dinal Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Witam, doradźcie mi proszę który zestaw będzie lepszy do amatorskiego MTBka: kaseta shimano HG41 8 11-30 acera i łańcuch shimano HG40 czy [ http://allegro.pl/kaseta-shimano-hg41-8-11-30-acera-lancuch-hg40-i3198304986.html ] kaseta sram PG 830 i łańcuch sram PG 830 [ http://allegro.pl/zestaw-kaseta-sram-pg-830-lancuch-sram-pc-830-i3195152265.html ] różnica w cenie to ~30 zł oraz: 1.czy rzeczywiście sram będzie kompatybilny z przerzutką shimano? 2. w kasecie sram rozstaw jest 11-32 i 11-30, czym się sugerować wybierając rozstaw? 3. powerlink to spinka, tak? :>
beskid Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Masz napęd 8 sp a tutaj bezapelacyjnie Shimano. Większego wyboru nie masz poza tą Acerą lub ciut lepszą Alivio. Kasta SRAM'a i łańcuch też może być i tylna zmieniarka nic do gadania nie ma. Tak szczerze to kupuj osobno albo tę Acere lub Alivio i łańcuch Connex 800 lub 804. Co do koronek w kasecie to np. 11-28 to bardziej na szosę a 11-30/32 w trudniejszy teren.
dinal Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 chciałem w zestawie coby za przesyłke nie płacić 2 razy, ale jak polecasz łańcuch taki to chyba wezmę tego connexa, ważne też dla mnie aby spinkę miał. Zresztą przerzutkę tył możliwe że też wymienię bo jakaś pokrzywiona taka e: w tych connexach jest napisane że mają spinkę snap-on, co to znaczy?
Mod Team sznib Napisano 4 Maja 2013 Mod Team Napisano 4 Maja 2013 Kaseta HG51 plus Connex X800 to najlepszy zestaw na 8sp (pomijając kasety XT, które czasem się na Allegro pojawiają). Z łańcuchem Connexa spinkę masz w komplecie. Taki zestaw to koszt ok. 100pln z wysyłkami.
dinal Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 Dzięki za odpowiedź, to taki zestaw sobie zafunduję, no to muszę jeszcze do tego koło kupić nowe bo teraz mam pod wolnobieg i mam nadzieję że będzie to wszystko się jakoś kręcić ze starą korbą której na razie zdecydowałem się nie wymieniać.
syzygy87 Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Podepnę się pod temat... nie przejechałem 700km Meridą, którą mam podpiętą pod swój profil i regulując przerzutki dowiedziałem się, że łańcuch jest już wyciągnięty... Więc proszę o doradę i polecenie jakiegoś.. Lubię jeździć ostrzej, a ten rower nie jest pewnie do tego do końca przystosowany - bardziej miejski, ale moja "ostrość" sprowadza się do ubitych leśnych ścieżek i szosy. Podjazdy pod górę dosyć częste, pedałując na stojąco. No i ogólnie oprócz dojazdów do pracy jak już jadę na przejażdżkę, to po to aby się zmęczyć konkretnie, nie oszczędzam siebie ani roweru, jadę na docisk często, dystanse nie takie wielkie, do 60km. Aha, z obciążających rzeczy to jeszcze szybkie starty pewnie demolują mi łańcuch/napęd - na stojąco, często szybciej od samochodów na światłach. Pewnie przerzutki można by pozmieniać, bo szajs jest, ale powiedzcie mi, czy warto? Opisałem mniej więcej styl jazdy, bardziej mi cross leży od górskich, bo bardziej ciągnie mnie do szosy niż do skakania po błocie, ale jak już jadę, to wpadnę nieraz na jakieś korzenie itp. z prędkością ponad 30km\h - czy ten rower to zniesie, czy zajadę go totalnie w krótkim czasie?
Mod Team Puklus Napisano 7 Maja 2013 Mod Team Napisano 7 Maja 2013 Przecież 2 posty wyżej masz napisane ...
syzygy87 Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Przecież 2 posty wyżej masz napisane ... no dobra, ale tam chodziło o rower MTB, a nie cross. Poza tym napisałem też o sposobie jazdy itp.
Mod Team Puklus Napisano 7 Maja 2013 Mod Team Napisano 7 Maja 2013 A co to za róznica ? łańcuch to łańcuch. Poza tym jest przyklejony na temat wymiany napędu i tam masz dobre łańcuchy wymienione. Co masz na myśli pisząc ostrzej ?? ja np bym miał na myśli szybki zjazd po stromym zboczu i jakieś 2-3 metrowe dropy. Łańcuchowi jest wszystko jedno czy jedziesz po lesie czy po asfalcie i czy to zima czy lato, choć pewnie niektórzy sie nie zgodzą. Jedyne wrażenie na łańcuch wywiera jego obciążenie, czyli albo jazda w górach ( Ciągle stromo pod góre) albo jazda siłowa czyli powolne kręcenie korba, przy w miarę dużej prędkości. Ten czynnik ma wpływ na wyciąganie sie łańcucha a brak jego konserwacji może mieć wpływa na luzy na sworzniach i ścieranie sie kasety.
syzygy87 Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Co masz na myśli pisząc ostrzej ?? ja np bym miał na myśli szybki zjazd po stromym zboczu i jakieś 2-3 metrowe dropy. wiem, że na Wasze standardy moja "ostrość" wydawać się może śmieszna, dlatego opisałem wyżej styl jazdy. Akurat chyba dość trafnie określiłem "ostrość", która ma wpływ na rozciaganie łańcucha, dropki, hopki itp. jak sam piszesz nie mają znaczenia. Chodzi o podjazdy pod górę, nie jest to teren górski, ale wzniesienia się zdarzają. Na wysokich przerzutkach z dużą prędkością też jeżdżę, ale nie jakieś zabójcze dystanse. Myślę, że też obciąża bardziej podjazd "na stojaco", tak na zdrowy rozum, bo np. siedząc raczej się nie zdarza się, żeby koło obróciło się przy podjeździe w miejscu piszcząc, na stojąco czasem jakaś część przeleci z lekkim piskiem na śliskiej nawierzchni, więc nacisk na pedały/napęd domyślam się, że jest większy. Kupiłem już Connex 804. Ale teraz pytanie, czy reszta mojego napędu się nie rozpadnie od jazdy nierekreacyjnej, np. kaseta ACERA CS-HG31 8 rzędowa? Nie jest to komponent z górnej półki, czyli mogę się spodziewać, że padnie przy większych obciążeniach? Tylna przerzutka - to samo?
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2013 Mod Team Napisano 8 Maja 2013 Myślę, że też obciąża bardziej podjazd "na stojaco", No i dobrze myślisz lepiej ( dla napędu oczywiście) jest sobie zredukować, usiąść i szybko pedałować na podjeździe niż stanąć i potężnym momentem obrotowym działać na korbę a tym samym na łańcuch. Kasety są raczej wytrzymałe ale wiadomo koła z czołgu to nie są. Im delikatniej sie z nimi obchodzić tym dłużej posłużą. Wiadomo jest sporo czynników, ale jak zebrać wszystko do kupy można czasami żywot wydłużyć o 100%.
syzygy87 Napisano 19 Maja 2013 Napisano 19 Maja 2013 2i regulaminu podczas wymiany łancucha w rowerowym, facet spytał gdzie kupiłem ten łańcuch. Stwierdził, że nie jest najlepiej wykonany i lepiej jakbym Shimano HG sobie kupił. Mój łańcuch to Connex 804, kupiony przez neta - możliwe że to jakaś podróbka - gorszy sort? Nie słuchać naciągaczy z intersportu? Spinka się ponoć popsula przy zakładaniu, bo była tak słabo wykonana i mam dwa ogniwa z shimano w łańcuchu zamiast spinki..
dinal Napisano 31 Maja 2013 Autor Napisano 31 Maja 2013 Witam, po długim czasie związanym z brakiem wolnego trochę, ale pomału kupiłem części które potrzebowałem i być może wkrótce wkońcu rower będzie gotowy... Wymieniłem wolnobieg na kasetę - shimano hg51 -koło tył novatec jakieś najtańsze na alledro - klamkomanetki shimano alivio (musiałem bo przesiadka z 7 na 8 rzędów) - przerzutka shimano deore (troche nieplanowana ale okazja była) - łańcuch connex 804 z dołączoną dziadowską spinką którą ciężko było złączyć i rozłączyć - opancerzenie i linki - klocki hamulcowe merida green coś tam. I powoli składałem wszystko do kupy z pomocą neta ( nigdy nic nie robiłem przy rowerze, total laik, jedynie zmiana dętki była grana) Wszystko jest na etapie końcowym ale natrafiłem na problem, i dołączam zdjęcie i powiedzcie mi koledzy czy mam krzywy hak przerzutki czy 'osochosi' czy to poprostu regulacja została której nie umiem zrobić... I pytanie jeszcze, czy łańcuch musze skracać, bo założyłem tak jak kupiłem, czyli te 114 ogniw złączone spinką (nie wiem czy ona też jest wliczona). Jeśli to hak to musze jeszcze go wymienić a jak regulacja nie pójdzie to zawiozę na serwis i zabulę za regulacje obym tylko mógł wyjść w końcu na upragnioną przejażdżkę rowerem. E: wymieniałem jeszcze te linki i nie wiem czy nie za mocno lub za luźno są naciągnięte... FOTY: http://www.picshot.pl/public/viewset/220190
Mod Team Puklus Napisano 1 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2013 Mój łańcuch to Connex 804, kupiony przez neta - możliwe że to jakaś podróbka - gorszy sort? W dzisiejszym świecie nic nie wiadomo i mam dwa ogniwa z shimano w łańcuchu zamiast spinki.. szkoda było 5 zł na spinkę ? bo założyłem tak jak kupiłem, czyli te 114 ogniw złączone spinką czy 114 to dużo czy mało determinuje rama i napęd. Zazwyczaj jest to za dużo. metod wyznaczania długość jest wiele, ja stosuje taką iż oplatam łańcuch na 2 największych zębatkach czyli 3x1, i zostawiam dwa ogniwa dodatkowe, resztę co zostaję to wyrzucam. Odnośnie haka wydaje sie być krzywy ale zrób lepsze zdjęcie, przy napędzie ustawionym tak by wózek był pionowo. Zdjęcie z tyłu.
syzygy87 Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 szkoda było 5 zł na spinkę ? nie miał odpowiedniej, wiadomo że chciałem spinkę
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2013 zawsze mogłeś poczekać kilka dni i zamówić przez internet
syzygy87 Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 zawsze mogłeś poczekać kilka dni i zamówić przez internet nie wiem, czy byłby sens zakładać stary łańcuch, a nie mogę zostać bez roweru na parę dni
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.