Skocz do zawartości

[spinka] Brak spinki w łańcuchu Shimano Deore HG53

G00ral

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

500km to żaden przebieg.

No tu bym sie kłócił, dla spinki sram 20 000km to nic, jednak dla spinki i łańcucha accent to był prawie zgon. :P 

• 2 tygodnie później...
Napisano

2i regulaminu

Jeslli mam być szczery to mój po 200 km lepiej wyglądał, tylko że poświęciłem kilka godziń na wyczyszczenie go by był jak najczystszy, pożniej łańcuch dałem żeby wyschnął, a nastepnie szmata go wytarłem, no i nasmarowałem olejem Rohloff i na drugi dzień sciągnąłem nadmiar.

Moim zdaniem za dużo drobinek piasku jest, lub nie dokładnie wyczyściłeś sprzęt ;)

Napisano

Moim zdaniem za dużo drobinek piasku jest

no zależy gdzie kolega jeździł, bo chyba to normalne, że jak zrobił część tego po szutrach, to piasek zawsze bedzie - a co miał powiedzieć: "ty piasek nie lep się do mojego łańcucha, bo jak nie to w kły :P " ?

Założyć spinkę (chwaliłem SRAMA), czyścić np. naftą, suszyć, smarować, wycierać i nic tylko jeździć :)

PS. Swoją drogą, pewnien dobry serwisant na cały łańcuch kładzie ok. 10 kropli smaru, po dobrym rozsmarowaniu, to wystarcza - twierdzi, że nie należy 'przelewać łańcucha'. No ale muszę dodać, że to dla szosówki i na jeden tylko trening (do 100km) :) Po treningu czyszczenie i znów 10 kropel. No ale to nie metoda dla mnie, za dużo czasu trzeba poświecić. TO TAK W RAMACH CIEKAWOSTKI.

Napisano

@@endrzer, wszystko się zgadza, ale ja tez po piasku jeździłem i nie miałem tak. Ale to juz jest dyskusja o czyszczeniu. Raz sie wyczyści lepiej raz gorzej, rzecz normalna.

Tak jak mówisz spinka Sram jak najbardziej dobra, sam ja mam w swojej 8s i jestem z niej zadowolony, więc warto ją założyć :)

Napisano

Jeżeli chodzi o czyszczenie łańcucha to mój był czyściutki. Łącznie z zębatkami. Gdy przejechałem ręką po łańcuchu to był  czyściutki. Potem nasmarowałem, na każdą rolkę jedną kroplę i potem wytarłem brzegi. Jeżeli chodzi o smar to mam taki http://allegro.pl/olej-shimano-ptfe-100-ml-suche-warunki-i3126109399.html    Teraz przy smarowaniu dałem go dużo mniej i łańcuch wygląda o wiele lepiej niż po pierwszych 100 km. Może wystarczy zmienić smar ?

Napisano

@@endrzer,  spinka Sram jak najbardziej dobra, sam ja mam w swojej 8s

A jaki łańcuch masz. Bo ja teraz założyłem shimano hg50 i ta spinka Sram jest za wąska :( Musiałem założyć jakąś szerszą - gorszą :( Mam oczywiście 8s.

Napisano

Czytam to i aż mnie skręca...
Totalne lenistwo i dwuleworęcznosć autora. Po prostu kup i zrób.

Sram ma 3 spinki
srebrną (7,8sp), złotą (9 sp) i czarną (10sp).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...