Skocz do zawartości

[korba] Plastikowa osłona pomiędzy ramą a korbą

HenioPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zakupiłem poprzez internet Rower Raleigh Exeter 2012. Po złożeniu roweru zauważyłem w nim możliwy defekt. Chodzi mi o brak osłony pomiędzy ramą a korbą, widoczny na zamieszczonym niżej zdjęciu. W innych rowerach natomiast taką osłonę widziałem. Sprzedawca twierdzi, że wszystko jest w porządku. Niestety jestem w tych sprawach laikiem, dlatego też postanowiłem się zwrócić do Was. Czy aby na pewno wszystko jest w porządku?

http://imageshack.us/a/img854/5373/cam00249.jpg

http://imageshack.us/scaled/landing/109/cam00250.jpg

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Napisano

Tam niczego nie brakuję, no chyba że te modele mają tam plastikową osłonkę- to wtedy tak. Duża część rowerów jest pozbawiona tej osłonnki

Napisano

Jaka osłona między ramą, a korbą? Oświeci mnie ktoś? :) Wg. mnie tam niczego nie brakuje, bo i co miałaby osłanić taka osłona?

Napisano

Koledze chodzi o taką plastikową osłonkę która jest pomiędzy ramieniem korby, a suportem (zatrzymuje syf) , tak mi się wydaję że o tą :D

Napisano

Jaka osłona między ramą, a korbą? Oświeci mnie ktoś? :) Wg. mnie tam niczego nie brakuje, bo i co miałaby osłanić taka osłona?

A czy zadałeś sobie trud i sprawdziłeś co to za sprzęt. Raczej nie. Ta osłona choć to zbyteczny bajer ma w zamyśle chronić przed zabrudzeniem od łańcucha nogawek spodni. Jeśli jest na zdjęciu i ma być na wyposażeniu do konkretnego modelu, rocznika to osobiście życzył bym sobie aby jednak nie pozbawiać mnie takiego wynalazku. Czy go zaakceptuje, czy mi się podoba, czy jest potrzebny nic do sprawy nie ma bo to moja sprawa już po zakupie.

• Mod Team
Napisano

Ja zrozumiałem ze z lewej strony coś brakuje, bo z prawej widać osłonę ... a że tam raczej niczego nie brakuje wiec uważam że jest ok. 

Napisano

A czy zadałeś sobie trud i sprawdziłeś co to za sprzęt. Raczej nie. Ta osłona choć to zbyteczny bajer ma w zamyśle chronić przed zabrudzeniem od łańcucha nogawek spodni. Jeśli jest na zdjęciu i ma być na wyposażeniu do konkretnego modelu, rocznika to osobiście życzył bym sobie aby jednak nie pozbawiać mnie takiego wynalazku. Czy go zaakceptuje, czy mi się podoba, czy jest potrzebny nic do sprawy nie ma bo to moja sprawa już po zakupie.

Owszem, zadałem sobie ten trud i nie wiem z czego wnioskujesz, że raczej nie, po za tym nie chodzi mi tu o osłonę znajdującą się od strony napędowej, która zresztą jest na zdjęciu i zapewne nie o nią autor pyta, bo gdyby tak było to nie robił by zdjęcia z drugiej strony, wydawało mi się to logiczne, choć jak widać nie dla każdeg tak jest, autor pyta się zapewne o osłonę z drugiej strony, stąd pytanie co miałaby osłaniać taka osłona...

Napisano

Czy wy ludzie w domach rowerów nie macie?

Jak byk widać ze brakuje lewej miski i nie jest to zbędny bajer do celów ochronnych, jak można pisać takie herezje :wallbash: Jeżdżąc tak przyjacielu szybko uwalisz gwint w ramie, a taka naprawa już będzie trochę kosztować.

• Mod Team
Napisano

Możliwe, u mnie zdjęcie jest zbyt ciemne a zapisywać na dysk po 50 zdjęć i je obrabiać żeby było widać to mi sie nie chce. Morał z tego jest bardzo prosty i zapewne już niektórym znany, nie nie będzie do rymu :P nauczcie sie dodawać zdjęcie które przedstawiają to co mają przedstawiać. Na pocieszenie dodam ze tamtej miski być jako tako nie musi, ale wypadało by zapełnić dziurę, nawet ładnie zwiniętym papierem. 

Samej miski chyba nie kupi ale może kto mu da swoją ze starego suportu ;)

Napisano

Lewa miska to bardzo ważna cześć suportu i jak najbardziej być musi, a o skutkach już pisałem,  zdobyć taka miskę to nie problem, w byle jakim serwisie się po koszach poniewierają, wiec odkupić za piwo to nie problem.

Są dwa rodzaje misek, pod suport 68 i 73, zmierz mufę suportu.

Napisano

Też od razu rzucił mi się w oko brak lewej miski - widać głębiej tylko łożyska maszynowe suportu. Nasunęła mi szybko myśl : przecież tak to chyba nie da się jeździć? Przecież luzy są wtedy jak chol*** - suport chyba się wysuwa, rusza się w poziomie i nie tylko.

• Mod Team
Napisano

Ja proponuje dać zdjęcie z oświetloną wnęką. to załatwi spory. Owy wypełniacz miejsca być powinien, bo faktycznie można sobie uszkodzić rame. 

Napisano

moze kolega widzial korbe na hollowtech i wydaje mu sie ze korba na kwadrat ma tam dziure?

Czytaj ze zrozumieniem :wallbash:

już nie wspomnę o regulaminie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...