Skocz do zawartości

[koło] Dziwny dźwięk po umyciu roweru

kporys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam Krossa Level A4 , więc mam piasty jakieś Joytecha i obręcze te Krossa. 

A więc przejdę do pytania. Dzisiaj jak umyłem rower i oliwiłem łańcuch to przy "rozprowadzaniu" smaru, poprzez kręcenie kołem w powietrzu, na przełożeniu 3x9, (koło kręciło się dość szybko) był słyszalne takie szumienie. Czy to normalna rzecz?

Pozdrawiam

K

Napisano

Nie, nie o taki szum chodzi :thumbsup:  Ale faktycznie poczekam do jutra i zobaczę jak będzie :) I przy okazji miałem zadać pytanie czemu tarcza mi szumiała też, ale widzę, że już problem rozwiązany. :woot:  chyba, że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?  :whistling:

Napisano

Pewnie wody się dostało pod korpus piasty, czy piachu tam masz. Lekkie szumienie dopuszczalne, problemem byłby większy opór w kręceniu koła.

A debilem chyba nie jest, by odróżnić metaliczny szur tarczy.

Napisano

To oporu w kręceniu nie ma żadnego, jak puszczę koło to się kręci i kręci  :thumbsup:  Tarcza mi przednia dziwnie szurała po umyciu ale nie metalicznie, to psiknąłem prosto na klocki wodą i przestało :icon_cool:  A z tyłu lekko szumiała tarcza ale przy małej prędkości, a potem przestawała :) No dobra czyli to szumienie koła to normalna rzecz widocznie :) Ale skoro już jestem przy hamulcach, to wiecie może czemu czasami przy hamowaniu tylnym jest taki dziwny dźwięk i dodatkowo czuć takie szuranie na ramie? Bo przedni to tylko wciskam i stoję :woot:  

A'propos zacisku to go ustawiałem parę razy, ale zawsze coś, gdzieś obciera ale w takim stopniu że nie hamuje koła  :sweat:

Napisano

Tarcza pod wpływem ciepła się odkształca. Oczywiście tarcze wyższej klasy mają z tym mniejsze problemy, bo są wykonane z lepszych materiałów i lepiej odprowadzają ciepło. Jeśli szura, ale nie powoduje szybkiego zatrzymania się koła, to nie musisz nic robić, bo nawet jak przestawisz zacisk, to za niedługo znowu będzie to samo.

Co do szurania koła tylnego po myciu, to tak jak napisali wyżej, Trochę piasku się dostało i szura, jak pojeździsz minut parę to szurać przestanie.

Napisano

Dobra już wszystko ok, okazało się, że to normalny dźwięk przy kręceniu w powietrzu, bo wtedy chyba jest większa siła odśrodkowa aniżeli kiedy się jedzie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...