albo Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam, czy następujące części napędu będą do siebie pasować? manetki: Sram Trigger X-7 tył: RD-M592 SGS Shadow przód: Deore FD-M591 DOWN SWING łańcuch: Deore Hg 53 korba: Deore FC-M590 kaseta: Deore CS-HG50 Chciałbym to zamontować na ramie Accent Nordkapp, czy mocowanie przedniej przerzutki jest uzależnione od ramy właśnie? Co do manetek, oglądałem w sklepach Shimano Deore różne i wyglądały jakoś tak... delikatnie? Wskaźnik praktycznie odpadał, dźwignie się uginały do dołu dość mocno. Czy te X7 będą lepsze jakościowo? Za całość musiałbym zapłacić 803 zł i wolałbym nie zwiększać już tego budżetu (no chyba, że dorzucając sto złotych, dostanę sprzęt, który posłuży mi dłużej lub jest znacznie lepszy, ale jako student nie cierpię na nadmiar gotówki).
Mod Team Puklus Napisano 1 Maja 2013 Mod Team Napisano 1 Maja 2013 X7 to chyba półka deore jednak nie będzie to działać. Nie będzie bo to 2 różne historie i po prostu nie będzie działać, jak chcesz wiedzieć czemu poczytaj kompendium wiedzy w napędach. odnośnie kasety miałeś na myśli hg50-9?
albo Napisano 1 Maja 2013 Autor Napisano 1 Maja 2013 Dokładnie, dziewiątkę 11-34T (bo da to mniejsze przełożenie przy podjazdach, niż 11-32, prawda?). Pytanie w takim razie, czy jest sens dopłacać do Sram X.7 long (jakieś 80 zł różnicy w cenie), do tego manetki Sram X.9 ESP 3x9 (albo wspomniane już triggery)? Poza tym, o manetkach grip shift słyszałem bardzo negatywną opinię od ich posiadacza, ale on chyba miał Shimano - jakaś znaczna różnica w nich jest? No chyba, że najkorzystniej będzie kupić M590 od Shimano i zostawić tylną przerzutkę tę, która jest w zestawieniu? X7 to chyba półka deore jednak nie będzie to działać. Nie będzie bo to 2 różne historie i po prostu nie będzie działać, jak chcesz wiedzieć czemu poczytaj kompendium wiedzy w napędach. odnośnie kasety miałeś na myśli hg50-9?
dziobolek Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 ...Poza tym, o manetkach grip shift słyszałem bardzo negatywną opinię od ich posiadacza, ale on chyba miał Shimano - jakaś znaczna różnica w nich jest?... Moim zdaniem jest, i to spora na niekorzyść Shimano. Miałem 3x7 SRAM SRT-400 Gripshift wiele, wiele lat, ostatnio zrobiłem upgrade do 3x8 SRAM Attack Shorty Gripshift, jak również mam w domu dwa rowery z Shimano RevoShift - w jednym 3x7 i w drugim 3x8, i powiem jedno... O ile wyglądem Shimano przykuwają uwagę (nie każdemu się muszą podobać, ale IMHO są ładne), o tyle jakość, wykonanie jak i sposób działania moim skromnym zdaniem... "siedzi". Jest z nimi (Shimano RevoShift) coś takiego, że... podchodzisz, patrzysz i mówisz "WOW! Ładne...", wsiadasz, zaczynasz używać i... odnosisz wrażenie, że to jakaś taka odpustowa tandeta. Takie skojarzenie jest w momencie, jeśli wcześniej miało się do czynienia z odpowiednikami SRAM. Jeśli to pierwsze manetki tego typu, to takie pierwsze wrażenie potrafi skutecznie zniechęcić, siejąc krzywdzącą opinię na "cały gatunek". Niesłusznie, moim zdaniem. Shimano musi się jeszcze duuuużo nauczyć w kwestii produkcji tego typu manetek. Szacunek dla SRAM za mikroindeks lewej manetki (tej dla przedniej przerzutki) - pomysł godny naśladowania. Ogólnie polecam tego typu manetki (produkcji SRAM), ale nie każdemu muszą pasować. Ja za żadne skarby nie zamienię na trigery - prędzej zamienię osprzęt na SRAM, bo wygląda na to, że firma wycofuje się ze wsparcia dla zmieniarek Shimano, a szkoda... Ale myślę, że te Attacki które udało mi się zakupić posłużą mi już do...
Mod Team Puklus Napisano 1 Maja 2013 Mod Team Napisano 1 Maja 2013 Ja mam manetki gripshift X9 i uważam że sa świetne działają ze zmieniarką także X9 i tworzą zgrany duet
dziobolek Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Nie wątpię U mnie przez "naście" lat Gripshifty SRT-400 bezbłędnie współpracowały z przerzutkami Shimano Alivio. Teraz od dłuższego czasu Attack Shorty tak samo pięknie "banglają" z przerzutkami XT. Fakt jest taki, że po przesiadce na Attacki, musiałem się przyzwyczaić do mniejszego skoku manetki, oraz generowanego przez nie "hałasu" - poprzednie pracowały cichutko, z prawie niesłyszalnym klikaniem, podczas gdy Attacki stosunkowo głośno klikają. Choć po kilku miesiącach wydaje mi się, że ciszej deczko jest... A może to ja się już oswoiłem z poziomem "generowanych decybeli" Ale to nic w porównaniu do przerzutki tylnej z odwrotną sprężyną - do dziś się przyzwyczajam
zadra1965 Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Jeżdżę na rowerze z rama accent nordap. Zamontowane mam napęd 3x8 z manetkami alivio rapid fire. Używam ich od czterech lat i działają bez zarzutu. Reszta osprzętu to deore xt .Moja rama posiada górny ciąg przedniej przerzutki. Witam, czy następujące części napędu będą do siebie pasować? manetki: Sram Trigger X-7 tył: RD-M592 SGS Shadow przód: Deore FD-M591 DOWN SWING łańcuch: Deore Hg 53 korba: Deore FC-M590 kaseta: Deore CS-HG50 Chciałbym to zamontować na ramie Accent Nordkapp, czy mocowanie przedniej przerzutki jest uzależnione od ramy właśnie? Co do manetek, oglądałem w sklepach Shimano Deore różne i wyglądały jakoś tak... delikatnie? Wskaźnik praktycznie odpadał, dźwignie się uginały do dołu dość mocno. Czy te X7 będą lepsze jakościowo? Za całość musiałbym zapłacić 803 zł i wolałbym nie zwiększać już tego budżetu (no chyba, że dorzucając sto złotych, dostanę sprzęt, który posłuży mi dłużej lub jest znacznie lepszy, ale jako student nie cierpię na nadmiar gotówki).
albo Napisano 1 Maja 2013 Autor Napisano 1 Maja 2013 To jeszcze pytanie, czy przerzutka przednia może współpracować z tą korbą? Na techdocsach shimano napisane jest, że pasuje ona do korby 48-36-26, a ja tam chciałem wsadzić 44-32-22, chyba, że 48 byłaby lepsza, chociaż czy przy załadowanym rowerze nie będzie wygodniej podjeżdżać na nieco bardziej miękkich przełożeniach?
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Napisano 2 Maja 2013 Przy obu korbach przerzutka powinna działać bez problemów.
tobo Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Triggery srama vs rapidy siemano: ergonomia pracy manetek siemano jest moim zdanem lepsza niż cyngli sramolca. Eksperymentalnie użytkowałem dwa różne triggery, x0 i x7, ten pierwszy ma możliwość regulacji ustawienia dźwigni względem siebie ale i tak dopasowanie do palców jak dla mnie jest kiepskie. Bardziej sensowne jest obsługiwanie kciukiem jednej a palcem wskazującym drugiej dźwigni, jest też subiektywnie szybsze. Nowsze wersje rapidów siemano umożliwają obsługę obu dźwigni kciukiem co dodatkowo zwiększa możliwości dopasowania do potrzeb a tym samym jeszcze powiększa pozytywną ocenę ergonomii. Triggery x7: moim zdaniem pracują słabo, ruch dźwigni jest długi, skok jałowy także, manetka pstryka miękko. Jeśli gripy to tylko sramolce. Opisywany wygląd revoshiftów i ich urok rzecz względna, za to ergonomia chyba jednoznacznie jest beznadziejna.. Przy spoconych rękach albo w mokrych rękawiczkach jest jeszcze gorzej. Co do delikatności rapidów: może tak wyglądają, części mają też zdecydowanie więcej niż np gripy ale raczej nie wpływa to negatywnie na dużą awaryjność. Dosyć ciężko jest popsuć te manetki.
albo Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Czy to są prowadnice pod linkę dla przerzutki down swing?
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Napisano 2 Maja 2013 Raczej obstawiam hamulec hydrauliczny, lub inny np V w pełnym pancerzu.
albo Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 A jakiego top swinga polecicie w zamian? Chociaż ogólnie wolałbym ich uniknąć, bo wiele złego o szybkim pojawianiu się luzów przeczytałem.
makog Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 To jeszcze pytanie, czy przerzutka przednia może współpracować z tą korbą? Na techdocsach shimano napisane jest, że pasuje ona do korby 48-36-26, a ja tam chciałem wsadzić 44-32-22, chyba, że 48 byłaby lepsza, chociaż czy przy załadowanym rowerze nie będzie wygodniej podjeżdżać na nieco bardziej miękkich przełożeniach? Ja ma w swoim trekingu korbe 48-36-26 Mega9 i nie narzekam, wczesniej mialem 42-32-22 ale naped 3x7 i na dluzszych trasach teraz mniej sie mecze niz wczesniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.