczas gdy łąńcuch jest na najmniejszej zębatce z tyłu i najmniejszej z przodu, wózek przerzutki ma być lekko napięty. Końcówki łańcucha łącz sobie u dołu widelca. Samo łączenie zależy od tego czy masz spinkę czy też nie. Łańcuch oczywiście 8rz masz założyć.

Jednak jeśli kaseta jest zbyt wyrąbana, to zmiana samego łańcucha może się mijać z celem.

Napisano

Nowy łańcuch zawsze trzeba skrócić i lepiej zrobić to nie sugerując się długością starego, a wg co radzą w poradnikach, bo nowe rowery często mają przy długi łańcuch (nie wiem z czego to wynika, ale spotkałem się kilka razy tak samo jest z pancerzami)...

Łańcuch 8rz, bo tyle masz zębatek z tyłu. 9rz też będzie działał, ale jest droższy, więc po co?

Spinka jest dodatkowym ogniwem...

I co masz na myśli z tymi kilometrami i wymianą łańcucha? Tak jak napisał kolega powyżej wymiana samego łańcucha może nie mieć najmniejszego sensu....

Napisano

No czytałem (nawet tutaj chyba na forum), że powinno się wymieniać łańcuch bodajże po ok. 1000 - 1500 przejechanych kilometrach, żeby właśnie uniknąć zniszczenia innych elementów napędu. Więc chcę wymienić.

I mógłbym prosić o jakieś zdjęcie jak ma być ten wózek przerzutki napięty?

Napisano

Trzeba ocenić zawsze stan kasety i łańcucha. Do sprawdzenia, czy nie jest za bardzo wyciągnięty polecam przymiar http://www.allegro.centrumrowerowe.pl/R+-+-ne/bike_hand_yc-503.jpg szybko sprawdzisz, czy łańcuch kwalifikuje sie do wymiany, czy też nie.

Jak już inny forumowicze powiedzieli masz napęd 8-rzędowy.

W celu obleczenia jaką długość powinien mieć łańcuch skorzystaj z http://www.moreactivities.com/kalkulator-dlugosci-lancucha-rowerowego/ I problem masz rozwiązany.

Liczysz odpowiedzią ilość pinów i w ten sposób wiesz jaka długość będzie Ci potrzebna.

Jak kupisz łańcuch ze spinką, to pamiętaj od wyniku jaki wyszedł zawsze odejmujesz jedno ogniwo (pin)

Jak będziesz zakuwał, bo nie będzie spinki, to tyle ile wyjdzie w kalkulatorze ma mieć łańcuch.

W warunkach polowych bez kalkulatora wykonujemy czynność, że oplatamy łańcuchem największą zębatkę z przodu i najmniejszą z tyłu i przekładamy prawidłowo przez kółka przerzutki, tak aby wózek przerzutki był prostopadle do podłoża mniej więcej tak jak na zdjęciu http://news.bikeworld.pl/rowery_zdjecia_portal/2010-01/mini/1264430948_201001251508s.jpg

Powodzenia to nie jest trudne :)

Łańcuch polecam Connex 800 lub 804 albo coś tańszego z KMC X8 73 lub 93

Kasetę nie wiem, czy też będziesz wymieniał, ale na przyszłość polecam Shimano HG51

• Mod Team
Napisano

W warunkach polowych bez kalkulatora wykonujemy czynność, że oplatamy łańcuchem największą zębatkę z przodu i najmniejszą z tyłu

Można łatwiej przynajmniej się nic nie poplączę na której zębatce miał być łańcuch. Wrzucasz na najmniejsze zębatki zarówno z przodu jak i z tył. Musisz skrócić tak łańcuch aby wózek przerzutki był równolegle do podłoża i jednocześnie napinał łańcuch. Nie może on wisieć luźno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...