Skocz do zawartości

[Napęd] Zmiana napędu

misiek434

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystko ;)

Jestem tu nowy i nie będę ukrywał że jestem zielony jeśli chodzi o oprzyrządowanie rowerowe.

Zwracam się do was z prośbą o pomoc w zwiększeniu prędkości w moim dwukołowcu. A mianowicie z tego co zdążyłem zobaczyć w rowerze i przeczytać w internecie to posiadam w kasetę a nie wolnobieg. Policzyłem że najmniejsza zębatka ma 11 zębów.

Dodatkowo tylna piasta to SHIMANO ACERA X FH-M290.

Tylne przerzutki SHIMANO STX-RC

Przednie przerzutki Deore XT (szukałem na necie ale raczej jakiś starszy typ)

Nie wiem gdzie szukać jeszcze jakiś informacji ani jakie są potrzebne.

Grzegorz

Napisano

Nie rozumiem o co dokładnie pytasz :/ jeżeli chcesz szybciej jeździć to myślę że jednym z barziej efektywnych sposobów jest zmiana korby badź samego blatu na większy... ale nie wiadomo jaki masz tak więc... przerzutki nie mają nic do tego :P

Ewentualnie koła albo opony ale o tym też nic nie wspominasz

Napisano

Nie rozumiem o co dokładnie pytasz :/ jeżeli chcesz szybciej jeździć to myślę że jednym z barziej efektywnych sposobów jest zmiana korby badź samego blatu na większy... ale nie wiadomo jaki masz tak więc... przerzutki nie mają nic do tego :P

Ewentualnie koła albo opony ale o tym też nic nie wspominasz

Dzięki kinder za zainteresowanie ;)

Ok ;) to już wiem że muszę gdzieś poszukać modelu korby, jeszcze nie wiem gdzie ale będę wypatrywał ;)

Aha zapomniałem dodać że kasetę mam 7 rzędową.

Domyślam się w takim razie że zmiana kasety na inną nie umożliwi mi zwiększenie prędkości.

Sprawdzę dokładnie opis na oponach i korbie, czy mogę coś jeszcze sprawdzić bez rozbierania/rozkręcania i przyda się? ;)

Napisano

Jeśli tak bardzo Ci brakuje to trzeba tylko wymienić korbę na taką z blatem 48T. Nic innego nie wymyślisz no może poza oponami, które sporo dają.

Napisano

Kondycha i lata treningów i będzie szybciej :).

Tak to też ;) Ale chciałem sprawdzić jaka jest możliwość zwiększenia prędkości ponieważ często jeżdżę z kumplem który na długiej prostej może nie zostawia mnie w tyle ale jest różnica pomiędzy naszymi rowerami. Widzę ile ja muszę przebierać nogami a ile on. Na początku myślałem że to może zależy od tego że ma 9 rzędową kasetę, ale po przejrzeniu paru stron oraz wypowiedzi Kinder85 zaczynam wątpić w to że kaseta zmieni tu cokolwiek.

Napisano

Kaseta 9 biegowa też by dała jakiś efekt,

o ile się nie mylę to dłuższe korby też zwiększyły by prędkość.

A jeśli będzie za wolno,

to pozostaje zakup jakiejś fajnej kolarzówki )

Napisano

Kaseta 9 biegowa też by dała jakiś efekt,

Nie, nie dało by to oczekiwanego efektu. Dodatkowo musiałby się najprawdopodobniej pozbyć bardzo dobrej piasty i jeszcze lepszej tylnej zmieniarki.

• Mod Team
Napisano

Dodatkowo musiałby się najprawdopodobniej pozbyć bardzo dobrej piasty i jeszcze lepszej tylnej zmieniarki.

Sie tam nie orientuje czy ta piasta była na 8 czy na 7 ( no ale skoro autor pisze 7) ale STX RC legenda dawnego świata, obsługuje wszystko do 9 rzędów i jej bym sie nie pozbywał az ulegnie biodegradacji. Zmień kasetę na nową, nowy łańcuch i ciesz sie jazdą z kultowym osprzętem ;)

Napisano

Sie tam nie orientuje czy ta piasta była na 8 czy na 7 ( no ale skoro autor pisze 7) ale STX RC legenda dawnego świata, obsługuje wszystko do 9 rzędów i jej bym sie nie pozbywał az ulegnie biodegradacji. Zmień kasetę na nową, nowy łańcuch i ciesz sie jazdą z kultowym osprzętem ;)

Również się nie orientuje na ile jest i czy mozna na tą piaste włożyć coś wiekszego ale na 100% aktualnie zamontowana jest 7 rzędowa ;)

Choć jeśli zmiana na większą niewiele zmieni to raczej bym zostawil tak jak jest, choć muszę się przyjrzec i douczyć w kwestii zużycia ponieważ poprzedni właściciel jeździł tym sprzętem po górach czego ja nie kontynuuje... Od zakupu zrobiłem niewiele bo jakieś 2000km

Jesli chodzi o korbę to będę musiał skoczyć i policzyć ząbki bo szczerze nie pomyślałem jakie ma to znaczenie, skupiłem się na tyle. Jak widać popełniłem błąd. ;)

Zastanawiam się jeszcze czy jesli wymienie korbę i łąncuch to czy przypadkiem tej kasety też nie muszę wymienić bądź jeśli jest to wskazane dla lepszej pracy.

Dodam że chyba przednią przerzutkę Deore XT również musiałbym wymienić ponieważ uległa małemu uszkodzeniu i nie da już się regulować tak jakby się chciało.

Napisano

Miałem tę piastę czyli Acera X jak i też bliżniaczą STX'a. Obydwie miały bębenki pod 7 rz.

Jeśli wymieniasz korbę i łańcuch to to samo czeka kasetę. Nie są to drogie rzeczy.

@Puklus a jak się ma sprawa kółek przy wózku a konkretnie liczba zębów. Moja tylna zmieniarka STX'a nie dała rady z tego powodu w napędzie 9 sp.

Napisano

Właśnie sprawdziłem korbę i posiadam SHIMANO FC-MC16 (42-34-24).

Szczerze powiedziawszy jak przyjrzałem się bardziej w jakim stanie ma "uzębienie" moja korba to chyba i tak za niedługo trzeba by ją wymienić choć mogę się mylić. :)

Niektóre są już okrągłe na górze i wysokość też już nie ta...

Napisano

no to jak zmienisz korbę na taką która będzie miała na blacie 48 a nie 42 zęby to na pewno zobaczysz różnicę w prędkości ;) Tylko możliwe że też przednią przerzutkę trza będzie zmienić bo nie wiem czy ta obsłuży taką korbę 

Napisano

no to jak zmienisz korbę na taką która będzie miała na blacie 48 a nie 42 zęby to na pewno zobaczysz różnicę w prędkości ;) Tylko możliwe że też przednią przerzutkę trza będzie zmienić bo nie wiem czy ta obsłuży taką korbę 

Myślę że nawet na pewno wymienię przednią przerzutkę ze względu na pęknięty jeden z elementów i nie da się przez to regulować w takim zakresie jak powinno.

A jeszcze jedno pytanie, czy jest duża różnica jeśli kupie korbę z blatem 46 a 48?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...