Cartel Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Witam Obecnie posiadam Treka 4500 po modzie (tj epicon lod 2012 na przodzie i pare bzdetów) Padła mi kaseta SRAM PG-830 32-11 - złapała luzy następnie zgubiłem 5 bieg. Łańcuch ma już sporo ponad 6k km więc postanowiłem wprowadzić coś nowego do ramy. Chcę, byście ostatecznie doradzili. Postanowiłem, że zostaje przy napędzie 8 biegowym.. czy słusznie? Oczekuje od Was jakiejś odpowiedzi. Dalej... obecnego Deore z tyłu zmieniam na 8/9 rz Shimano SLX SGS, kasetę zmieniam na shimano HG-51 30-11 oraz łańcuch sram pc-850. Do tego postanowiłem wymienić zużyte już tarcze na SLX centerlock 180/160 Wszystkie części biorę ze znanego sklepu rowerowy.COM bo mam tam 12% zniżki. Na całośc mam 500zł +/- 20zł Uważacie, że to dobry wybór? Jakieś wskazówki?
Mod Team sznib Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Napisano 2 Maja 2013 Ja bym łańcuch brał Connexa z serii X800 i dołożył do tarcz XT na pająku, poza tym części ok.
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Napisano 2 Maja 2013 Ja tam SLXowi jakoś nie ufam .. jednie korbie i hamulcom mógłbym swe zdrowie powierzyć.
Cartel Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 Ja tam SLXowi jakoś nie ufam .. jednie korbie i hamulcom mógłbym swe zdrowie powierzyć. Dlaczego nie ufasz slx'om? Słyszałem że przerzutki są sztywniejsze od deore więc dlatego głównie zmieniam. A tarcza jak tarcza...
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Napisano 2 Maja 2013 Nie miałem co prawda ale za wiele sie naczytałem i nasłuchałem od osób które narzekają na SLX ze jest kapryśny i upierdliwy w regulacji. Może to sie tyczy danej partii lub rocznika, nie wiem. Mi to wystarcza by celować w inną przerzutkę.
beskid Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Też bym się nie pakował w zmieniarkę SLX'a bo moim zdaniem nawet lepsza od niej jest Deore. Jak już coś wyżej to lepiej dołożyć do XT ale ze starszych modeli. Czy słusznie pozostać przy 8sp?? Jasne że tak.
Mod Team sznib Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Napisano 2 Maja 2013 A ja tam mam zmieniarkę SLXa juz 3 sezon, a używkę kupiłem, i piknie działa, żadnych kłopotów z regulacją czy innych
beskid Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Bo takowych raczej nie ma jak się wie co się robi. Osoby, które regulują zmieniarki w sporej liczbie na co dzień nie za bardzo wiedzą o co chodzi z tymi problemami przy regulacji. Produkt i zasady jak w większości tych od Shimano.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.