amidar Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Cześć... Taki pytanie... Zawsze wydawało mi się że shimano ma jeden typ bloków i.... szczęka mi opadała jak ostatnio serwisant w sklepie "uświadomił" mnie, że się mylę... Używam pedałów PD-M520 bo tanie, niezniszczalne itd.... jednak kupiłem bloki SM-SH52 do kolejnych butów w mojej karierze i wg producenta są one niekompatybilne z tymi pedałami. Dowiedziałem się o tym trochę za późno, niemniej zauważyłem że ludzie używają takiej kombinacji. Mało tego nawet na allegro niektórzy sprzedawcy inforamyją, że da się na nich jeździć... na 520-kach. Jak jest w rzeczywistośći? Ktoś używa podobnej konfiguracji ? Przy okazji sprawdziłem w domu jakich bloków używam w butach (2 komplety 51, jedne chyba 56 i jedne 58),
farmer Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Yyy a niby dlaczego mają być niekompatybilne??? Z tego co wiem to bloków są 2 typy jedne wypinane tylko w bok (te twoje) drugie wypinane w 3 kierunkach. Dodam że uzywam twoich bloków i tych pedałów i nie zauważyłem niekompatybilności.
marpok Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 To sa trzy kierunkowe bloki?Bo o jedno I dwu kierunkowych slyszalem;-)
gandalfbialy Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Shimano do M520, 540, 770 i 970 produkuje dwa rodzaje bloków: SH51 - bloki jednokierunkowego wypięcia SH56 - wielokierunkowego wypięcia, które dają możliwość wypięcia do tyłu czy nawet do góry - przydają się dla początkujących, bądź potrzebujących łatwiejszego wypięcia się z pedałów SH52 to również bloki jednokierunkowe, ale przygotowane przez Shimano do pedałów PD-M858, ale faktycznie z różnych źródeł można wyczytać, że pasują do innych pedałów w tym 520. Generalnie najprościej będzie je po prostu założyć i sprawdzić czy działają
farmer Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 no z tymi 3 kierunkami to mnie poniosło - ale wielokierunek różnie sobie można tłumaczyć
vszywiec Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Nie poniosło Cię z tymi kierunkami, w lewo w prawo i podniesienie pięty do góry (bloki sh56) w sumie trzy :-) .takie info jest na instrukcji obsługi do m520. Natomiast bloki sh51 są jednokierunkowe, wypiecie w prawo. Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk
amidar Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Napisano 25 Kwietnia 2013 Ok. Czyli zostało załozyć je do butów. W najgorszym wypadku się nie wypnę ;P
Schwefel Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Ja bym nie ryzykował, bo koszt bloków jest znikomy a w SH52 tył bloka jest dużo szerszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.