Mod Team Puklus Napisano 11 Maja 2013 Mod Team Napisano 11 Maja 2013 500km to żaden przebieg. No tu bym sie kłócił, dla spinki sram 20 000km to nic, jednak dla spinki i łańcucha accent to był prawie zgon.
G00ral Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 Jak oceniacie czystość łańcucha po 100 km ? Po wcześniejszych 100 km był jeszcze bardziej brudny, ale teraz to już musi trochę brudny być. Oceńcie sami http://img94.imageshack.us/img94/2326/dsc7623.jpg
oconor Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 2i regulaminu Jeslli mam być szczery to mój po 200 km lepiej wyglądał, tylko że poświęciłem kilka godziń na wyczyszczenie go by był jak najczystszy, pożniej łańcuch dałem żeby wyschnął, a nastepnie szmata go wytarłem, no i nasmarowałem olejem Rohloff i na drugi dzień sciągnąłem nadmiar. Moim zdaniem za dużo drobinek piasku jest, lub nie dokładnie wyczyściłeś sprzęt
endrzer Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Moim zdaniem za dużo drobinek piasku jest no zależy gdzie kolega jeździł, bo chyba to normalne, że jak zrobił część tego po szutrach, to piasek zawsze bedzie - a co miał powiedzieć: "ty piasek nie lep się do mojego łańcucha, bo jak nie to w kły " ? Założyć spinkę (chwaliłem SRAMA), czyścić np. naftą, suszyć, smarować, wycierać i nic tylko jeździć PS. Swoją drogą, pewnien dobry serwisant na cały łańcuch kładzie ok. 10 kropli smaru, po dobrym rozsmarowaniu, to wystarcza - twierdzi, że nie należy 'przelewać łańcucha'. No ale muszę dodać, że to dla szosówki i na jeden tylko trening (do 100km) Po treningu czyszczenie i znów 10 kropel. No ale to nie metoda dla mnie, za dużo czasu trzeba poświecić. TO TAK W RAMACH CIEKAWOSTKI.
oconor Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 @@endrzer, wszystko się zgadza, ale ja tez po piasku jeździłem i nie miałem tak. Ale to juz jest dyskusja o czyszczeniu. Raz sie wyczyści lepiej raz gorzej, rzecz normalna. Tak jak mówisz spinka Sram jak najbardziej dobra, sam ja mam w swojej 8s i jestem z niej zadowolony, więc warto ją założyć
G00ral Napisano 24 Maja 2013 Autor Napisano 24 Maja 2013 Jeżeli chodzi o czyszczenie łańcucha to mój był czyściutki. Łącznie z zębatkami. Gdy przejechałem ręką po łańcuchu to był czyściutki. Potem nasmarowałem, na każdą rolkę jedną kroplę i potem wytarłem brzegi. Jeżeli chodzi o smar to mam taki http://allegro.pl/olej-shimano-ptfe-100-ml-suche-warunki-i3126109399.html Teraz przy smarowaniu dałem go dużo mniej i łańcuch wygląda o wiele lepiej niż po pierwszych 100 km. Może wystarczy zmienić smar ?
Zurth Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Polecam Finish Line'a : http://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/oleje-i-smary-rowerowe/p,olej-teflon-plus-dry-finish-line,46912.html Smaruje jak marzenie Z tego co czytałem i tak będziesz rozkuwał łańcuch żeby spinkę dać to możesz zrobić szejka przy okazji. Też używam spinki srama tylko że z łańcuchem srama ale to nie ma znaczenia, również polecam.
endrzer Napisano 27 Maja 2013 Napisano 27 Maja 2013 @@endrzer, spinka Sram jak najbardziej dobra, sam ja mam w swojej 8s A jaki łańcuch masz. Bo ja teraz założyłem shimano hg50 i ta spinka Sram jest za wąska Musiałem założyć jakąś szerszą - gorszą Mam oczywiście 8s.
oconor Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 ja mam teraz HG40 i dobrze służy jak na razie, aczkolwiek trochę mi się już rozciągnął
Plastyk Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Czytam to i aż mnie skręca...Totalne lenistwo i dwuleworęcznosć autora. Po prostu kup i zrób.Sram ma 3 spinkisrebrną (7,8sp), złotą (9 sp) i czarną (10sp).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.